Rozporządzenie wykonawcze 2024/1966 rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę [Sardeluță marinată (GTS)]

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/1966
z dnia 16 lipca 2024 r.
rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę ["Sardeluț ă marinată" (GTS)]

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 52 ust. 3 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 90 ust. 5 i 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 2 , które uchyliło rozporządzenie (UE) nr 1151/2012, rozporządzenie to ma nadal zastosowanie do wniosków o rejestrację gwarantowanych tradycyjnych specjalności otrzymanych przez Komisję i opublikowanych w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej przed dniem 13 maja 2024 r.

(2) Zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 wniosek o rejestrację nazwy "Sardeluț ă marinată" jako gwarantowanej tradycyjnej specjalności (GTS), złożony przez Rumunię, został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 3 .

(3) W dniu 24 listopada 2023 r. Komisja otrzymała uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie od Bułgarii. Strona zgłaszająca sprzeciw twierdzi, że nazwa, której dotyczy wniosek o rejestrację, jest stosowana zgodnie z prawem, szeroko znana i gospodarczo znacząca w odniesieniu do podobnych produktów rolnych lub środków spożywczych (art. 21 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012) W szczególności Bułgaria stwierdziła, że w Bułgarii istnieje długa tradycja marynowania szprota. Produkt jest oferowany na rynku bułgarskim pod nazwą "маринована цаца", która w tłumaczeniu jest taka sama jak "Sardeluț ă marinată". Bułgaria wyjaśniła, że marynowany szprot jest powszechnie znany od dziesięcioleci, jest produktem o znaczeniu gospodarczym, na który istnieje popyt wśród bułgarskich konsumentów. W związku z tym Bułgaria zwróciła się z wnioskiem, zgodnie z art. 18 ust. 3 rozporządzenia (UE) 1151/2012, aby rumuńskiemu terminowi "Sardeluț ă marinată" zarejestrowanemu jako GTS, towarzyszyło oświadczenie "wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii". Zapewniłoby to ochronę interesów bułgarskich producentów marynowanego szprota.

(4) Komisja uznała sprzeciw za dopuszczalny w rozumieniu art. 21 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 i pismem z dnia 18 grudnia 2023 r. wezwała zainteresowane strony do podjęcia odpowiednich konsultacji w celu osiągnięcia porozumienia zgodnie z ich procedurami wewnętrznymi.

(5) Rumunia i Bułgaria osiągnęły porozumienie, które zostało zgłoszone Komisji w dniu 5 lutego 2024 r., czyli w wymaganym terminie.

(6) Zgodnie z art. 18 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 Rumunia i Bułgaria uzgodniły, że aby produkt o nazwie "Sardeluț ă marinată" można było odróżnić od porównywalnych produktów lub produktów o identycznej lub podobnej nazwie, nazwie gwarantowanej tradycyjnej specjalności od momentu jej zarejestrowania jako GTS zawsze powinno towarzyszyć oświadczenie "wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii".

(7) W związku z tym nazwa ta nie powinna być chroniona jako taka, lecz jedynie w połączeniu z oświadczeniem "wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii".

(8) W związku z tym nazwa "маринована цаца" może być nadal stosowana w odniesieniu do produktów, które nie są zgodne ze specyfikacją produktu "Sardeluț ă marinată" "wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii" na terytorium Unii, pod warunkiem że przestrzegane są zasady i przepisy mające zastosowanie w jej porządku prawnym.

(9) Skonsolidowana specyfikacja produktu, w tym odniesienie do oświadczenia, powinna zostać opublikowana wyłącznie w celach informacyjnych.

(10) W związku z tym nazwa "Sardeluț ă marinată" powinna zostać zarejestrowana w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Nazwa "Sardeluț ă marinată" (GTS) zostaje zarejestrowana.

Nazwa podana w akapicie pierwszym określa produkt należący do klasy 1.7 Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich, określone w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 668/2014 4 .

Artykuł  2

Nazwie "Sardeluț ă marinată" (GTS) towarzyszy oświadczenie "wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii".

Artykuł  3

Nazwa "маринована цаца" może być nadal stosowana w odniesieniu do produktów, które nie są zgodne ze specyfikacją produktu "Sardeluț ă marinată" "wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii" na terytorium Unii, pod warunkiem że przestrzegane są zasady i przepisy mające zastosowanie w jej porządku prawnym.

Artykuł  4

Skonsolidowana specyfikacja produktu znajduje się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 lipca 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

SPECYFIKACJA PRODUKTU BĘDĄCEGO GWARANTOWANĄ TRADYCYJNĄ SPECJALNOŚCIĄ

"Sardeluț ă marinată"

Nr UE: TSG-RO-02882 - 21.12.2022

Państwo członkowskie: Rumunia

1.
Nazwa, która ma być zarejestrowana

"Sardeluț ă marinată"

W zależności od metody otrzymywania produktu nazwie produktu wymienionej na etykiecie towarzyszy nazwa wykorzystanej zalewy, odpowiednio: "Sardeluț ă marinată" GTS (w winie), "Sardeluț ă marinată" GTS (w oleju słonecznikowym) i "Sardeluț ă marinată" GTS (w oleju słonecznikowym z dodatkiem chili). Nazwie "Sardeluț ă marinată" towarzyszy oświadczenie "wytworzono zgodnie z tradycją Rumunii".

2.
Typ produktu

Klasa 1.7. Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich

3.
Podstawy do rejestracji
3.1.
Czy produkt: (zaznaczyć pola wyboru Ę □ )

jest wynikiem sposobu produkcji lub przetwarzania odpowiadającego tradycyjnej praktyce w odniesieniu do tego produktu lub środka spożywczego, lub jego skład odpowiada takiej praktyce;

jest wytwarzany z tradycyjnie stosowanych surowców lub składników.

Surowcem jest szprot z gatunków Sprattus sprattus Phalericus i Sprattus sprattus. Szprot to mała, soczysta ryba pela- giczna o delikatnej konsystencji, mierząca zazwyczaj 65-90 mm, o wydłużonym, spłaszczonym w odcinku środ- kowo-bocznym ciała; ma srebrzysty połysk na bokach i w części brzusznej oraz ciemnoniebieski lub zielony połysk w części grzbietowej.

Szprot to mała ryba morska, którą od dziesięcioleci wykorzystuje się w przetworach marynowanych, częściowo utrwalonych i utrwalonych; stanowi surowiec do wyrobu "Sardeluț ă marinată". Przetworzone i marynowane ryby zanurza się w różnej zalewie w zależności od trzech wariantów przygotowanych produktów, które różnią się pod względem smaku i właściwości organoleptycznych. Są to "Sardeluț ă marinată" (w winie), "Sardeluț ă marinată" (w oleju słonecznikowym) i "Sardeluț ă marinată" (w oleju słonecznikowym z dodatkiem chili).

Składnikami tradycyjnie używanymi do przygotowania marynaty i zalewy są: niejodowana sól kamienna, ocet winny, wino białe, cukier, olej słonecznikowy, papryka, ostra papryczka chili, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie, nasiona kolendry.

3.2.
Czy nazwa

jest tradycyjnie stosowana w odniesieniu do konkretnego produktu;

określa tradycyjny lub specyficzny charakter produktu.

Nazwa produktów odnosi się do ich szczególnego charakteru, który wynika z użytego surowca, a mianowicie szprota odgłowionego i wypatroszonego, i wyraźnie wskazuje na odpowiednią metodę przygotowania, a mianowicie marynowanie, a także zróżnicowanie produktów, na bazie których przygotowano stosowane zalewy. Te zawarte w nazwie informacje zwracają uwagę konsumenta na różnice między poszczególnymi wariantami produktu. Specyficzny charakter tego tradycyjnego produktu był wyraźnie podkreślany, nie tylko w odniesieniu do użytego surowca, ale także w nazwie produktów.

W 1974 r. "Sardeluț ă marinată" objęto normą produkcyjną i handlową opracowaną przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego (Ministerul Comerț ului Interior, Institutul de Cercetări Comerciale - Oficiul de Informare Documentară pentru Comerț Interior) i oznaczono kodem N. I.D. 2190-74 ("częściowo utrwalona ryba marynowana na zimno w sosie winno-olejowym i w sosie z dodatkiem chili"). W przedmiocie tej specyfiki istnieje inne odniesienie z 1988 r., kiedy to przemysł spożywczy wprowadził produkty o nazwie "Litoral - ș prot în ulei picant" (szprot w pikantnym oleju), "Litoral - ș prot în ulei cu legume" (szprot w oleju i warzywach) oraz "Litoral - ș prot în sos tomat cu ceapă" (szprot w sosie pomidorowym i cebuli), zgodnie z instrukcjami technicznymi dotyczącymi przygotowywania przetworów z małych ryb morskich (Centrala Pescuitului ș i Industrializării Peș telui [centrum rybołówstwa i przemysłu rybnego], 1988).

Z czasem stosowanie nazw sardeluț ă i szprot w odniesieniu do gatunku w instrukcjach technicznych przemysłu spożywczego, a także w konsumpcji żywności w Rumunii oznaczało, że te dwa terminy stały się synonimami. Synoni- mia terminów szprot (ș prot) i sardeluț ă znajduje potwierdzenie w słownikach naukowych, takich jak: "Dicț ionarul de sinonime al limbii române" [Słownik synonimów języka rumuńskiego autorstwa Luizy Seche i Mircei Seche, Editura Academiei RSR, Bukareszt, 1982] lub "Dicț ionarul de sinonime al limbii române" [Słownik synonimów języka rumuńskiego, autorstwa Luizy Seche, Mircei Seche i Iriny Predy, Editura Ș tiinț ifică ș i Enciclopedică, Bukareszt, 1989].

Podobnie w przypadku Rumunii nazwę "sardeluț ă" wymieniono również jako synonim gatunku szprota (Sprattus sprattus) w internetowej bazie danych EUNIS (Europejski system informacji o przyrodzie) zarządzanej przez Europejską Agencję Środowiska (EEA).

Zgodnie z rozporządzeniem nr 32/2023 ministra rolnictwa i rozwoju wsi zatwierdzającym nazwy handlowe gatunków ryb i innych gatunków wodnych przyjęte w Rumunii nazwę "ș prot [szprot]/sardeluț ă" stosuje się w odniesieniu do gatunków Sprattus sprattus Phalericus i Sprattus sprattus.

4.
Opis
4.1.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1, w tym jego najważniejszych cech fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych lub organoleptycznych, świadczących o jego szczególnym charakterze (art. 7 ust. 2 niniejszego rozporządzenia)

"Sardeluț ă marinată" wytwarza się w procesie polegającym na marynowaniu surowca, szprota, w celu uzyskania trzech różnych wariantów w zależności od zalewy umieszczonej w pojemniku. Dzięki dodaniu do marynowanego szprota sosu winnego, oleju słonecznikowego lub oleju słonecznikowego z dodatkiem chili, a także charakterystycznego aromatu nadawanego przez składniki, produkty nabierają szczególnego charakteru smakowego i wyjątkowych właściwości organoleptycznych.

W zależności od zastosowanej zalewy nazwę produktu na etykiecie należy uzupełnić o określone informacje, jak wskazano poniżej: "Sardeluț ă marinată STG" (în vin) [w winie], "Sardeluț ă marinată STG" (în ulei de floarea-soarelui) [w oleju słonecznikowym] i "Sardeluț ă marinată STG" (în ulei de floarea-soarelui picant) [w pikantnym oleju słonecznikowym].

Właściwości fizycznochemiczne

1.
Zawartość ryby co najmniej 65 %
2.
Sól (chlorek sodu) maksymalnie 7 %
3.
Kwasowość kwas octowy (min. 0,5 %)

Właściwości organoleptyczne

Głównymi cechami charakterystycznymi produktów są ich wygląd, konsystencja, kolor, aromat i smak, a także ich sos. Produkty mają postać odgłowionych, wypatroszonych ryb o zwartej strukturze, bez pęknięć na brzuchu ani otarć na skórze. "Sardeluț ă" jest delikatna, soczysta i zanurzona w zalewie właściwej dla każdego rodzaju produktu. Produkt zachowuje kolory świeżej ryby: górna część ciała ma odcień szarozielony, natomiast boki i brzuch mają srebrzystą barwę z opalizującym połyskiem. W przypadku produktów "Sardeluț ă marinată" (în vin) i "Sardeluț ă marinată" (în ulei de floarea soarelui) zalewa jest półprzezroczysta i ma srebrzysty połysk. W przypadku produktu "Sardeluț ă marinată" (în ulei picant) zalewa jest półprzezroczysta i ma srebrzysty połysk z czerwonawymi refleksami. Aromat produktów związany jest z wykorzystanymi składnikami: zielem angielskim, kolendrą, czarnym pieprzem, liśćmi laurowymi. W przypadku "Sardeluț ă marinată" (în ulei picant) aromat produktowi nadają ostra papryczka (chili) i słodka papryka.

"Sardeluț ă marinată" (în vin) charakteryzuje się kwaśnym smakiem ryb morskich, wzmocnionym aromatem białego wina i octu winnego. "Sardeluț ă marinată" (în ulei de floarea-soarelui) charakteryzuje się smakiem ryb morskich połączonym z neutralnością oleju słonecznikowego. Z kolei "Sardeluț ă marinată" (în ulei de floarea-soarelui) charakteryzuje się smakiem ryb morskich pokreślonym pikantnością ostrej papryczki chili.

4.2.
Opis metody wytwarzania produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1, obowiązkowo stosowanej przez producenta, w tym, w stosownych przypadkach, charakteru i właściwości używanych surowców lub składników oraz metody przygotowywania produktu (art. 7 ust. 2 niniejszego rozporządzenia)

Surowcem wykorzystywanym do produkcji produktów marynowanych jest szprot (Sprattus sprattus Phalericus, Sprat- tus sprattus) pozyskiwany w postaci schłodzonej lub mrożonej. Szprot charakteryzuje się delikatną, soczystą konsystencją i smakiem ryb morskich.

Składniki używane w procesie produkcji to olej słonecznikowy, ocet winny, niejodowana sól kamienna przeznaczona dla przemysłu spożywczego, cukier, białe wino i nieprzetworzone przyprawy (ziele angielskie, kolendra, pieprz czarny, liście laurowe). W przypadku produktu "Sardeluț ă marinată" (în ulei picant) stosuje się również papryczkę chili i paprykę.

Metoda produkcji obejmuje następujące etapy: odbiór mrożonej ryby, przechowywanie, rozmrażanie, pierwsze przetworzenie i konserwowanie przez chłodzenie, przygotowanie wywaru z przypraw, przygotowanie marynaty, przygotowanie zalewy, moczenie w marynacie, umieszczenie w opakowaniach jednostkowych i dodanie zalewy.

a)
Odbiór ryb

Odbiór i sprawdzenie ilości, przechowywanie (po wyjęciu z opakowań), w razie potrzeby rozmrażanie surowca w odpowiednich pomieszczeniach, a następnie kontrola jakości.

b)
Pierwsze przetworzenie ryb

Po odgłowieniu i wypatroszeniu szprot jest myty i staje się "sardeluta". Otacza się go płatkami lodu i schładza.

c)
Przygotowanie wywaru z przypraw

Wodę i składniki (pieprz czarny, ziele angielskie, kolendrę, liście laurowe) odmierza się zgodnie z przepisem. Wodę doprowadza się do wrzenia w zbiorniku, a następnie dodaje do pozostałych składników w zbiorniku do mieszania. Po doprowadzeniu do wrzenia wywar pozostawia się do ostygnięcia, a następnie przelewa do pojemników w formie cylindra. Następnie odstawia się go na 48 godzin w maksymalnej temperaturze 25 °C.

Przepis na 20 litrów wywaru z przypraw jest następujący:

L.p. Składniki Jednostka Ilość
1. woda litry 20
2. pieprz ziarnisty kg 0,2
3. ziele angielskie w ziarnach kg 0,1
4. ziarna kolendry kg 0,1
5. liście laurowe kg 0,1
d)
Przygotowanie marynaty

Marynata H-1:1 do szprota odgłowionego i wypatroszonego zawiera wodę, ocet winny, niejodowaną sól kamienną, specjalny wywar z przypraw, białe wino i cukier. Podane ilości składników dotyczą 100 litrów marynaty.

Przepis na marynatę jest następujący:

L.p. Składniki Jednostka Ilość
1. woda litry 41
2. ocet winny 9° litry 25
3. niejodowana sól kamienna kg 12
4. wywar z przypraw litry 10
5. wino białe litry 8
6. cukier kg 4
e)
Przygotowanie zalewy

Zalewy różnią się i każda z nich jest specyficzna dla danego wariantu produktu.

W przypadku "Sardeluț ă marinată" (în vin) zalewa ma następujący skład.

L.p. Składniki Jednostka Ilość
1. woda litry 54
2. ocet winny 9° litry 20,5
3. wywar z przypraw litry 10
4. wino białe litry 8
5. cukier kg 4
6. niejodowana sól kamienna kg 3,5

W przypadku "Sardeluț ă marinată" (în ulei de floarea-soarelui) jako zalewę stosuje się olej słonecznikowy.

W przypadku "Sardeluț ă marinată" (în ulei de floarea-soarelui picant) zalewę uzyskuje się, gotując rozdrobnioną papryczkę chili i paprykę w oleju słonecznikowym. Gotowanie w temperaturze wrzenia trwa około 60 minut, aż olej nabierze czerwonawego odcienia przypraw. Następnie zalewę schładza się do temperatury pokojowej. Po schłodzeniu zalewa jest filtrowana, w wyniku czego uzyskuje klarowny wygląd, zachowując lekki osad z papryki, czerwony kolor, typowy smak papryki, bez śladu goryczy lub zjełczenia oraz przyjemny aromatyczny zapach charakterystyczny dla papryczki chili. Następnie odstawia się go na 48 godzin w maksymalnej temperaturze 25 °C.

W przypadku "Sardeluț ă marinată" (în ulei de floarea-soarelui picant) skład dziesięciu litrów zalewy jest następujący:

L.p. Składniki Jednostka Ilość
1. olej słonecznikowy litry 10
2. papryka kg 0,1
3. rozdrobniona papryczka chili kg 0,1
f)
Marynata

Odgłowionego i wypatroszonego szprota waży się i myje w 24 % roztworze wodnym soli. Po czym wyjmuje się go z roztworu soli i pokrywa marynatą. Następnie marynuje przez co najmniej 16 godzin lub do momentu uzyskania wymaganej wartości pH, tj. 4,9. Po marynowaniu szprota wyjmuje się z zalewy i odsącza przed zapakowaniem. Zalewy przygotowuje się z wyprzedzeniem, tak aby zdążyły ostygnąć przed pakowaniem.

g)
Przygotowanie produktu

Po umieszczeniu w opakowaniach jednostkowych i dodaniu zalewy uzyskuje się produkty zgodne ze specyfikacją produktu. Proporcja surowca, tj. szprota, do zalewy zależy od rodzaju opakowania; nie może jednak być mniejsza niż 65 %.

Produkt "Sardeluț ă marinată" (în vin) ma postać marynowanego szprota, pakowanego w opakowanie jednostkowe, do którego dodaje się specjalną zalewę (sos winny), która stanowi maksymalnie 35 % całości. W zależności od pojemności opakowania dodaje się od dwóch do dziesięciu gramów oleju słonecznikowego i kolendrę (dwa lub trzy ziarna o masie wynoszącej maksymalnie cztery gramy).

Produkt "Sardeluț ă marinată" (în ulei de floarea-soarelui) ma postać marynowanego szprota, pakowanego w opakowanie jednostkowe, do którego dodaje się specjalną zalewę (olej słonecznikowy), która stanowi maksymalnie 35 % całości. W zależności od pojemności opakowania dodaje się co najmniej jeden liść laurowy (o masie wynoszącej maksymalnie jeden gram) i dwa lub trzy ziarna pieprzu czarnego (o masie wynoszącej maksymalnie cztery gramy).

Produkt "Sardeluț ă marinată" w oleju słonecznikowym z dodatkiem chili ma postać marynowanego szprota, pakowanego w opakowanie jednostkowe, do którego dodaje się specjalną zalewę (olej słonecznikowy z dodatkiem chili), która stanowi maksymalnie 35 % całkotej masy. W zależności od pojemności opakowania dodaje się dwa lub trzy ziarna pieprzu czerwonego (o masie maksymalnie 4 gr).

4.3.
Opis najważniejszych elementów decydujących o tradycyjnym charakterze produktu - skład odpowiadający tradycyjnej praktyce w odniesieniu do tego produktu lub fakt, że jest on wytwarzany z tradycyjnie stosowanych surowców lub składników (art. 7 ust. 2 rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 668/2014)

Jak wynika z "Przewodnika po przemyśle przetwórstwa rybnego" (Îndreptar pentru industria de prelucrare a peș telui) opublikowanego przez Ministerstwo Przemysłu Mięsnego, Rybnego i Mleczarskiego (Ministerul Industriei Cărnii, Peș telui, Laptelui) (Editura Tehnică, Bukareszt, Rumunia, 1953, s. 135), "sardeluț ă" została uznana w 1953 r., z technicznego punktu widzenia, za surowiec do produkcji półkonserw i częściowo utrwalonych przetworów rybnych. W przewodniku zaznaczono również, że surowcem do produkcji częściowo utrwalonych przetworów rybnych w olejach roślinnych jest szprot.

O wykorzystaniu "sardeluț ă" jako surowca wspomniano w 1957 r. w poradniku dotyczącym norm żywnościowych zatytułowanym "Ryby i delfiny w żywności i przemyśle" (Peș tii ș i delfinii în alimentaț ie ș i industrie), podpisanym przez dr V. Gheorghe (Ministerstwo Przemysłu Towarów Konsumpcyjnych, Generalna Dyrekcja Przemysłu Rybnego i Regulacji Rybołówstwa [Ministerul Industriei Bunurilor de Consum, Direcț ia Generală a Industriei Peș telui ș i Reglementării Pescuitului], Bukareszt, Rumunia, 1957). Według autora, dr V. Gheorghe, "[...] [p]ochodzący z tej samej rodziny co słynny szprot bałtycki (jest nieco mniejszy), sardeluț ă nadawałby się dobrze do produkcji szprotów w puszkach »w oleju« [.]".

Sardynki, średniej wielkości ryby morskie, przetwarzane w postaci odgłowionej i wypatroszonej, wykorzystano w 1960 r. jako surowiec w przepisie kulinarnym Ecateriny Teiș anu zatytułowanym "sardynki w oleju" (Sardele în ulei) (w "Konserwowanie mięsa i ryb w domu" ["Conservarea cărnurilor ș i peș telui în gospodărie"], Editura Tehnică, Bukareszt, 1960).

W 1988 r. centrum rybołówstwa i przemysłu rybnego (Centrala Pescuitului ș i Industrializării Peș telui), podlegające M.I.A.A.P.A., przyjęło przeznaczony dla zakładów przemysłu spożywczego przewodnik techniczny dotyczący przygotowywania produktów marynowanych na zimno z ryb morskich (Instrucț iunea tehnologică pentru fabricarea marinatelor reci din peș te marin), w którym wspomniano, że surowcami są następujące gatunki: "[.] kilka zwyczajna, sardela europejska, aloza kaspijska i sardeluț ă, zgodnie z NTR 1484-83 »Rodzime ryby solone« (Peș te sărat indigen) [.]".

Składniki wykorzystywane w produktach określono w normach produkcji przemysłu spożywczego od 1953 r. Na przykład w "Przewodniku po przemyśle przetwórstwa rybnego" (Îndreptar pentru industria de prelucrare a peș telui) opublikowanym przez Ministerstwo Przemysłu Mięsnego, Rybnego i Mleczarskiego (Ministerul Industriei Cărnii, Peș telui, Laptelui) (Editura Tehnică, Bukareszt, Rumunia, 1953, s. 39-49) wymieniono liście laurowe, pieprz, paprykę, ostrą papryczkę chili, ziarna gorczycy, kolendrę, ziele angielskie itp.

Jeśli chodzi o składniki, istnieje również inne odniesienie, a mianowicie "wewnętrzna norma departamentalna N.I.D. 2190-74 dotycząca częściowo utrwalonych ryb morskich w sosie winno-olejowym i w sosie korzennym" (Norma internă departamentală N.I.D. 2190-74 pentru semi-conserve de peș te marin în sos de vin ș i ulei ș i în sos picant). Wykaz składników przedstawia się następująco: "[.] jadalny olej słonecznikowy, ocet fermentacyjny, przyprawy (pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) [.]", zgodnie z kompendium norm krajowych i wewnętrznych norm technicznych dotyczących jakości ryb i produktów rybołówstwa (Standarde de stat ș i norme interne tehnice de calitate pentru peș te ș i produse din peș te) (Ministerstwo Handlu Wewnętrznego [Ministerul Comerț ului Interior], Bukareszt, Rumunia, 1975).

Ponadto w 1988 r. centrum rybołówstwa i przemysłu rybnego podlegające M.I.A.A.P.A. zatwierdziło "przewodnik techniczny dotyczący wytwarzania produktu objętego nazwą »szprot w sosie winno-olejowym do przystawek«" ("Instrucț iunea tehnologică pentru fabricarea produsului "Aperitiv ș prot în sos de vin ș i ulei"), którego surowcem jest szprot, a pozostałymi składnikami "[...] jadalny olej słonecznikowy, spożywczy kwas octowy 80 %, białe wino odpowiedniej jakości i przyprawy (pieprz, liście laurowe, ziele angielskie) [...]".

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/1151/oj
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).
3 Dz.U. C 303 z 28.8.2023, s. 5.
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 668/2014 z dnia 13 czerwca 2014 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 36, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/668/oj).

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.1966

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2024/1966 rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę [Sardeluță marinată (GTS)]
Data aktu: 16/07/2024
Data ogłoszenia: 17/07/2024
Data wejścia w życie: 06/08/2024