a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) 2023/915 2 ustalono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w żywności. Doświadczenie zdobyte od czasu wejścia w życie tego rozporządzenia ujawniło niejasność niektórych punktów w tabeli w załączniku I do tego rozporządzenia. Konieczne jest zatem wyjaśnienie tych kwestii.
(2) W związku z brakiem szczegółowych przepisów dotyczących pobierania próbek i analizy do celów kontroli najwyższych dopuszczalnych poziomów przetrwalników buławinki czerwonej w nieprzetworzonych ziarnach zbóż, z wyjątkiem nieprzetworzonych ziaren żyta, pkt 1.8.1 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 stanowi, że takie pobieranie i analiza próbek mają być wykonywane zgodnie z pkt B załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 401/2006 3 . Jako że w międzyczasie w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2023/2782 4 ustanowiono szczegółowe przepisy dotyczące pobierania próbek i analizy do celów kontroli najwyższych dopuszczalnych poziomów przetrwalników buławinki czerwonej, odniesienie do rozporządzenia (WE) nr 401/2006 w pkt 1.8.1 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 należy skreślić.
(3) W pkt 1.9.5 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 określono najwyższy dopuszczalny poziom toksyn T-2 i HT-2 w wyrobach piekarniczych zawierających co najmniej 90 % produktów mielenia owsa. Najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie do wyrobów piekarniczych o wysokiej zawartości owsa. W oparciu o doświadczenia związane ze składem żywności dostępnej na rynku w wielu przypadkach wyroby piekarnicze o wysokiej zawartości owsa, takie jak ciastka z owsa, zawierają jednak mniej niż 90 % produktów mielenia owsa, zwykle między 75 % a 85 %. Należy zatem odpowiednio zmienić pkt 1.9.5 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915.
(4) W związku z brakiem szczegółowych przepisów dotyczących pobierania próbek i analizy do celów kontroli najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów tropanowych w żywności dla dzieci i produktach zbożowych przetworzonych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci pkt 2.2.1 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 stanowi, że takie pobieranie próbek i analiza mają być wykonywane zgodnie z części J załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 401/2006. Jako że w międzyczasie w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2023/2783 5 ustanowiono szczegółowe przepisy dotyczące pobierania próbek i analizy do celów kontroli najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów tropanowych, odniesienie do rozporządzenia (WE) nr 401/2006 w pkt 2.2.1 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 należy skreślić.
(5) Aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów, najwyższy dopuszczalny poziom kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu wprowadzanych do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, określony w pkt 2.3.2 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915, powinien mieć zastosowanie niezależnie od procedury przetwarzania nasion lnu. Należy zatem odpowiednio zmienić ten punkt.
(6) Jako że nieprzetworzony owies przed mieleniem jest wprowadzany do obrotu z łuską, najwyższy dopuszczalny poziom zanieczyszczeń w nieprzetworzonym owsie określony w pkt 1.2.9 i 1.5.1 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 powinien mieć zastosowanie do nieprzetworzonego owsa wraz z łuską, nawet jeżeli łuska jest niejadalna.
(7) Celem rozporządzenia (UE) 2023/915 jest ustanowienie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w odniesieniu do nieprzetworzonych zbóż wprowadzanych do obrotu na etapie tuż przed przetwarzaniem wstępnym. Obecne sformułowanie nie jest wystarczająco precyzyjne, dlatego należy je sprostować w odpowiednich pozycjach w tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915.
(8) W odniesieniu do ochratoksyny A w pkt 1.2.10 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 ustanowiono najwyższy dopuszczalny poziom dla produktów pochodzących z nieprzetworzonych ziaren zbóż, z wyjątkiem produktów wymienionych w innych pozycjach, oraz dla zbóż wprowadzanych do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego. Odpowiedni punkt nie jest jasny. Aby uniknąć nieporozumień, należy sprostować odpowiedni punkt w celu wyjaśnienia, że sformułowanie "wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego" odnosi się wyłącznie do "zbóż", a nie do "produktów pochodzących z nieprzetworzonych ziaren zbóż".
(9) Produkty z ryżu są wyłączone z niektórych rodzajów żywności wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915. W celu wyjaśnienia zakresu tego wyłączenia należy określić zawartość produktów z ryżu w odpowiednich punktach tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915.
(10) W odniesieniu do zearalenonu w pkt 1.5.3 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 ustanowiono najwyższy dopuszczalny poziom dla zbóż wprowadzanych do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, mąki zbożowej, semoliny, otrębów i zarodków jako produktu końcowego wprowadzanego do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, z wyjątkiem produktów wymienionych w innych pozycjach. Odpowiedni punkt nie jest jasny. Aby uniknąć nieporozumień, należy sprostować odpowiedni punkt w celu wyjaśnienia, że sformułowanie "wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego" odnosi się wyłącznie do "zbóż, otrębów i zarodków", a nie do "mąki zbożowej i semoliny".
(11) W pkt 2.3.1 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 sformułowanie dotyczące odstępstwa od najwyższych dopuszczalnych poziomów kwasu cyjanowodorowego w nasionach oleistych przeznaczonych do rozdrabniania i rafinacji oleju należy dostosować do sformułowania dotyczącego odstępstwa od najwyższych dopuszczalnych poziomów aflatoksyn w orzeszkach arachidowych (orzeszkach ziemnych) i innych nasionach oleistych przeznaczonych do rozdrabniania do produkcji rafinowanego oleju roślinnego, określonych w pkt 1.1.4 tej tabeli. Należy zatem odpowiednio sprostować pkt 2.3.1 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915.
(12) Aby wyeliminować ewentualne niejasności i usprawnić egzekwowanie przepisów dotyczących najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i polichlorowanych bifenyli (PCB) w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego, należy sprostować sformułowanie dotyczące uwag odnoszących się do tych produktów w sekcji 4 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915.
(13) W celu zapewnienia spójnego sposobu egzekwowania przepisów dotyczących najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i PCB w mięsie jeleniowatych w pkt 4.1.1.8 tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915 należy dodać wyjaśnienie dotyczące gatunków zwierząt, z których pochodzi mięso.
(14) W egzekwowaniu przepisów dotyczących najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w niektórych produktach dla niemowląt i małych dzieci, ustanowionych rozporządzeniem (UE) 2023/915, występują niespójności. Aby ich uniknąć, należy dokonać rozróżnienia między produktami wprowadzanymi do obrotu w postaci substancji w proszku a produktami wprowadzanymi do obrotu w postaci płynnej.
(15) Obłuskiwanie jest procesem usuwania łusek nasion i uznaje się je za część procesu oczyszczania. Aby uniknąć sytuacji, w której obłuskiwanie można uznać za część przetwarzania wstępnego, należy odpowiednio sprostować przypis 6 do tabeli w załączniku I do rozporządzenia (UE) 2023/915.
(16) Należy zatem odpowiednio zmienić i sprostować rozporządzenie (UE) 2023/915.
(17) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 25 czerwca 2024 r.