Rozporządzenie 2024/1342 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości deltametryny, metalaksylu, tiabendazolu i trifloksystrobiny w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2024/1342
z dnia 21 maja 2024 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości deltametryny, metalaksylu, tiabendazolu i trifloksystrobiny w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") deltametryny, metalaksylu, tiabendazolu i trifloksystrobiny określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Podczas oceny tych NDP zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych produktów są niedostępne. Dostępne informacje były wystarczające, aby Urząd zaproponował NDP, które są bezpieczne dla konsumentów, a w załączniku II do wspomnianego rozporządzenia wskazano luki w danych wraz z określeniem terminu, w którym należało przedłożyć Urzędowi brakujące informacje uzasadniające proponowane NDP.

(3) W przypadku deltametryny przedstawiono takie informacje dotyczące metody egzekwowania i badań pozostałości w celu potwierdzenia obecnych NDP dla "orzechów z drzew orzechowych", melonów, arbuzów, innych dyniowatych z niejadalną skórką, kapusty pekińskiej, ryżu siewnego i pszenicy zwyczajnej. Urząd stwierdził, że dostarczone dane są wystarczające do wyeliminowania stwierdzonej luki w danych. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(4) Dostarczone informacje dotyczące badań pozostałości, analizujące jednocześnie definicje pozostałości na potrzeby egzekwowania przepisów i oceny ryzyka, nie były wystarczające do potwierdzenia obecnych NDP deltametryny w odniesieniu do pigwy, owoców nieszpułki zwyczajnej, owocu nieśplika japońskiego, moreli, wiśni i czereśni, brzoskwiń, "pozostałych drobnych owoców i jagód", buraków, selera zwyczajnego, chrzanu pospolitego, karczocha jerozolimskiego (słonecznika bulwiastego - topinamburu), korzenia pietruszki zwyczajnej, rzodkwi zwyczajnej, kozibrodu porolistnego/salsefii, brukwi, rzepy białej/rzepy jadalnej, "pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych", "warzyw cebulowych", oberżyn, jarmużu, kalarepy, porów, oliwek do produkcji oliwy, "naparów ziołowych z korzeni" i cykorii podróżnik, korzeni. Urząd był jednak w stanie stwierdzić, że obecne NDP są bezpieczne dla konsumentów, stosując współczynnik konwersji do przeliczenia wyników badań pozostałości uzyskanych zgodnie z definicją pozostałości na potrzeby egzekwowania na definicję pozostałości na potrzeby oceny ryzyka. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(5) Obecne NDP dla jabłek, oliwek stołowych, marchwi, dyni olbrzymich, "kapustnych kwitnących", "warzyw strączkowych", "zbóż (z wyjątkiem ryżu siewnego i pszenicy zwyczajnej)", przypraw korzeniowych lub kłączowych, winogron, truskawek, "dyniowatych z jadalną skórką", roszpunki warzywnej, rzeżuchy, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach, liści winorośli, rukwi wodnej, trybuli, grzybów uprawnych, soczewicy, grochu, łubinu, herbaty i "produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mleka i jaj" opierają się na kodeksowych najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości (CXL), które zostały włączone do załącznika II do rozporządzenia Komisji (WE) nr 396/2005 3 . Pomimo rozbieżności między definicjami pozostałości w Unii a definicjami pozostałości zawartymi w Kodeksie Urząd stwierdził, że obecne NDP są bezpieczne dla konsumentów. W odniesieniu do tych produktów należy zatem utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) W odniesieniu do "owoców cytrusowych", kiwi, endywii o liściach szerokich, szpinaku i podobnych liści, karczochów zwyczajnych, fasoli, nasion oleistych, przypraw owocowych, przypraw pączkowych i przypraw ze słupków kwiatowych Urząd stwierdził, że wcześniej stwierdzona luka w danych nie została usunięta i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP alternatywnymi NDP, dostępnymi dla "owoców cytrusowych", albo specyficzną dla danego produktu granicą oznaczalności. Niższy NDP był dostępny dla "owoców cytrusowych" na podstawie (alternatywnych) dobrych praktyk rolniczych, a w celu ustalenia NDP na najniższym rozsądnym poziomie należy ustalić nowe niższe NDP dla tych owoców w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Ponieważ w przypadku pozostałych produktów wymienionych w wykazie nie były dostępne awaryjne dobre praktyki rolnicze, należy ustalić poziomy na granicy oznaczalności dla poszczególnych produktów.

(7) Dodatkowe informacje dotyczące badań pozostałości połączono z obecnymi danymi, co umożliwiło Urzędowi ustalenie niższych NDP dla "owoców leśnych", "ziół, kwiatów jadalnych (z wyjątkiem trybuli)", "naparów ziołowych z kwiatów", "naparów ziołowych z liści i ziół", papryki rocznej i kapusty głowiastej oraz wyższego NDP dla śliwek. Urząd stwierdził, że nowe NDP są bezpieczne dla konsumentów. Należy zatem NDP w odniesieniu do tych produktów umieścić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Urząd zidentyfikował ryzyko dla konsumentów w odniesieniu do obecnych NDP dla gruszek, ziemniaków i sałat i stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP alternatywnymi niższymi NDP, dostępnymi dla gruszek i sałat, albo zastąpienie tych NDP granicą oznaczalności dla poszczególnych produktów. Ponieważ awaryjna dobra praktyka rolnicza prowadząca do niższego NDP była dostępna w odniesieniu do gruszek i sałat, ale nie w odniesieniu do ziemniaków, należy ustanowić nowe, niższe NDP wyłącznie w odniesieniu do gruszek i sałat, ale obniżyć NDP do granicy oznaczalności dla poszczególnych produktów w odniesieniu do ziemniaków. W celu zapewnienia jasności należy skreślić przypisy wskazujące na brak informacji dotyczących tych produktów z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Urząd otrzymał szereg wniosków na podstawie art. 6 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 o zmianę obecnych NDP deltametryny w pomidorach i piżmianie jadalnym/ketmii jadalnej/okrze, szarańczynie strąkowym/chlebie świętojańskim 4  i kukurydzy 5 . W przypadku pomidorów i piżmianu jadalnego/ketmii jadalnej/okry Urząd zalecił podniesienie NDP w odniesieniu do tych produktów. W związku z tym NDP w odniesieniu do pomidorów i piżmianu jadal- nego/ketmii jadalnej/okry należy ustalić na poziomie określonym przez Urząd. W odniesieniu do szarańczynu strąkowego/chleba świętojańskiego Urząd, po początkowym stwierdzeniu obawy dotyczącej długoterminowego spożycia przez konsumentów w związku z proponowanym NDP, w późniejszej ocenie danych potwierdzających stwierdził, że proponowana wartość jest bezpieczna dla konsumentów. Należy zatem ustanowić NDP na proponowanym poziomie. W odniesieniu do kukurydzy Urząd stwierdził, że przedstawione dane są wystarczające do ustalenia nowego NDP, ale poziom ten jest niższy niż obecny poziom oparty na CXL, który jest bezpieczny dla konsumentów. Należy zatem utrzymać obecne NDP.

(10) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania deltametryny na powierzchni mango i papai. Wnioskodawca twierdził, że dozwolone zastosowania deltametryny na wspomnianych uprawach w Brazylii skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw. Urząd ocenił wniosek i stwierdził, że przedłożone dane są wystarczające do ustalenia nowych (wyższych) NDP, które uznano za bezpieczne dla konsumentów 6 . Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla mango i papai w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(11) W przypadku metalaksylu laboratoria referencyjne Unii Europejskiej zaleciły zmianę definicji pozostałości na potrzeby monitorowania produktów pochodzenia zwierzęcego na "sumę metalaksylu (sumę enancjomerów) i metabolitów (wolnych + skoniugowanych) M3 (estru metylowego N-(2,6-dimetylofenylo)-N-(hydroksyacetylo)alaniny) i M8 (estru metylowego N-(2-hydroksymetylo-6-metylofenylo)-N-(metoksyacetylo)alaniny) (suma enancjomerów), wyrażoną jako metalaksyl". Komisja uważa, że ta nowa definicja pozostałości jest właściwa.

(12) Aby wyeliminować luki w danych stwierdzone przez Urząd w ramach przeglądu NDP metalaksylu na podstawie art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, wnioskodawca przedstawił nowe dane dotyczące metod analitycznych i badań pozostałości. W odniesieniu do ziaren kakaowych i chmielu Urząd stwierdził 7 , że dostarczone dane są wystarczające do wyeliminowania stwierdzonej luki oraz że dodatkowe badania pozostałości ziaren kakaowych prowadzą do ustalenia nowego (niższego) NDP, który jest bezpieczny dla konsumentów. Urząd stwierdził, że nowy NDP jest bezpieczny dla konsumentów. W związku z tym należy utrzymać obecny NDP w odniesieniu do chmielu, a w odniesieniu do ziaren kakaowych nowy (niższy) NDP należy włączyć do załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do cytryn, lim/limonek, mandarynek, jabłek, gruszek, winogron, cebuli, papryki rocznej, melonów, arbuzów, karczochów zwyczajnych, ziaren soi zwyczajnej i "produktów pochodzenia zwierzęcego" Urząd stwierdził, że wcześniej stwierdzona luka w danych nie została usunięta i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP alternatywnymi NDP, jeżeli są dostępne, albo zastąpienie tych NDP granicą oznaczalności dla poszczególnych produktów. Ponieważ w odniesieniu do lim/limonek, mandarynek, cebuli, papryki rocznej, melonów, arbuzów i karczochów zwyczajnych dostępna była awaryjna dobra praktyka rolnicza prowadząca do niższego NDP, należy ustalić nowe niższe NDP. W przypadku "ziół, kwiatów jadalnych" możliwa była ekstrapolacja wewnętrznych danych z odmian sałaty liściastej i należy utrzymać NDP. Ponieważ w przypadku cytryn, jabłek, gruszek i ziaren soi zwyczajnej nie były dostępne awaryjne dobre praktyki rolnicze, należy obniżyć te NDP do granicy oznaczalności dla poszczególnych produktów. W odniesieniu do "produktów pochodzenia zwierzęcego" Urząd dokonał przeglądu obecnych NDP na podstawie zaktualizowanych obliczeń narażenia z dietą i zaproponował nowe (niższe) NDP dla nerki i podrobów jadalnych ze świń, owiec i kóz oraz wyższe NDP dla nerki, wątroby i podrobów jadalnych z bydła i koniowatych. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla "produktów pochodzenia zwierzęcego" w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. W celu zapewnienia jasności należy skreślić odpowiednie przypisy wskazujące na brak informacji dotyczących tych produktów z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(13) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania metalaksy- lu-M w owocach palm olejowych i ziarnach pieprzu (czarnego, zielonego i białego). Wnioskodawca stwierdził, że dozwolone zastosowania metalaksylu-M w palmach olejowych w Kolumbii i ziarnach pieprzu w Wietnamie skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw. Urząd ocenił wniosek i stwierdził, że przedłożone dane są wystarczające do ustalenia nowych NDP, które są bezpieczne dla konsumentów 8 . Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla owoców palm olejowych i ziaren pieprzu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(14) 13 grudnia 2022 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowe CXL dla metalaksylu 9 . Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 10 , jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony. Urząd ocenił ryzyko dla konsumentów i sporządził sprawozdanie naukowe 11 . W przypadkach, w których Urząd stwierdził potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów, Unia zgłosiła Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów zastrzeżenia 12 (13  wobec proponowanych CXL. Tak było w przypadku metalaksylu w jabłkach, gruszkach i kapuście głowiastej. Te CXL, w odniesieniu do których Unia nie zgłosiła zastrzeżenia Komitetowi KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów, ponieważ Urząd nie określił zagrożeń dla konsumentów w Unii, można zatem uznać za bezpieczne. Dotyczy to CXL dla metalaksylu w winogronach, cebuli, ziemniakach i ziarnach pieprzu. Należy zatem włączyć te CXL do załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(15) W odniesieniu do tiabendazolu dostarczono informacje dotyczące potencjalnego narażenia konsumenta na metabolit benzimidazol, badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu w celu potwierdzenia obecnych NDP dla jabłek, awokado i ziemniaków. Urząd stwierdził 14 , że przedstawione dane są wystarczające do wyeliminowania stwierdzonej luki i ustalił nowy (niższy) NDP w oparciu o dodatkowe badania pozostałości przedłożone w odniesieniu do awokado. Urząd stwierdził, że nowy NDP jest bezpieczny dla konsumentów. W związku z tym należy utrzymać obecne NDP w odniesieniu do jabłek i ziemniaków, a w odniesieniu do awokado nowy NDP należy włączyć do załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Urząd stwierdził potencjalne zagrożenie dla spożycia przez konsumentów w perspektywie krótkoterminowej w odniesieniu do obecnego NDP dla papai. W związku z tym w przypadku papai obecny NDP należy obniżyć do granicy oznaczalności dla danego produktu. W celu zapewnienia jasności należy skreślić odpowiednie przypisy wskazujące na brak informacji dotyczących tych produktów z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(16) W odniesieniu do trifloksystrobiny laboratoria referencyjne Unii Europejskiej zaleciły zmianę definicji pozostałości na potrzeby monitorowania produktów pochodzenia zwierzęcego na "sumę trifloksystrobiny i [kwasu (E,E)-metok- syimino-{2-[1-(3-trifluorometylo-fenylo)-etylidenoamino-oksymetylo]-fenylo}-octowego] (CGA 321113), wyrażoną jako trifloksystrobina (F)". Komisja uważa, że ta nowa definicja pozostałości jest właściwa.

(17) Niektóre luki w danych zidentyfikowane przez Urząd w trakcie przeglądu NDP trifloksystrobiny na podstawie art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostały uwzględnione w rozporządzeniu (UE) 2018/832 w odniesieniu do metod analitycznych i dostępności na rynku metabolitu CGA321113. Aby wyeliminować pozostałe luki w danych zidentyfikowane przez Urząd, wnioskodawca przedstawił nowe dane dotyczące badań pozostałości w odniesieniu do "ziół, kwiatów jadalnych", fasoli w strąkach i owsa zwyczajnego. Urząd stwierdził 15 , że przedstawione dane są wystarczające do wyeliminowania stwierdzonej luki w danych oraz że w dodatkowych badaniach pozostałości ustalono nowe NDP, które są bezpieczne dla konsumentów. W związku z tym te nowe NDP należy umieścić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do marakui/męczennicy jadalnej, ogórków, korniszonów i kapusty pekińskiej/kapusty petsai Urząd stwierdził, że wcześniej stwierdzona luka w danych nie została usunięta i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć utrzymanie tych NDP na poziomie obecnych CXL, dostępnymi dla ogórków i korniszonów, albo zastąpienie tych NDP granicami oznaczalności dla poszczególnych produktów. Ponieważ awaryjna dobra praktyka rolnicza prowadząca do ustalenia NDP bezpiecznego dla konsumentów była dostępna na tym samym poziomie w odniesieniu do ogórków i korniszonów, należy utrzymać te NDP, podczas gdy w przypadku marakui/męczennicy jadalnej i kapusty chińskiej/petsai nie były dostępne awaryjne dobre praktyki rolnicze, należy zatem obniżyć te NDP do granicy oznaczalności dla poszczególnych produktów. W celu zapewnienia jasności należy skreślić odpowiednie przypisy wskazujące na brak informacji dotyczących tych produktów z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(18) Wraz z danymi potwierdzającymi wnioskodawca przedłożył również kilka wniosków o zmianę obecnych NDP tri- floksystrobiny w różnych uprawach na podstawie art. 6 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Urząd ocenił wnioski i stwierdził, że przedłożone dane są wystarczające do ustalenia nowych NDP w odniesieniu do papryki rocznej, jarmużu, cykorii podróżnik, korzeni, i miodu, które to NDP są bezpieczne dla konsumentów 16 . Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Podczas oceny przedłożonych danych dotyczących endywii o liściach szerokich Urząd stwierdził ryzyko dla konsumentów w odniesieniu do proponowanego (wyższego) NDP, potwierdzając jednocześnie, że obecny NDP jest bezpieczny dla konsumentów. Należy zatem utrzymać NDP na dotychczasowym poziomie. W odniesieniu do cykorii warzywnej/cykorii liściastej/cykorii brukselskiej Urząd stwierdził, że przedstawione dane są niewystarczające do ustalenia nowego NDP. Należy zatem utrzymać NDP na dotychczasowym poziomie, który jest określony na granicy oznaczalności dla poszczególnych produktów.

(19) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te zaproponowały takie granice oznaczalności dla poszczególnych produktów, które są osiągalne pod względem analitycznym dla wszystkich produktów.

(20) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(21) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(22) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć środek przejściowy dla produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(23) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(24) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2  17  

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wprowadzone do obrotu w Unii przed dniem 11 grudnia 2024 r., z wyjątkiem NDP deltametryny na gruszkach, ziemniakach i sałatach oraz tiabendazolu w papai.

Artykuł  3  18  

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 11 grudnia 2024 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 21 maja 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące deltametryny, metalaksylu, tiabendazolu i trifloksystrobiny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Deltametryna (cis-deltametryna) (F) Metalaksyl i metalaksyl-M (metalak Tiabendazol (R) Trifloksystrobina (R) (F)
(1) (2) (3) (4) (5) (6)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,02 7 0,5
0110010 Grejpfruty 0,7
0110020 Pomarańcze 0,7
0110030 Cytryny 0,01 (*)
0110040 Limy/limonki 0,4
0110050 Mandarynki 0,4
0110990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 (*) 0,7
0130010 Jabłka 0,2 4
0130020 Gruszki 0,09 4
0130030 Pigwy 0,1 3
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,1 3
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,1 3
0130990 Pozostałe (2) 0,1 0,01 (*)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*) 0,01 (*) 3
0140010 Morele 0,15
0140020 Czereśnie 0,1
0140030 Brzoskwinie 0,15
0140040 Śliwki 0,1
0140990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0,01 (*)
0151000 a) winogrona 0,2 1,5 3
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,2 0,6 1
0153000 c) owoce leśne 0,08 0,02 (*) 3
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,6 3
0154010 Borówki amerykańskie 0,01 (*)
0154020 Żurawiny 0,01 (*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,4
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,3
0154050 Róża dzika 0,01 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,01 (*)
0154070 Głóg włoski 0,01 (*)
0154080 Bez czarny 0,01 (*)
0154990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką 0,05 (*)
0161010 Daktyle 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161020 Figi 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161030 Oliwki stołowe 1 0,01 (*) 0,3
0161040 Kumkwat 0,01 (*) 7 0,01 (*)
0161050 Karambola 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,02 (*)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,01 (*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0,01 (*)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,01 (*)
0162050 Caimito 0,01 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,01 (*)
0162990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,01 (*)
0163010 Awokado 0,01 (*) 15 0,01 (*)
0163020 Banany 0,01 (*) 6 0,05
0163030 Mango 0,05 5 0,01 (*)
0163040 Papaja 0,1 0,01 (*) 0,6
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000 a) ziemniaki 0,01 (*) 0,02 0,04 0,02
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy 0,01 (*)
0212020 Kartofel słodki/Batat 3
0212030 Pochrzyn 0,01 (*)
0212040 Maranta trzcinowata 0,01 (*)
0212990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,02 0,01 (*)
0213010 Buraki 0,02 (*) 0,02
0213020 Marchew 0,1 0,1
0213030 Seler zwyczajny 0,01 (*) 0,03
0213040 Chrzan pospolity 0,1 0,08
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,01 (*) 0,01 (*)
0213060 Pasternak 0,1 0,04
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,01 (*) 0,08
0213080 Rzodkiew zwyczajna 0,06 0,08
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,02 (*) 0,04
0213100 Brukiew/Karpiel 0,01 (*) 0,04
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,01 (*) 0,04
0213990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*)
0220010 Czosnek 0,06 0,02 (*) 0,01 (*)
0220020 Cebula 0,06 0,03 0,01 (*)
0220030 Szalotka 0,06 0,02 (*) 0,01 (*)
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,3 0,3 0,1
0220990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 0,1 0,3 0,7
0231020 Papryka roczna 0,15 0,4 0,9
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,4 0,01 (*) 0,7
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,15 0,01 (*) 0,01 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,2 0,3
0232010 Ogórki 0,5
0232020 Korniszony 0,01 (*)
0232030 Cukinie 0,01 (*)
0232990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,3
0233010 Melony 0,01 (*) 0,15
0233020 Dynie olbrzymie 0,2 0,01 (*)
0233030 Arbuzy 0,01 (*) 0,15
0233990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,02 0,05 (*) 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,1 0,2
0241010 Brokuły 0,6
0241020 Kalafiory 0,5
0241990 Pozostałe (2) 0,5
0242000 b) kapustne głowiaste 0,01 (*)
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,15 0,6
0242020 Kapusta głowiasta 0,06 0,5
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 0,2 0,02 (*) 0,01 (*)
0243020 Jarmuż 0,15 0,3 2
0243990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0244000 d) kalarepa 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 3 0,01 (*) 15
0251010 Roszpunka warzywna 2
0251020 Sałaty 0,4
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,01 (*)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 2
0251050 Gorczycznik wiosenny 2
0251060 Rokietta siewna/rukola 2
0251070 Gorczyca sarepska 2
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 2
0251990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 1,5 0,01 (*)
0252010 Szpinak 20
0252020 Portulaka pospolita 15
0252030 Boćwina 0,01 (*)
0252990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 2 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 2 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,4 0,15 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 3 0,02 (*) 30
0256010 Trybula 2
0256020 Szczypiorek 1,5
0256030 Liście selera 1,5
0256040 Pietruszka - nać 1,5
0256050 Szałwia lekarska 1,5
0256060 Rozmaryn lekarski 1,5
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 1,5
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 1,5
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 1,5
0256100 Estragon 1,5
0256990 Pozostałe (2) 1,5
0260000 Warzywa strączkowe 0,2 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,02 (*) 0,8
0260020 Fasola (bez strąków) 0,02 (*) 0,09
0260030 Groch (w strąkach) 0,02 (*) 1,5
0260040 Groch (bez strąków) 0,02 (*) 0,09
0260050 Soczewica 0,01 (*) 0,01 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,02 (*) 0,05
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270030 Seler 0,3 0,01 (*) 1
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,3 0,01 (*) 0,01 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 0,01 (*) 0,02 (*) 0,3
0270060 Pory 0,3 0,03 0,7
0270070 Rabarbar 0,3 0,01 (*) 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne 0,05
0280020 Grzyby dzikie 0,01 (*)
0280990 Mchy i porosty 0,01 (*)
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,2
0300010 Fasola 0,01 (*) 0,02 (*)
0300020 Soczewica 1 0,01 (*)
0300030 Groch 1 0,02 (*)
0300040 Łubin biały 1 0,02 (*)
0300990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02
0401030 Nasiona maku 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,2 0,02 (*) 0,01 (*)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05
0401080 Nasiona gorczycy 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,01 (*) 0,01 (*) 0,4
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,6 0,01 (*) 0,3
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,01 (*) 0,015 0,01 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*)
0500010 Jęczmień 2 0,01 (*) 0,5
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 2 0,01 (*) 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 2 0,02 (*) 0,02
0500040 Proso zwyczajne 2 0,01 (*) 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 2 0,01 (*) 0,3
0500060 Ryż siewny 1 0,01 (*) 5
0500070 Żyto zwyczajne 2 0,01 (*) 0,3
0500080 Sorgo japońskie 2 0,01 (*) 0,01 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 1 0,01 (*) 0,3
0500990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN
0600000 STRĄKOWY 0,05 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty 5 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,1 (*) 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów 9
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 9
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 0,3
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,05
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,7 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,05 (*) 15 0,05 (*) 40
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 0,05 (*)
0820020 Pieprz syczuański 0,05 (*)
0820030 Kminek zwyczajny 0,05 (*)
0820040 Kardamon malabarski 0,05 (*)
0820050 Jagody jałowca 0,05 (*)
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) 2
0820070 Wanilia 0,05 (*)
0820080 Tamarynd 0,05 (*)
0820990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,5 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,5 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,5 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,01 (*) 0,02
0900020 Trzcina cukrowa 0,01 (*) 0,01 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,04 0,02
0900990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń 0,01 (*) 0,04
1011010 Mięśnie 0,03 0,01 (*)
1011020 Tłuszcz 0,5 0,01 (*)
1011030 Wątroba 0,03 (*) 0,05 (*)
1011040 Nerka 0,03 (*) 0,15
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,15 ?
1011990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
1012000 b) bydła 0,1
1012010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) 0,04
1012020 Tłuszcz 0,5 0,01 (*) 0,06
1012030 Wątroba 0,03 (*) 0,06 0,07
1012040 Nerka 0,03 (*) 0,4 0,04
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,4 0,07
1012990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1013000 c) owiec 0,01 (*)
1013010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) 0,04
1013020 Tłuszcz 0,5 0,01 (*) 0,06
1013030 Wątroba 0,03 (*) 0,05 (*) 0,07
1013040 Nerka 0,03 (*) 0,15 0,04
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,15 0,07
1013990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1014000 d) kóz 0,1
1014010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) 0,04
1014020 Tłuszcz 0,5 0,01 (*) 0,06
1014030 Wątroba 0,03 (*) 0,05 (*) 0,07
1014040 Nerka 0,03 (*) 0,15 0,04
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,15 0,07
1014990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1015000 e) koniowatych 0,01 (*)
1015010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) 0,04
1015020 Tłuszcz 0,5 0,01 (*) 0,06
1015030 Wątroba 0,03 (*) 0,06 0,07
1015040 Nerka 0,03 (*) 0,4 0,04
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,4 0,07
1015990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1016000 f) drobiu 0,01 (*) 0,04
1016010 Mięśnie 0,02 (*) 0,01 (*)
1016020 Tłuszcz 0,1 0,01 (*)
1016030 Wątroba 0,02 (*) 0,05 (*)
1016040 Nerka 0,02 (*) 0,05 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 (*) 0,05 (*)
1016990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,01 (*)
1017010 Mięśnie 0,03 0,01 (*) 0,04
1017020 Tłuszcz 0,5 0,01 (*) 0,06
1017030 Wątroba 0,03 (*) 0,05 (*) 0,07
1017040 Nerka 0,03 (*) 0,15 0,04
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,15 0,07
1017990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1020000 Mleko 0,05 0,01 (*) 0,02 (*)
1020010 Bydło 0,1
1020020 Owce 0,01 (*)
1020030 Kozy 0,1
1020040 Konie 0,01 (*)
1020990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1030000 Jaja ptasie 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,04
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,07
1050000 Płazy i gady 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
*) Wskazuje granicę oznaczalności.

a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

+) Kombinacja pestycyd-produkt, do której istnieje przypis. Wykaz przypisów znajduje się poniżej.

Deltametryna (cis-deltametryna) (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Metalaksyl i metalaksyl-M (metalaksyl w tym inne mieszaniny izomerów składowych, w tym metalaksyl-M (suma izomerów)) (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Metalaksyl - kod 100000, z wyjątkiem 1040000: suma metalaksylu (suma enancjomerów) i metabolitów (wolnych + skoniugowanych) M3 (estru metylowego N-(2,6-dimetylofenylo)-N-(hydroksyacetylo)alaniny) i M8 (estru metylowego N-(2-hydroksymetylo-6-metylofenylo)-N-(metoksyacetylo)alaniny) (suma enancjomerów), wyrażona jako metalaksyl

Tiabendazol (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Tiabendazol - kod 100000 z wyjątkiem 1020000 i 1040000: suma tiabendazolu i 5-hydroksytiabendazolu, wyrażona jako tiabendazol

Tiabendazol - kod 1020000: suma tiabendazolu, 5-hydroksytiabendazolu i jego koniugatu siarczanowego, wyrażona jako tiabendazol

Trifloksystrobina (R) (F)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Trifloksystrobina - kod 1000000 oprócz 1040000: suma trifloksystrobiny i jej metabolitu, kwasu (E,E)-

metoksyimino-{2-[1-(3-trifluorometylo-fenylo)-etylidenoamino-oksymetylo]-fenylo}-octowego (CGA 321113), wyrażona jako trifloksystrobina (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/396/oj
2 "Reasoned opinion on the Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review and modification of the existing maximum residue levels for deltamethrin in tomatoes and okra/lady's fingers" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP zgodnie z art. 12 i zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości deltame- tryny w pomidorach i piżmianie jadalnym/ketmii jadalnej/okrze). Dziennik EFSA 2022; 20(3):7107.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/832 z dnia 5 czerwca 2018 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjanotranili- prolu, cymoksanilu, deltametryny, difenokonazolu, fenamidonu, flubendiamidu, fluopikolidu, folpetu, fosetylu, mandestrobiny, mepikwatu, metazachloru, propamokarbu, propargitu, pirymetanilu, sulfoksafloru i trifloksystrobiny w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 140 z 6.6.2018, s. 38, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/832/oj).
4 "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for deltamethrin in carobs/Saint John's breads" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości deltametryny w szarańczynie strąko- wym/chlebie świętojańskim). Dziennik EFSA 2020; 18(10):6271.
5 "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for deltamethrin in maize/corn" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości deltametryny w kukurydzy). Dziennik EFSA 2022; 20(7):7446.
6 "Reasoned opinion on the setting of import tolerances for deltamethrin in mangoes and papayas" (Uzasadniona opinia dotycząca ustanowienia tolerancji importowych dla deltametryny w mango i papai). Dziennik EFSA 2022; 20(3):7198.
7 "Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for metalaxyl-M" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP metalaksylu-M zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2021; 19(12):6996.
8 "Reasoned opinion on the setting of import tolerances for metalaxyl-M in oil palms fruits and peppercorn" (Uzasadniona opinia dotycząca ustanowienia tolerancji importowych dla metalaksylu-M w owocach palm olejowych i ziarnach pieprzu). Dziennik EFSA 2023; 21(5):8008.
9 Wspólny program FAO i WHO dotyczący norm żywnościowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatek III. Sesja 45. W formie zdalnej, 21-25 listopada oraz 12-13 i 19 grudnia 2022 r. oraz 6 lutego 2023 r. https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh- proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-45%252FFi nal%252520Report%252520CAC45%252FCompiled%2BREP22_CAC.pdf
10 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/178/oj).
11 Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 53. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2022; 20(9):7521.
12 Uwagi Unii Europejskiej do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów 22/53/5: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh- proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-53% 252FCRDs%252Fpr53_crd13revx.pdf
13 Sprawozdanie z 53. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów REP22/PR53: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/ sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-53% 252FREPORT%252FFINAL%2BREPORT%252FREP22_PR53e.pdf
14 "Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for thiabendazole" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP tiabendazolu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2022; 20(8):7539.
15 "Reasoned opinion on the modification of existing maximum residue levels in various crops and evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for trifloxystrobin" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w różnych uprawach i oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP trifloksystrobiny zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2022; 20(1):7048.
16 Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości trifloksystrobiny w miodzie. Dziennik EFSA 2023; 21(8):8189.
17 Art. 2 zmieniony przez sprostowanie z dnia 24 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.90314) zmieniające nin. rozporządzenie z dniem 11 czerwca 2024 r.
18 Art. 3 zmieniony przez sprostowanie z dnia 24 maja 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.90314) zmieniające nin. rozporządzenie z dniem 11 czerwca 2024 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.1342

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2024/1342 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości deltametryny, metalaksylu, tiabendazolu i trifloksystrobiny w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 21/05/2024
Data ogłoszenia: 22/05/2024
Data wejścia w życie: 11/12/2024, 11/06/2024