KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.
(3) Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje galaktooligosa- charydy jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie.
(4) Na podstawie art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 zezwolono na wprowadzenie do obrotu galaktooligosacharydów jako nowej żywności do stosowania w niektórych środkach spożywczych, w tym w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt zgodnie z definicją w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 4 .
(5) W dniu 28 lipca 2023 r. przedsiębiorstwo FrieslandCampina Ingredients ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę specyfikacji nowej żywności "galaktoo- ligosacharydy". Wnioskodawca zwrócił się o usunięcie galaktozy ze specyfikacji nowej żywności, które obecnie obejmują galaktozę w ilościach przekraczających 0,8 % suchej masy.
(6) Wnioskodawca uzasadnił swój wniosek o proponowaną zmianę specyfikacji galaktooligosacharydów wprowadzeniem dodatkowych etapów oczyszczania w ich produkcji. To dodatkowe oczyszczanie ma na celu usunięcie mono- sacharydów, takich jak galaktoza, w celu uzyskania galaktooligosacharydów o większej czystości.
(7) Komisja uważa, że wnioskowana zmiana specyfikacji galaktooligosacharydów nie ma wpływu na zdrowie ludzi i że ocena bezpieczeństwa przeprowadzana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczna. Galaktoza ma historię bezpiecznego stosowania jako składnik zwykłej diety w przypadku spożywania przetworów mlecznych. W związku z tym zezwala się na jej obecność w nowej żywności na minimalnym poziomie 0,8 % lub większym i bez maksymalnego dozwolonego poziomu, ponieważ nie budzi ona obaw co do bezpieczeństwa. Tak więc niezależnie od etapów oczyszczania w trakcie produkcji w specyfikacjach nie jest konieczny wymóg określonego poziomu galaktozy w nowej żywności.
(8) Informacje przedstawione we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że zmiany w specyfikacjach nowej żywności są zgodne z warunkami określonymi w art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich pań stwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 8 kwietnia 2024 r.