KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) 1 , w szczególności jego art. 19 ust. 2 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu (UE) 2017/625 ustanowiono przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przez właściwe organy państw członkowskich w celu sprawdzenia zgodności z przepisami Unii, między innymi w zakresie bezpieczeństwa żywności, na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji. W rozporządzeniu tym określono szczegółowe przepisy dotyczące kontroli urzędowych w odniesieniu do substancji, których stosowanie może skutkować pozostałościami tych substancji w żywności i paszy.
(2) Rozporządzenie (UE) 2017/625 uchyla art. 27 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady 2 , który ma być jednak w dalszym ciągu stosowany do dnia 14 grudnia 2022 r., chyba że aktem delegowanym ustali się wcześniejszą datę. W art. 27 ust. 1 ustanowiono szczególne wymogi dotyczące przeprowadzania kontroli urzędowych w odniesieniu do procedur pobierania próbek do celów analizy pozostałości pestycydów w żywności i paszy.
(3) W art. 19 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2017/625 ustanowiono szczególne wymogi dotyczące kontroli urzędowych w związku z pozostałościami określonych substancji w żywności i paszy, które to kontrole mają być przeprowadzane na każdym etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji.
(4) Celem monitorowania pozostałości pestycydów w żywności i paszy jest zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005, a także ocena narażenia konsumentów na pozostałości pestycydów. Wymaga się przy tym, aby liczba i rodzaj pobieranych próbek były wystarczające do zapewnienia wyników reprezentatywnych dla rynku. Wymaga się również, aby próbki były pobierane w najbardziej odpowiednim punkcie pobierania próbek w łańcuchu żywnościowym.
(5) Należy zatem uzupełnić art. 19 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2017/625 przez ustanowienie przepisów dotyczących przeprowadzania kontroli urzędowych w odniesieniu do odpowiednich procedur pobierania próbek pod kątem pozostałości pestycydów w żywności i paszy.
(6) Ponieważ przepisy określone w art. 27 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dotyczące kontroli urzędowych w odniesieniu do pobierania próbek nie będą już miały zastosowania od dnia 15 grudnia 2022 r., niniejsze rozporządzenie powinno być stosowane od tej daty,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: