KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 23 ust. 5 w związku z art. 13 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W dniu 30 czerwca 2017 r. Komisja otrzymała od Biomolécules et Biotechnologies Végétales (BBV) EA2106 oraz Institut Technique de l'Agriculture Biologique (ITAB) wniosek o zatwierdzenie tanin z łóz Vitis vinifera jako substancji podstawowej. Do wniosku dołączono informacje wymagane przepisami art. 23 ust. 3 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.
(2) Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o pomoc naukową. W dniu 2 maja 2018 r. 2 Urząd przedstawił Komisji sprawozdanie techniczne dotyczące tanin z łóz Vitis vinifera. W dniu 24 czerwca 2019 r. Komisja przedłożyła Stałemu Komitetowi ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz sprawozdanie z przeglądu 3 oraz projekt niniejszego rozporządzenia w sprawie niezatwierdzenia tanin z łóz Vitis vinifera i sfinalizowała oba te dokumenty na potrzeby posiedzenia tego komitetu w dniu 22 października 2019 r.
(3) Z dokumentacji przedstawionej przez wnioskodawców nie wynika, że taniny z łóz Vitis vinifera spełniają kryteria środka spożywczego zgodnie z definicją zawartą w art. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 .
(4) W sprawozdaniu technicznym Urzędu wskazano szczególne wątpliwości w odniesieniu do tanin z łóz Vitis vinifera. Nie istniała żadna ocena toksykologiczna dotycząca tanin z łóz Vitis vinifera stosowanych jako środek ochrony roślin, w szczególności w odniesieniu do ochrony dzieci. Dotyczy to oszacowania ryzyka narażenia innego niż narażenie z dietą, w szczególności osób postronnych i mieszkańców. Ponadto brak było wystarczających informacji do przeprowadzenia oceny ryzyka stwarzanego przez przedmiotową substancję dla środowiska naturalnego.
(5) Nie istniała stosowna ocena przeprowadzona zgodnie z innymi przepisami unijnymi, o której mowa w art. 23 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.
(6) Komisja wezwała wnioskodawców do przedstawienia uwag do sprawozdania technicznego Urzędu i do projektu sprawozdania z przeglądu sporządzonego przez Komisję. Wnioskodawcy nie przedstawili żadnych uwag.
(7) W związku z tym, jak określono w opracowanym przez Komisję sprawozdaniu z przeglądu, nie stwierdzono, że wymogi określone w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 zostały spełnione. Nie należy zatem zatwierdzać tanin z łóz Vitis vinifera jako substancji podstawowej.
(8) Niniejsze rozporządzenie nie wyklucza możliwości złożenia nowego wniosku o zatwierdzenie tanin z łóz Vitis vinifera jako substancji podstawowej zgodnie z art. 23 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: