KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 52 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Zgodnie z art. 53 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 Komisja przeanalizowała wniosek Francji o zatwierdzenie zmiany specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Chabichou du Poitou" zarejestrowanej na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 1107/96 2 zmienionego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 159/2009 3 .
(2) Pismem z dnia 4 grudnia 2018 r. władze francuskie powiadomiły Komisję, że okresy przejściowe, o których mowa w art. 15 ust. 4 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, ograniczone w czasie od dwóch do pięciu lat, przyznano podmiotom mającym siedzibę we Francji, które spełniają warunki tego artykułu zgodnie z zarządzeniem z dnia 7 listo pada 2018 r. w sprawie zmiany specyfikacji produktów o chronionej nazwie pochodzenia "Chabichou du Poitou", opublikowanym w dniu 14 listopada 2018 r. w Dzienniku Urzędowym Republiki Francuskiej 4 . Pismem z dnia 28 sty cznia 2020 r. te same władze przekazały tekst nowego zarządzenia z dnia 24 grudnia 2019 r. opublikowanego w dniu 10 stycznia 2020 r. w Dzienniku Urzędowym Republiki Francuskiej 5 zmieniającego zarządzenie z dnia 7 listo pada 2018 r. oraz nazwy podmiotów korzystających z tego okresu przejściowego. Wykaz wspomnianych podmiotów jest załączony do specyfikacji produktu. W ramach krajowej procedury sprzeciwu wspomniane podmioty, które zgodnie z prawem wprowadzały do obrotu "Chabichou du Poitou" nieprzerwanie przez okres co najmniej pięciu lat poprzedzających złożenie wniosku, zgłosiły sprzeciw. Dwa podmioty sprzeciwiły się następującemu przepisowi: punkt "Metoda produkcji": "Zakazuje się wstępnego odsączania skrzepu.". Dwa podmioty sprzeciwiły się następującemu przepisowi: punkt "Opis produktu": "»Chabichou du Poitou« wytwarza się wyłącznie z surowego [i pełnego] mleka [koziego]" oraz punkt "Metoda produkcji": "Wykorzystywanym mlekiem jest surowe mleko kozie.". Sto podmiotów sprzeciwiło się następującemu przepisowi: punkt "Metoda produkcji": "Co najmniej 75 % rocznej dawki pokarmowej kóz w stadzie, tj. 825 kg suchej masy na kozę rocznie, pochodzi z obszaru geograficznego.". 18 podmiotów sprzeciwiło się następującemu przepisowi: punkt "Metoda produkcji": "Dawka pokarmowa składa się co najmniej w 55 % z paszy, tj. 605 kg suchej masy na kozę rocznie.". 86 podmiotów sprzeciwiło się następującym przepisom w punkcie "Metoda produkcji": "Dodatkowa dawka pokarmowa zawiera co najmniej 150 kilogramów lub 30 % zbóż lub roślin oleistych lub roślin wysokobiałkowych z obszaru geograficznego.", "Dawka pokarmowa na kozę rocznie obejmuje co najmniej 200 kilogramów suchej masy w postaci lucerny lub roślin strączkowych pochodzących z obszaru geograficznego." oraz "Pasze produkowane są w całości na obszarze geograficznym.".
(3) Proponowana zmiana nie jest nieznaczna w rozumieniu art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, Komisja opublikowała zatem wniosek o wprowadzenie zmiany zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) wymienionego rozporządzenia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 6 .
(4) Do Komisji nie wpłynęło żadne oświadczenie o sprzeciwie zgodnie z art. 51 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, wymienioną zmianę specyfikacji należy zatem zatwierdzić,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1107/96 z dnia 12 czerwca 1996 r. w sprawie rejestracji oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia zgodnie z procedurą określoną w art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92 (Dz.U. L 148 z 21.6.1996, s. 1).
3 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 159/2009 z dnia 25 lutego 2009 r. zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Chabichou du Poitou (ChNP)) (Dz.U. L 53 z 26.2.2009, s. 8).
4 JORF (Dziennik Urzędowy Republiki Francuskiej) nr 0263 z dnia 14 listopada 2018 r., tekst nr 36.
5 JORF (Dziennik Urzędowy Republiki Francuskiej) nr 0008 z dnia 10 stycznia 2020 r., tekst nr 35.
6 Dz.U. C 251 z 31.7.2020, s. 22.