a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2073/2005 2 ustanowiono kryteria mikrobiologiczne dotyczące niektórych mikroorganizmów oraz przepisy wykonawcze obowiązujące przedsiębiorstwa sektora spożywczego w odniesieniu do ogólnych i szczegółowych wymogów higieny, o których mowa w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 852/2004.
(2) W szczególności w rozporządzeniu (WE) nr 2073/2005 ustanowiono kryteria bezpieczeństwa żywności, które pozwalają na akceptację produktu lub partii środków spożywczych i są stosowane w odniesieniu do produktów wprowadzanych do obrotu. Rozporządzenie to nie przewiduje jednak kryteriów bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do mięsa gadów.
(3) W "Sprawozdaniu podsumowującym Unii Europejskiej w sprawie tendencji dotyczących chorób odzwierzęcych, odzwierzęcych czynników chorobotwórczych i ognisk przenoszonych przez żywność oraz ich źródeł w 2016 r." 3 , opublikowanym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, stwierdzono, że salmoneloza jest drugą najczęściej zgłaszaną chorobą u ludzi przenoszoną przez żywność w Unii - rocznie odnotowuje się około 95 000 jej przypadków.
(4) W 2007 r. EFSA przyjął opinię naukową na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych ze spożyciem przez ludzi mięsa gadów 4 , w której stwierdzono, że gady są dobrze znanym rezerwuarem salmonelli. We wspomnianej opinii naukowej dokonano przeglądu praktyk rolniczych i odnotowano udokumentowany wysoki wskaźnik nosicielstwa jelitowego u żywych krokodyli, który znajduje odzwierciedlenie w równie wysokim wskaźniku zanieczyszczenia świeżego i mrożonego mięsa tych gadów. W opinii tej stwierdzono również, że salmonellę uznaje się za najbardziej istotne zagrożenie bakteryjne, które może wystąpić w mięsie gadów, i że stanowi ona poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego.
(5) Produkcja mięsa gadów w Unii jest ograniczona, ale zgodnie z danymi dostępnymi w referencyjnej bazie danych Eurostatu zawierającej szczegółowe dane statystyczne na temat międzynarodowego handlu towarami (Comext) 5 przywóz z państw trzecich świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa i jadalnych podrobów gadów w ciągu ostatnich dziesięciu lat wykazuje tendencje wzrostową przy wzroście o ponad 50 % w odniesieniu do ilości przywiezionych w latach 2007-2017 oraz średnim rocznym przywozie do Unii w wysokości blisko 100 ton.
(6) Biorąc pod uwagę potencjalne znaczące ryzyko dla zdrowia związane z ewentualną obecnością salmonelli w mięsie gadów, w rozporządzeniu (WE) nr 2073/2005 należy ustanowić kryterium bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do mięsa gadów. To kryterium bezpieczeństwa żywności powinno zobowiązać podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze do podjęcia działań na wcześniejszych etapach produkcji mięsa gadów, co przyczyni się do ograniczenia obecności wszystkich serotypów salmonelli o znaczeniu dla zdrowia publicznego.
(7) Międzynarodowa norma EN/ISO 6579-1 zawiera opis horyzontalnej metody wykrywania salmonelli w żywności i w paszy dla zwierząt. Ponadto w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 ustanowiono, że norma ta będzie referencyjną metodą badania dla wszystkich kryteriów bezpieczeństwa żywności pod względem salmonelli. Należy zatem ustanowić tę metodę jako referencyjną metodę badania w celu weryfikacji zgodności kryterium bezpieczeństwa żywności pod względem salmonelli w mięsie gadów.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2073/2005.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 14 lutego 2020 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ursula VON DER LEYEN |
|
Przewodnicząca |