Rozporządzenie 2020/205 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do salmonelli w mięsie gadów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/205
z dnia 14 lutego 2020 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do salmonelli w mięsie gadów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 4 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2073/2005 2  ustanowiono kryteria mikrobiologiczne dotyczące niektórych mikroorganizmów oraz przepisy wykonawcze obowiązujące przedsiębiorstwa sektora spożywczego w odniesieniu do ogólnych i szczegółowych wymogów higieny, o których mowa w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 852/2004.

(2) W szczególności w rozporządzeniu (WE) nr 2073/2005 ustanowiono kryteria bezpieczeństwa żywności, które pozwalają na akceptację produktu lub partii środków spożywczych i są stosowane w odniesieniu do produktów wprowadzanych do obrotu. Rozporządzenie to nie przewiduje jednak kryteriów bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do mięsa gadów.

(3) W "Sprawozdaniu podsumowującym Unii Europejskiej w sprawie tendencji dotyczących chorób odzwierzęcych, odzwierzęcych czynników chorobotwórczych i ognisk przenoszonych przez żywność oraz ich źródeł w 2016 r." 3 , opublikowanym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, stwierdzono, że salmoneloza jest drugą najczęściej zgłaszaną chorobą u ludzi przenoszoną przez żywność w Unii - rocznie odnotowuje się około 95 000 jej przypadków.

(4) W 2007 r. EFSA przyjął opinię naukową na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych ze spożyciem przez ludzi mięsa gadów 4 , w której stwierdzono, że gady są dobrze znanym rezerwuarem salmonelli. We wspomnianej opinii naukowej dokonano przeglądu praktyk rolniczych i odnotowano udokumentowany wysoki wskaźnik nosicielstwa jelitowego u żywych krokodyli, który znajduje odzwierciedlenie w równie wysokim wskaźniku zanieczyszczenia świeżego i mrożonego mięsa tych gadów. W opinii tej stwierdzono również, że salmonellę uznaje się za najbardziej istotne zagrożenie bakteryjne, które może wystąpić w mięsie gadów, i że stanowi ona poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego.

(5) Produkcja mięsa gadów w Unii jest ograniczona, ale zgodnie z danymi dostępnymi w referencyjnej bazie danych Eurostatu zawierającej szczegółowe dane statystyczne na temat międzynarodowego handlu towarami (Comext) 5  przywóz z państw trzecich świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa i jadalnych podrobów gadów w ciągu ostatnich dziesięciu lat wykazuje tendencje wzrostową przy wzroście o ponad 50 % w odniesieniu do ilości przywiezionych w latach 2007-2017 oraz średnim rocznym przywozie do Unii w wysokości blisko 100 ton.

(6) Biorąc pod uwagę potencjalne znaczące ryzyko dla zdrowia związane z ewentualną obecnością salmonelli w mięsie gadów, w rozporządzeniu (WE) nr 2073/2005 należy ustanowić kryterium bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do mięsa gadów. To kryterium bezpieczeństwa żywności powinno zobowiązać podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze do podjęcia działań na wcześniejszych etapach produkcji mięsa gadów, co przyczyni się do ograniczenia obecności wszystkich serotypów salmonelli o znaczeniu dla zdrowia publicznego.

(7) Międzynarodowa norma EN/ISO 6579-1 zawiera opis horyzontalnej metody wykrywania salmonelli w żywności i w paszy dla zwierząt. Ponadto w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 ustanowiono, że norma ta będzie referencyjną metodą badania dla wszystkich kryteriów bezpieczeństwa żywności pod względem salmonelli. Należy zatem ustanowić tę metodę jako referencyjną metodę badania w celu weryfikacji zgodności kryterium bezpieczeństwa żywności pod względem salmonelli w mięsie gadów.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2073/2005.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 2073/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w art. 2 dodaje się lit. q) w brzmieniu:

"q) »mięso gadów« oznacza mięso gadów zgodnie z definicją określoną w art. 2 pkt 16 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/625 * .

2)
w załączniku I wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 lutego 2020 r.

W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w rozdziale 1 dodaje się wiersz 1.30 w brzmieniu:
Rodzaj żywności Mikroorganizmy/ich toksyny, metabolity Plan pobierania próbek Limity Referencyjna metoda badania Etap stosowania kryterium
n c m M
"1.30 Mięso gadów Salmonella 5 0 Nie wykryto w 25 g EN ISO 6579-1 Produkty wprowadzane do obrotu w okresie przydatności do spożycia"
2)
w rozdziale 1 przypis 2 otrzymuje brzmienie:

"(2) Dla pkt 1.1-1.24, 1.27a, 1.28-1.30 m = M.".

1 Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2017;15(12):5077.
4 Dziennik EFSA (2007) 578, 1-55.
5 Kody nomenklatury scalonej 0208 50 00 i 0210 93 00 zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/1925 zmieniającym załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 282 z 31.10.2017, s. 1).
*Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/625 z dnia 4 marca 2019 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do wymogów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 131 z 17.5.2019, s. 18).";

Zmiany w prawie

Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.43.63

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2020/205 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do salmonelli w mięsie gadów
Data aktu: 14/02/2020
Data ogłoszenia: 17/02/2020
Data wejścia w życie: 08/03/2020