a także mając na uwadze, co następuje:(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) prochlorazu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz w części B załącznika III do tego rozporządzenia.
(2) W odniesieniu do tej substancji czynnej Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości na "sumę prochlorazu, BTS 44595 (M201-04) i BTS 44596 (M201-03), wyrażoną jako prochloraz". Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących owoców cytrusowych, kiwi, bananów, mango, ananasów i wątroby bydła istnieje ryzyko dla konsumentów. Należy zatem obniżyć te NDP do poziomu granicy oznaczalności lub poziomu określonego przez Urząd. Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do czosnku, szalotki, sałat i warzyw sałatowych, portulaki pospolitej, ziół, kwiatów jadalnych, grochu, siemienia lnianego, ziaren słonecznika, ziaren rzepaku, jęczmienia, owsa zwyczajnego, ryżu siewnego, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, ziaren kawy, naparów ziołowych z kwiatów, liści i ziół oraz korzeni, przypraw, korzeni buraka cukrowego, bydła (tłuszcz, nerki), tłuszczu koniowatych i wątroby drobiu. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku kodeksowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (CXL) dotyczących kumkwatu, liczi chińskiego/śliwki chińskiej, marakui/męczennicy jadalnej, owocu opuncji figowej/figi indyjskiej, caimito, owocu hebanowca wirginijskiego/owocu hurmy wirginijskiej, awokado, papai, granatów/jabłek granatu, czerymoi, gujawy/gruszli, owoców chlebowca, owoców duriana właściwego i owoców flaszowca miękkociernistego/owoców guanabany niektóre informacje nie były dostępne w odniesieniu do nowej definicji pozostałości i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie obowiązujących CXL. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.
(3) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danych środków ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje przywozowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(4) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w związku z rozwojem technicznym w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.
(5) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(8) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.
(9) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: