a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń.
(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie L-cystyny wytwarzanej przez Pantoea ananatis NITE BP-02525 jako dodatku paszowego do stosowania w paszach i w wodzie do pojenia dla wszystkich gatunków zwierząt. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie L-cystyny wytwarzanej przez Pantoea ananatis NITE BP-02525 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki dietetyczne", grupa funkcjonalna "aminokwasy, ich sole i podobne produkty" oraz w kategorii "dodatki sensoryczne", grupa funkcjonalna "substancje aromatyzujące".
(4) W opinii z dnia 28 stycznia 2020 r. 2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania L-cystyna wytwarzana przez Pantoea ananatis NITE BP-02525 nie ma szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, zdrowia konsumentów ani środowiska oraz że ma lekko drażniące działanie przy wdychaniu. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku. Ponadto Urząd stwierdził, że suplementacja L-cystyną wytwarzaną w drodze fermentacji przez Pantoea ananatis NITE BP- 02525 powinna spełniać wymogi dotyczące aminokwasów zawierających siarkę. Należy zatem wprowadzić odpowiedni przepis dotyczący etykietowania. Urząd stwierdził również, że można uznać, iż dodatek skutecznie przyczynia się do zaspokajania zapotrzebowania na aminokwasy zawierające siarkę u wszystkich gatunków zwierząt, oraz że aby uzupełniająca L-cystyna była w pełni skuteczna u przeżuwaczy, należy ją chronić przed degradacją w żwaczu. W swojej opinii Urząd wyraził obawę co do potencjalnych zakłóceń równowagi żywieniowej w przypadku podawania L-cystyny jako aminokwasu w wodzie do pojenia. Urząd nie proponuje jednak maksymalnej zawartości L-cystyny. Dlatego też w przypadku suplementacji L-cystyną jako aminokwasem w paszy i w wodzie do pojenia należy wziąć pod uwagę podaż w diecie wszystkich niezbędnych i warunkowo niezbędnych aminokwasów.
(5) W odniesieniu do zastosowania jako środka aromatyzującego Urząd stwierdza, że w przypadku stosowania w zalecanej dawce nie jest konieczne dalsze wykazywanie skuteczności. Stosowanie L-cystyny jako substancji aromatyzującej nie jest dozwolone w wodzie do pojenia. Jest mało prawdopodobne, aby L-cystyna podawana jako substancja aromatyzująca w zalecanej dawce dawała jakiekolwiek powody do obaw. Fakt, że nie jest dozwolone stosowanie L-cystyny jako substancji aromatyzującej w wodzie do pojenia, nie wyklucza jej stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.
(6) Należy wprowadzić ograniczenia i warunki umożliwiające lepszą kontrolę L-cystyny w przypadku stosowania jej jako substancji aromatyzującej. W przypadku L-cystyny zalecana zawartość powinna być wskazana na etykiecie dodatku. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być wskazane na etykiecie pre- miksów.
(7) Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczególnych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdania dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.
(8) Ocena L-cystyny dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tego dodatku, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: