ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/109
z dnia 24 stycznia 2019 r.
zezwalające na rozszerzenie zastosowania oleju ze Schizochytrium sp. jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana do obrotu w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanawiające unijny wykaz nowej żywności.
(3) Na podstawie art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 decyzję w sprawie wydania zezwolenia oraz wprowadzenia do obrotu w Unii nowej żywności i w sprawie aktualizacji unijnego wykazu podejmuje Komisja.
(4) Decyzją wykonawczą Komisji 2014/463/UE 3 zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 , na wprowadzenie do obrotu oleju z mikroalg Schizochytrium sp. jako nowej żywności do stosowania w wielu produktach spożywczych.
(5) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1032 5 rozszerzono zezwolenie na olej z mikroalg Schizochytrium sp. (T18) jako nowy składnik żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283 na przeciery owocowe/warzywne.
(6) W dniu 10 września 2018 r. przedsiębiorstwo DSM Nutritional Products Europe zwróciło się do Komisji z wnioskiem o zmianę warunków stosowania nowej żywności olej ze Schizochytrium sp. w rozumieniu art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. We wniosku zwrócono się o rozszerzenie zastosowania oleju ze Schizochytrium sp. na przeciery owocowe i warzywne.
(7) Zaproponowane rozszerzenie zastosowania nowej żywności nie ma wpływu na ocenę bezpieczeństwa stanowiącą podstawę zezwolenia na olej ze Schizochytrium sp. (T18), udzielonego na mocy rozporządzenia wykonawczego (UE) 2018/1032, oraz nie budzi obaw co do bezpieczeństwa. W związku z powyższym zaproponowane rozszerzenie zastosowania jest zgodne z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(8) Komisja nie zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z prośbą o opinię zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283, ponieważ rozszerzenie zastosowania oleju ze Schizochytrium sp. oraz wynikająca z niego aktualizacja unijnego wykazu nie mają wpływu na zdrowie człowieka.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: