KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 139 ust. 2 i art. 144 akapit pierwszy lit. g),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 951/2006 z dnia 30 czerwca 2006 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 318/2006 w odniesieniu do handlu z państwami trzecimi w sektorze cukru 2 , w szczególności jego art. 7e w związku z jego art. 9 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Zgodnie z art. 139 ust. 1 akapit pierwszy lit. d) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 cukier lub izoglukoza wyprodukowane w roku gospodarczym w ilościach przekraczających kwotę, o której mowa w art. 136 tego rozporządzenia, mogą zostać wywiezione wyłącznie w ramach limitu ilościowego, który ma zostać ustalony przez Komisję.
(2) Szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące wywozu pozakwotowego, w szczególności w odniesieniu do wydawania pozwoleń na wywóz, określono w rozporządzeniu (WE) nr 951/2006.
(3) W odniesieniu do roku gospodarczego 2016/2017 oszacowano wstępnie, że ustalenie limitu ilościowego w wysokości 650 000 ton, wyrażonych w ekwiwalencie cukru białego, dla wywozu pozakwotowego cukru odpowiadałoby popytowi na rynku. Limit ten wprowadzono rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2016/1713 3 . Jednak zgodnie z najnowszymi szacunkami przewiduje się, że produkcja pozakwotowego cukru osiągnie poziom 4 100 000 ton. Należy zatem zapewnić dodatkowe możliwości zbytu pozakwotowego cukru.
(4) Biorąc pod uwagę fakt, że pułap WTO dotyczący wywozu w roku gospodarczym 2016/2017 nie został w pełni wykorzystany, należy podwyższyć limit ilościowy dla wywozu pozakwotowego cukru o 700 000 ton, aby zapewnić unijnym producentom cukru dodatkowe możliwości biznesowe.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2016/1713.
(6) Aby umożliwić składanie wniosków o pozwolenie na wywóz dodatkowej ilości pozakwotowego cukru, należy znieść zawieszenie składania wniosków określone w art. 1 ust. 3 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2016/1810 4 .
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) 2016/1810.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 10 marca 2017 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |
1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Dz.U. L 178 z 1.7.2006, s. 24.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/1713 z dnia 20 września 2016 r. ustalające limit ilościowy dla wywozu cukru pozakwotowego i izoglukozy pozakwotowej na okres do końca roku gospodarczego 2016/2017 (Dz.U. L 258 z 24.9.2016, s. 8).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/1810 z dnia 12 października 2016 r. ustalające współczynnik akceptacji dla wydawania pozwoleń na wywóz, odrzucające wnioski o pozwolenie na wywóz i zawieszające składanie wniosków o pozwolenie na wywóz pozakwotowego cukru (Dz.U. L 276 z 13.10.2016, s. 9).