a także mając na uwadze, co następuje:(1) Art. 28 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 określa dziesięć paneli naukowych odpowiedzialnych za dostarczanie opinii naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwanego dalej "Urzędem"), każdy w swoim zakresie kompetencji. Panele te obejmują między innymi: panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii oraz panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu.
(2) W dniu 3 lutego 2016 r. Urząd przedłożył Komisji wniosek o zmianę nazwy panelu ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, panelu ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii oraz panelu ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, aby uwzględnić oczekiwane zmiany w rozwoju naukowo-technicznym.
(3) Naukowe i techniczne zmiany mają głównie wpływ na obciążenie pracą paneli. W szczególności obciążenie pracą panelu ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu prawdopodobnie wzrośnie w najbliższych latach z uwagi na konieczność przeprowadzania oceny złożonych wniosków o wpisanie do unijnego wykazu enzymów spożywczych zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 2 . W związku z powyższym ocenę środków aromatyzujących, obecnie przeprowadzaną przez panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, należy przypisać panelowi ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności.
(4) Aby jednak uniknąć nadmiernego obciążenia pracą obecnego panelu ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności, ocenę źródeł składników pokarmowych i innych substancji o działaniu fizjologicznym dodawanych do żywności należy przypisać panelowi ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, ponieważ jego obciążenie pracą prawdopodobnie zmniejszy się w związku z finalizacją referencyjnych wartości żywieniowych i spadkiem liczby wniosków o włączenie do wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 . Taki nowy podział jest również zgodny z doświadczeniami panelu ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, ponieważ niektóre substancje stosowane jako źródła składników pokarmowych mieszczą się w kategorii nowej żywności, która obecnie jest oceniana przez panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii.
(5) Nazwy trzech wspomnianych paneli zostają zatem zmienione niniejszym rozporządzeniem, jak następuje: panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności otrzymuje nazwę "panel ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących", panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii otrzymuje nazwę "panel ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych", a panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu otrzymuje nazwę "panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów oraz substancji pomocniczych w przetwórstwie".
(6) Obecna kadencja członków panelu ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności oraz panelu ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu wygaśnie w dniu 30 czerwca 2017 r., a obecna kadencja członków pozostałych ośmiu paneli naukowych Urzędu, w tym panelu ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wygaśnie w dniu 30 czerwca 2018 r. Aby dać wystarczająco dużo czasu na skuteczną organizację paneli przez Urząd na podstawie art. 28 ust. 5 i 9 rozporządzenia (WE) nr 178/2002, niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2018 r.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 178/2002.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 9 lutego 2017 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |