KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 23 ust. 5 w związku z art. 13 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Zgodnie z art. 23 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Komisja otrzymała w dniu 9 października 2015 r. złożony przez Decco Ibérica Post Cosecha S.A.U. wniosek o zatwierdzenie sorbinianu potasu jako substancji podstawowej. W dniu 14 lipca 2016 r. Komisja otrzymała zaktualizowany wniosek. Do tego wniosku dołączono informacje wymagane przepisami art. 23 ust. 3 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.
(2) Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o pomoc naukową. W dniu 12 maja 2017 r. Urząd przedstawił Komisji sprawozdanie techniczne dotyczące sorbinianu potasu 2 . W dniu 20 lipca 2017 r. Komisja przedłożyła Stałemu Komitetowi ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz sprawozdanie z przeglądu 3 oraz projekt niniejszego rozporządzenia w sprawie niezatwierdzenia sorbinianu potasu i sfinalizowała oba te dokumenty na potrzeby posiedzenia tego komitetu w dniu 6 października 2017 r.
(3) Z dokumentacji przedstawionej przez wnioskodawcę wynika, że sorbinian potasu spełnia kryteria środka spożywczego zgodnie z definicją zawartą w art. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 .
(4) W sprawozdaniu technicznym Urzędu wskazano jednak szczególne wątpliwości dotyczące narażenia na sorbinian potasu, zwłaszcza poprzez pozostałości po zastosowaniu pestycydu. Urząd stwierdził, że informacje na temat pozostałości są bardzo ograniczone, co sprawiło, że nie był w stanie przeprowadzić wiarygodnej oceny ryzyka dla konsumentów. Nie można wykluczyć przekroczenia tymczasowego dopuszczalnego dziennego spożycia sorbinianu potasu w związku z dodatkowym narażeniem konsumentów na pozostałości po stosowaniu sorbinianu potasu w charakterze pestycydu.
(5) Komisja wezwała wnioskodawcę do przedstawienia uwag do sprawozdania technicznego Urzędu i do projektu sprawozdania z przeglądu. Wnioskodawca nie przedstawił uwag.
(6) W związku z tym, jak określono w opracowanym przez Komisję sprawozdaniu z przeglądu, nie stwierdzono, że wymogi określone w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 zostały spełnione. Nie należy zatem zatwierdzać sorbinianu potasu jako substancji podstawowej.
(7) Niniejsze rozporządzenie nie wyklucza możliwości złożenia nowego wniosku o zatwierdzenie sorbinianu potasu jako substancji podstawowej zgodnie z art. 23 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1.
2 EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) 2017 r. Sprawozdanie techniczne z wyników konsultacji z państwami członkowskimi i EFSA w sprawie zastosowania sorbinianu potasu jako substancji podstawowej do celów ochrony roślin w charakterze fungicydu stosowanego na owocach cytrusowych, pestkowych i ziarnkowych. Publikacja dodatkowa EFSA 2017:EN-1232. 53 s. doi:10.2903/sp.efsa.2017.EN-1232.
4 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).