Numer porządkowy |
|
Kod CN |
Podpozycje kodów TARIC |
Opis produktów |
Okres kontyngentowy |
Wielkość kontyngentu (waga netto w tonach, o ile nie postanowiono inaczej) |
Stawka celna dla kontyngentu |
09.7525 |
|
0703 20 00 |
|
Czosnek, świeży lub schłodzony |
1.1-31.12 |
500 |
0 |
09.7526 |
|
0710 40 00 |
|
Kukurydza cukrowa, niepoddana obróbce cieplnej lub ugotowana na parze lub w wodzie, zamrożona |
1.1-31.12 |
300 |
0 |
2004 90 10 2005 80 00
|
Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata), przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym |
09.7527 |
|
0711 51 00 |
|
Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
1.1-31.12 |
100 |
0 |
2003 10 20 2003 10 30
|
Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym |
09.7528 |
|
0711 90 30 |
|
Kukurydza cukrowa, zakonserwowana tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadająca się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
1.1-31.12 |
400 |
0 |
2001 90 30 |
Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata), przetworzona lub zakonserwowana octem lub kwasem octowym |
2008 99 85 |
Kukurydza, przetworzona lub zakonserwowana, niezawierająca dodatku alkoholu ani cukru (z wyłączeniem kukurydzy cukrowej (Zea mays var. saccharata)) |
09.7529 |
|
1005 90 00 |
|
Kukurydza (z wyłączeniem nasion) |
1.1-31.12 |
37 000 (1) |
0 |
1102 20 |
Mąka kukurydziana |
09.7530 |
|
1006 10 30 1006 10 50
1006 10 71
1006 10 79
1006 20
1006 30
1006 40
|
|
Ryż (z wyłączeniem ryżu niełuskanego, do siewu) |
1.1-31.12 |
5 000 |
0 |
09.7531 |
|
1108 14 00 |
|
Skrobia z manioku (cassava) |
1.1-31.12 |
3 000 |
0 |
09.7532 |
|
1701 13 1701 14
|
|
Surowy cukier trzcinowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących |
1.1-31.12 |
15 000 (2) |
0 |
09.7533 |
|
1701 91 1701 99
|
|
Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, inny niż cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących |
1.1-31.12 |
10 000 ton wyrażonych w ekwiwalencie cukru surowego (3)
|
0 |
1702 30 |
Glukoza w postaci stałej i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy |
1702 40 90 |
Glukoza w postaci stałej i syrop glukozowy, niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących, i zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % ale mniej niż 50 % masy fruktozy (z wyłączeniem izoglukozy i cukru inwertowanego) |
1702 50 |
Fruktoza chemicznie czysta, w postaci stałej |
1702 90 30 1702 90 50
1702 90 71
1702 90 75
1702 90 79
1702 90 80
1702 90 95
|
Pozostałe cukry (z wyłączeniem laktozy i syropu laktozowego, cukru klonowego i syropu klonowego, glukozy i syropu glukozowego, fruktozy i syropu fruktozowego oraz maltozy chemicznie czystej), włącznie z cukrem inwertowanym oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy |
Ex |
1704 90 99 |
91 99
|
Pozostałe wyroby cukiernicze, niezawierające kakao, zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
1806 10 30 1806 10 90
|
|
Proszek kakaowy, zawierający 65 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza |
Ex |
1806 20 95 |
90 |
Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg, zawierające mniej niż 18 % masy masła kakaowego (z wyłączeniem proszku kakaowego, polewy czekoladowej smakowej i okruchów czekolady mlecznej), zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
Ex |
1901 90 99 |
36 |
Pozostałe przetwory spożywcze, zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
Ex |
2006 00 31 |
90 |
Wiśnie i czereśnie, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane), zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
Ex |
2006 00 38 |
19 89
|
Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin (z wyłączeniem imbiru, wiśni i czereśni, owoców tropikalnych i orzechów tropikalnych), zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane), zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
Ex |
2007 91 10 |
90 |
Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej (z wyłączeniem przetworów homogenizowanych), zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) |
Ex |
2007 99 20 |
90 |
Ex |
2007 99 31 |
95 99
|
Ex |
2007 99 33 |
95 99
|
Ex |
2007 99 35 |
95 99
|
Ex |
2007 99 39 |
02 04
06
17
19
24
27
30
34
37
40
44
47
52
56
75
85
|
Ex |
2009 11 11 |
19 99
|
Soki owocowe i soki warzywne, o wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru przekraczającej 30 % masy |
2009 11 91 |
|
Ex |
2009 19 11 |
29 39
59
79
|
2009 19 91 |
|
Ex |
2009 29 11 |
19 99
|
2009 29 91 |
|
Ex |
2009 39 11 |
19 99
|
2009 39 51 |
|
2009 39 91 |
|
Ex |
2009 49 11 |
19 99
|
2009 49 91 |
|
Ex |
2009 81 11 |
90 |
2009 81 51 |
|
Ex |
2009 89 11 |
19 99
|
Ex |
2009 89 35 |
29 39
59
79
|
2009 89 61 |
|
2009 89 86 |
|
Ex |
2009 90 11 |
90 |
Mieszanki soków, o wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru przekraczającej 30 % masy |
Ex |
2009 90 21 |
19 99
|
2009 90 31 |
|
2009 90 71 |
|
2009 90 94 |
|
Ex |
2101 12 98 |
92 |
Przetwory na bazie kawy, herbaty lub maté, zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza |
Ex |
2101 20 98 |
85 |
Ex |
2106 90 98 |
26 33
34
38
53
55
|
Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza |
Ex |
3302 10 29 |
10 |
Preparaty na bazie substancji zapachowych, zawierające wszystkie środki aromatyzujące charakterystyczne dla napojów, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów, o rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu nieprzekraczającym 0,5 % obj., zawierające 1,5 % masy tłuszczu z mleka lub więcej, 5 % masy glukozy lub skrobi lub więcej, zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza |
09.7534 |
|
2208 40 51 |
|
Rum o zawartości lotnych substancji, innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10 %), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry |
1.1-31.12 |
250 hektolitrów (4) |
0 |
2208 40 99 |
Rum, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry, o wartości nieprzekraczającej 2 EUR za litr czystego alkoholu |
(1) Począwszy od dnia 1 stycznia 2018 r., wielkość kontyngentu podlega corocznemu zwiększeniu o 1 110 ton metrycznych. (2) Począwszy od dnia 1 stycznia 2018 r., wielkość kontyngentu podlega corocznemu zwiększeniu o 450 ton metrycznych.
(3) Począwszy od dnia 1 stycznia 2018 r., wielkość kontyngentu podlega corocznemu zwiększeniu o 150 ton metrycznych wyrażonych w ekwiwalencie cukru surowego.
(4) Począwszy od dnia 1 stycznia 2018 r., wielkość kontyngentu podlega corocznemu zwiększeniu o 10 hektolitrów.".
|