KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. b) i e),
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87 ustanowiono nomenklaturę towarową (zwaną dalej "Nomenklaturą scaloną" lub "CN"), znajdującą się w załączniku I do tego rozporządzenia.
(2) Obecne brzmienie kodu CN 1905 90 60 odnosi się do dodatku środka słodzącego, co rodzi wątpliwości co do zakresu tego kodu CN oraz nie jest wystarczająco precyzyjne, by umożliwić klasyfikację na podstawie analizy laboratoryjnej. Należy skreślić słowa "Z dodatkiem", ponieważ nie ma możliwości ustalenia, czy zawartość cukru jest naturalna, w związku z czym produkt musi być klasyfikowany do kodu CN 1905 90 90, czy też cukier został dodany, w związku z czym produkt musi być klasyfikowany do kodu CN 1905 90 60. Sformułowanie "środek słodzący" jest zbyt niejednoznaczne, gdyż obejmuje wszystkie naturalne i sztuczne substancje o słodkim smaku, nie określając progu zawartości substancji słodzącej w produkcie. Może to doprowadzić do stosowania różnych progów minimalnych lub do braku obiektywności podczas potwierdzania obecności substancji słodzącej w produkcie.
(3) Przeprowadzono analizę statystyczną w odniesieniu do obecnych kodów CN 1905 90 60 oraz 1905 90 90, aby ocenić kwoty należności celnych pobranych przy przywozie produktów zawierających mniej niż 5 % masy sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy w ramach każdego z tych kodów CN. Analiza statystyczna wykazała, że, uwzględniając kryterium "środka słodzącego", w znacznej liczbie przypadków przywozu produkty klasyfikowane do kodu CN 1905 90 60 powinny być klasyfikowane do kodu CN 1905 90 90 lub odwrotnie. Należy zatem zmienić treść kodu CN 1905 90 60, aby określić jasne kryteria rozróżniające te dwie grupy produktów. Odsetek masy sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy stanowi bardziej obiektywne kryterium i w związku z tym jest łatwiejszy do zastosowania do celów analizy laboratoryjnej.
(4) Ponieważ CN jest również nomenklaturą statystyczną, należy zmienić siódmą i ósmą cyfrę przedmiotowych kodów CN jednocześnie ze zmianą zakresu tych kodów CN w celu umożliwienia prawidłowego przetwarzania danych statystycznych po zmianie.
(5) W związku z tym, że zgodnie z art. 12 rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 załącznik I do tego rozporządzenia należy zastąpić ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2018 r., nowe kody CN powinny obowiązywać dopiero od dnia 1 stycznia 2018 r.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2658/87.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia19 kwietnia 2017 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |