a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) Wniosek o zmianę unijnego wykazu dodatków do żywności został złożony przez Danish Seafood Association w celu zwiększenia maksymalnego dozwolonego poziomu kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) w gotowanych krewetkach w solance.
(4) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wyznaczono maksymalne poziomy stosowania kwasu sorbowego - sorbinianów; kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 200-213) na 2 000 mg/kg w częściowo utrwalonych rybach i produktach rybołówstwa, w tym skorupiakach, mięczakach, surimi i pastach rybnych/ pastach ze skorupiaków; gotowanych skorupiakach i mięczakach. W gotowanych skorupiakach i mięczakach całkowity maksymalny dozwolony poziom kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) wynosi ponadto 1 000 mg/kg.
(5) Te maksymalne dozwolone poziomy w gotowanych krewetkach w solance o pH 5,6-5,7 powinny być wystarczające, aby zahamować wzrost Listeria monocytogenes w temperaturach chłodzenia od 5 do 8 °C. Niewielkie zmiany w parametrach utrwalania mogą jednak spowodować wzrost Listeria monocytogenes. Na Duńskim Uniwersytecie Technicznym opracowano matematyczną metodę prognozowania służącą ustalaniu właściwego poziomu kwasu benzoesowego - benzoesanu (E 210-213) 3 . Według tego modelu E 210-213 na poziomie 1 000 mg/kg nie wystarcza, by uniemożliwić wzrost Listeria monocytogenes w krewetkach w solance o pH 5,8. Zarówno model, jak i testy wykazują, że optymalne dla zapobieżenia wzrostowi Listeria monocytogenes w tych krewetkach połączenie kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) i kwasu sorbowego - sorbinianów (E 200-203) wynosi odpowiednio 1 500 mg/kg i 500 mg/kg.
(6) W swoim sprawozdaniu w sprawie tendencji dotyczących chorób odzwierzęcych, odzwierzęcych czynników chorobotwórczych i ognisk przenoszonych przez żywność oraz ich źródeł w 2012 r. 4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że liczba przypadków listeriozy u ludzi nieznacznie wzrosła w porównaniu z 2011 r., a w 2012 r. zgłoszono 1 642 potwierdzone przypadki u ludzi. Statystycznie istotną tendencję wzrostową w Unii odnotowano w latach 2008-2012; był to jednak wzrost powolny z wahaniami sezonowymi. Podobnie jak w poprzednich latach, wśród tych przypadków zarejestrowano wysoki wskaźnik śmiertelności (17,8 %). W 2012 r. 18 państw członkowskich zgłosiło łącznie 198 zgonów z powodu listeriozy, co stanowi najwyższą liczbę przypadków śmiertelnych zgłoszonych od 2006 roku. W punktach handlu detalicznego rzadko wykrywano obecność Listeria monocytogenes powyżej prawnie określonego poziomu bezpieczeństwa dla żywności gotowej do spożycia. Próbki przekraczające ten poziom były najczęściej pobierane z produktów rybołówstwa.
(7) W sprawozdaniu Komisji na temat spożycia dodatków do żywności w Unii Europejskiej 5 stwierdzono, że spożycie kwasu benzoesowego - benzoesanów może wynosić do 96 % dopuszczalnego dziennego spożycia w przypadku małych dzieci i 84 % w przypadku dorosłych przy stosowaniu na maksymalnych dozwolonych poziomach. Jednocześnie maksymalny poziom kwasu sorbowego - sorbinianów w połączeniu z kwasem benzoesowym - benzoesanami w gotowanych krewetkach ustalono na 2 000 mg/kg. Poziom ten został zmieniony dyrektywą 2006/52/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 6 , w której zakres tego zezwolenia został rozszerzony na wszystkie gotowane skorupiaki i mięczaki, maksymalny poziom kwasu benzoesowego -benzoesanów został jednak ustalony na 1 000 mg/kg. Można zatem oczekiwać, że podniesienie tego poziomu do 1 500 mg/kg wyłącznie w odniesieniu do gotowanych krewetek w solance nie będzie prowadzić do dodatkowego spożycia, które nie budziłoby obawy co do bezpieczeństwa.
(8) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ zezwolenie na stosowanie kwasu benzoesowego - benzoesanów (E 210-213) w gotowanych krewetkach w solance stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 31 marca 2015 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |