(notyfikowana jako dokument nr C(2015) 4961)(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(Dz.U.UE L z dnia 28 lipca 2015 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 25 czerwca 2013 r. przedsiębiorstwo Technology Crops International zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu rafinowanego oleju z nasion Buglossoides arvensis jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 6 stycznia 2014 r. organ Zjednoczonego Królestwa właściwy do spraw oceny żywności wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdził, że rafinowany olej z nasion Buglossoides arvensis spełnia kryteria nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(3) W dniu 21 stycznia 2014 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.
(5) W dniu 11 czerwca 2014 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie oceny rafinowanego oleju z nasion Buglossoides arvensis jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.
(6) W dniu 5 lutego 2015 r. EFSA w swojej opinii naukowej w sprawie oceny bezpieczeństwa rafinowanego oleju z nasion Buglossoides arvensis jako nowego składnika żywności 2 stwierdził, że rafinowany olej z nasion Buglossoides arvensis jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania.
(7) W dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 3 ustanowiono wymagania dotyczące suplementów żywnościowych. W rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 ustanowiono wymogi dotyczące dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. W dyrektywie Komisji 1999/21/WE 5 ustanowiono wymagania dotyczące dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. W dyrektywie Komisji 96/8/WE 6 ustanowiono wymogi dotyczące żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności. Zastosowanie rafinowanego oleju z nasion Buglossoides arvensis powinno zostać dopuszczone bez uszczerbku dla wymagań wymienionych aktów prawnych.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: