Rozporządzenie 2015/1200 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amidosulfuronu, fenheksamidu, krezoksymu metylu, tiakloprydu i trifloksystrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/1200
z dnia 22 lipca 2015 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amidosulfuronu, fenheksamidu, krezoksymu metylu, tiakloprydu i trifloksystrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), art. 18 ust. 1 lit. b) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) amidosulfuronu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP fenheksamidu, krezoksymu metylu, tiakloprydu i trifloksystrobiny zostały określone w załączniku II oraz w części B załącznika III do tego rozporządzenia.

(2) W odniesieniu do amidosulfuronu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do siemienia lnianego. W odniesieniu do innych produktów zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących ziaren jęczmienia, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) W odniesieniu do fenheksamidu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 3 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do migdałów i morw. W odniesieniu do innych produktów zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczącego kiwi pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tego produktu należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniany NDP poddany zostanie przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczącego kopru włoskiego/fenkułu włoskiego brak jest informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tego produktu należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności. Po przedstawieniu opinii, o której mowa w zdaniu pierwszym, Urząd przedstawił kolejną opinię dotyczącą NDP zgodnie z art. 10 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 w odniesieniu do borówek amerykańskich, żurawin, agrestu i głogu włoskiego. Należy uwzględnić tę opinię.

(4) W odniesieniu do krezoksymu metylu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 5 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości oraz zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do orzechów pekan, porzeczek (czerwonych, czarnych i białych), agrestu, papryki, ziaren słonecznika, ziaren żyta zwyczajnego i ziaren pszenicy zwyczajnej. W odniesieniu do innych produktów zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP w odniesieniu do świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki) oraz mleka (krowiego, owczego, koziego) pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących moreli, brzoskwiń i boćwiny brak jest informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności.

(5) W odniesieniu do tiakloprydu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 6 . Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących jeżyn, jarmużu, sałaty i endywii istnieje ryzyko dla konsumentów. Należy zatem obniżyć te NDP. Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących selera zwyczajnego, brukwi/karpielu, rzepy białej/rzepy jadalnej, czosnku, cebuli, szalotki, kalarepy, szparagów, ziaren jęczmienia, owsa zwyczajnego i ryżu siewnego, tłuszczu świń, bydła, owiec i kóz oraz drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby). W odniesieniu do innych produktów zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących cukinii, warzyw kapustnych kwitnących, endywii, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej, liści i kiełków warzyw kapustnych, szpinaku, boćwiny, fasoli (świeżej, w strąkach), fasoli (suchej), grochu (suchego), ziaren rzepaku, nasion gorczycy, ziaren kukurydzy, herbaty, naparów ziołowych (suszonych, liści), naparów ziołowych (suszonych, korzeni) i przypraw (nasion) pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących winogron stołowych, winogron do produkcji wina, kukurydzy cukrowej, cykorii warzywnej, fasoli (świeżej, bez strąków) i ziaren słonecznika brak jest informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności.

(6) W odniesieniu do trifloksystrobiny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 7 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do winogron stołowych i winogron do produkcji wina, papai, czosnku, cebuli, orzeszków ziemnych i buraków cukrowych. W odniesieniu do innych produktów zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących porzeczek (czerwonych, czarnych i białych), agrestu, marakui, papryki, ogórków, korniszonów, warzyw kapustnych liściowych, endywii o liściach szerokich, ziół, fasoli (świeżej, w strąkach), ziaren owsa zwyczajnego, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerki), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby), mleka (krowiego, owczego, koziego) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących jeżyn, malin, cykorii warzywnej, grochu (świeżego, w strąkach), oliwek do produkcji oliwy i cykorii podróżnik (korzeni) brak jest informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności. Po przedstawieniu opinii, o której mowa w zdaniu pierwszym, Urząd przedstawił kolejną opinię dotyczącą NDP zgodnie z art. 10 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 8 w odniesieniu do owoców leśnych. Należy uwzględnić tę opinię. W świetle dodatkowych informacji na temat dobrych praktyk rolniczych przekazanych przez Belgię oraz ze względu na fakt, iż konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do dymki powinny zostać określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie. W świetle dodatkowych informacji na temat dobrych praktyk rolniczych przekazanych przez Austrię oraz ze względu na fakt, iż konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do bzu czarnego powinny zostać określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie.

(7) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje przywozowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Komisja zasięgnęła rady laboratoriów referencyjnych UE do spraw pozostałości pestycydów odnośnie do potrzeby dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych towarów rozwój techniczny wymaga ustalenia określonych granic oznaczalności.

(9) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów. Ze względu na fakt, iż przy obecnych NDP nie można wykluczyć ryzyka dla konsumentów, wartości dotyczące tiakloprydu w wysokości 1 mg/kg w odniesieniu do jeżyn, 0,4 mg/kg w odniesieniu do jarmużu, 1 mg/kg w odniesieniu do sałaty i 0,15 mg/kg w odniesieniu do endywii powinny być stosowane od daty rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia w odniesieniu do wszystkich produktów.

(13) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2 9

W odniesieniu do substancji czynnych amidosulfuron, fenheksamid, krezoksym metylu i trifloksystrobina we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem jest nadal stosowane w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane do dnia 11 lutego 2016 r.

W odniesieniu do substancji czynnej tiaklopryd we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni, z wyjątkiem jeżyn, jarmużu, sałaty i endywii, rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem jest nadal stosowane w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane do dnia 11 lutego 2016 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 12 lutego 2016 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 lipca 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

a) kolumny dotyczące fenheksamidu, krezoksymu metylu, tiakloprydu i trifloksystrobiny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Fenheksamid (F) Krezoksym metylu (R) Tiaklopryd Trifloksystrobina (A) (F) (R)
(1) (2) (3) (4) (5) (6)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,5
0110010 Grejpfruty 0,5
0110020 Pomarańcze 0,5
0110030 Cytryny 0,01 (*)
0110040 Limy/limonki 0,01 (*)
0110050 Mandarynki 0,01 (*)
0110990 Pozostałe 0,01 (*)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02
0120010 Migdały 0,01 (*)
0120020 Orzechy brazylijskie 0,01 (*)
0120030 Orzechy nerkowca 0,01 (*)
0120040 Kasztany jadalne 0,01 (*)
0120050 Orzechy kokosowe 0,01 (*)
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0,01 (*)
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0,01 (*)
0120080 Orzechy pekan 0,05 (*)
0120090 Orzeszki piniowe 0,01 (*)
0120100 Orzeszki pistacjowe 0,01 (*)
0120110 Orzechy włoskie 0,01 (*)
0120990 Pozostałe 0,01 (*)
0130010 Jabłka 0,3
0130020 Gruszki 0,3
0130030 Pigwy 0,7
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,7
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,7
0130990 Pozostałe 0,01 (*)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*) 0,5 3
0140010 Morele 10
0140020 Czereśnie 7
0140030 Brzoskwinie 10
0140040 Śliwki 1,5
0140990 Pozostałe 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 15 1 0,01 (*) 3
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 10 1,5 1 1
0153000 c) owoce leśne 15 0,01 (*) 3
0153010 Jeżyny 1
0153020 Jeżyny popielice 1
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 6
0153990 Pozostałe 0,01 (*)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 1
0154010 Borówki amerykańskie 15 0,9 2
0154020 Żurawiny 15 0,9 0,01 (*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 15 0,9 1,5 (+)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 15 0,9 1,5 (+)
0154050 Róża dzika 5 0,01 (*) 0,01 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 5 0,01 (*) 0,01 (*)
0154070 Głóg włoski 15 0,9 0,01 (*)
0154080 Bez czarny 5 0,01 (*) 2
0154990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką 0,01 (*)
0161010 Daktyle 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161020 Figi 0,01 (*) 0,5 0,01 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,2 4 0,3
0161040 Kumkwat 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161050 Karambola 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0161990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 15 (+) 0,2 0,01 (*)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0,01 (*) 0,01 (*) 4 (+)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0162050 Caimito 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0162990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,01 (*) 0,01 (*)
0163010 Awokado 0,01 (*) 0,01 (*)
0163020 Banany 0,01 (*) 0,05
0163030 Mango 0,01 (*) 0,01 (*)
0163040 Papaja 0,5 0,6
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,01 (*) 0,01 (*)
0163060 Czerymoja 0,01 (*) 0,01 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 0,01 (*) 0,01 (*)
0163080 Ananasy 0,01 (*) 0,01 (*)
0163090 Owoce chlebowca 0,01 (*) 0,01 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,01 (*) 0,01 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,01 (*) 0,01 (*)
0163990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,01 (*) 0,02 0,02
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,05 (*) 0,05 0,02
0213020 Marchew 0,01 (*) 0,05 0,1
0213030 Seler zwyczajny 0,01 (*) 0,05 0,02
0213040 Chrzan pospolity 0,01 (*) 0,05 0,08
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0213060 Pasternak 0,01 (*) 0,05 0,04
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,01 (*) 0,05 0,08
0213080 Rzodkiew 0,01 (*) 0,05 0,08
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,01 (*) 0,05 0,04
0213100 Brukiew/Karpiel 0,01 (*) 0,01 (*) 0,04
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,05 (*) 0,01 (*) 0,04
0213990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0220000 Warzywa cebulowe
0220010 Czosnek 0,01 (*) 0,3 0,01 (*) 0,01 (*)
0220020 Cebula 0,8 0,3 0,01 (*) 0,01 (*)
0220030 Szalotka 0,01 (*) 0,3 0,01 (*) 0,01 (*)
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,01 (*) 0,01 (*) 0,15 0,1
0220990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) rośliny psiankowate
0231010 Pomidory 2 0,6 0,5 0,7
0231020 Papryka roczna 3 0,8 1 0,4 (+)
0231030 Oberżyny/Bakłażany 2 0,6 0,7 0,7
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0231990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 1 0,05 (*) 0,5 0,3
0232010 Ogórki (+) (+)
0232020 Korniszony (+)
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,01 (*) 0,3 0,3
0233010 Melony 0,2
0233020 Dynie olbrzymie 0,01 (*)
0233030 Arbuzy 0,2
0233990 Pozostałe 0,01 (*)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,3 (+) 0,5
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 b) kapustne głowiaste 0,3
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,6
0242020 Kapusta głowiasta 0,5
0242990 Pozostałe 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 3 (+)
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 1
0243020 Jarmuż 0,4
0243990 Pozostałe 0,01 (*)
0244000 d) kalarepa 0,04 0,01 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 50 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 8 0,01 (*)
0251020 Sałaty 1 15
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,15 (+) 15 (+)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0,01 (*) 0,01 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,7 (+) 0,01 (*)
0251060 Rokietta siewna/rukola 2 (+) 0,01 (*)
0251070 Gorczyca sarepska 0,01 (*) 0,01 (*)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 2 (+) 15
0251990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak 0,15 (+)
0252020 Portulaka pospolita 0,01 (*)
0252030 Boćwina 0,15 (+)
0252990 Pozostałe 0,01 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*) 15 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 50 0,02 (*) 5 15 (+)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 5 0,4 (+) 1 (+)
0260020 Fasola (bez strąków) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260030 Groch (w strąkach) 0,01 (*) 0,2 0,01 (*)
0260040 Groch (bez strąków) 0,01 (*) 0,2 0,01 (*)
0260050 Soczewica 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,05 (*) 0,01 (*) 0,05
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270030 Seler 0,01 (*) 0,7 1
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,01 (*) 0,7 0,01 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 0,01 (*) 0,01 (*) 0,3
0270060 Pory 6 0,1 0,7
0270070 Rabarbar 0,01 (*) 0,02 0,01 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola 0,08 (+)
0300020 Soczewica 0,01 (*)
0300030 Groch 0,08 (+)
0300040 Łubin biały 0,01 (*)
0300990 Pozostałe 0,01 (*)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,02 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,02
0401030 Nasiona maku 0,01 (*) 0,3 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,05 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,01 (*) 0,6 (+) 0,01 (*)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401080 Nasiona gorczycy 0,01 (*) 0,6 (+) 0,01 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,01 (*) 0,15 0,01 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0401990 Pozostałe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,2 4
0402020 Nasiona palm olejowych 0,01 (*) 0,02 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,01 (*) 0,02 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,01 (*) 0,02 (*)
0402990 Pozostałe 0,01 (*) 0,02 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*)
0500010 Jęczmień 0,1 0,9 0,5
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,01 (*) 0,01 (*) (+) 0,02
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,1 0,9 0,4 (+)
0500060 Ryż siewny 0,01 (*) 0,02 5
0500070 Żyto zwyczajne 0,08 0,06 0,3
0500080 Sorgo japońskie 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,08 0,1 0,3
0500990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty 10 (+)
0620000 Ziarna kawy 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów 0,05 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe
0632000 b) liści i ziół 50 (+)
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni 0,02 (+)
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 40
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,05 (*) 0,08 (+) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (+) (+) (+) (+)
0840990 Pozostałe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,05 (*) 0,02 0,02
0900020 Trzcina cukrowa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,01 (*) 0,05 0,01 (*)
0900990 Pozostałe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Tkanki z 0,05 (*) 0,05 (*)
1011000 a) świń 0,04
1011010 Mięśnie (+) 0,1 (+)
1011020 Tkanka tłuszczowa (+) 0,01 (*) (+)
1011030 Wątroba (+) 0,5 (+)
1011040 Nerka (+) 0,5 (+)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5
1011990 Pozostałe 0,01 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie (+) 0,1 0,04 (+)
1012020 Tkanka tłuszczowa (+) 0,04 0,06 (+)
1012030 Wątroba (+) 0,5 0,07 (+)
1012040 Nerka (+) 0,5 0,04 (+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,07
1012990 Pozostałe 0,01 (*) 0,02 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie (+) 0,1 0,04 (+)
1013020 Tkanka tłuszczowa (+) 0,04 0,06 (+)
1013030 Wątroba (+) 0,5 0,07 (+)
1013040 Nerka (+) 0,5 0,04 (+)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,07
1013990 Pozostałe 0,01 (*) 0,02 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie (+) 0,1 0,04 (+)
1014020 Tkanka tłuszczowa (+) 0,04 0,06 (+)
1014030 Wątroba (+) 0,5 0,07 (+)
1014040 Nerka (+) 0,5 0,04 (+)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,07
1014990 Pozostałe 0,01 (*) 0,02 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,1 0,04
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,04 0,06
1015030 Wątroba 0,5 0,07
1015040 Nerka 0,5 0,04
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,07
1015990 Pozostałe 0,01 (*) 0,02 (*)
1016000 f) drobiu 0,04
1016010 Mięśnie 0,02 (+)
1016020 Tkanka tłuszczowa 0,01 (*) (+)
1016030 Wątroba 0,02 (+)
1016040 Nerka 0,01 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02
1016990 Pozostałe 0,01 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,1 0,04
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,04 0,06
1017030 Wątroba 0,5 0,07
1017040 Nerka 0,5 0,04
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,07
1017990 Pozostałe 0,01 (*) 0,02 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*) 0,05 0,02 (*)
1020010 Bydło (+) (+)
1020020 Owce (+) (+)
1020030 Kozy (+) (+)
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,04 (+)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Fenheksamid (F)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i parametrów dobrej praktyki rolniczej są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Krezoksym metylu (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
Krezoksym metylu - kod 1000000 oprócz 1040000: krezoksym metylu (BF-490-9, wyrażony jako związek macierzysty) Metabolit BF 490-9 = kwas 2-[2-(4-hydroksy-2-metylofenoksymetylo)fenylo]-2-metoksy-iminooctowy
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tkanka tłuszczowa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012010 Mięśnie
1012020 Tkanka tłuszczowa
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tkanka tłuszczowa
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tkanka tłuszczowa
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
Tiaklopryd
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0232030 Cukinie
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0252010 Szpinak
0252030 Boćwina
0260010 Fasola (w strąkach)
0300010 Fasola
0300030 Groch
0401060 Ziarna rzepaku
0401080 Nasiona gorczycy
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw przy zaprawianiu nasion są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500030 Kukurydza
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0610000 Herbaty
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe
0810000 Przyprawy nasienne
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Trifloksystrobina (A) (F) (R)
(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla CGA321113 jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w pierwszym zdaniu, do dnia 23 lipca 2016 r. r. lub, jeśli wzorzec ten nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego niedostępność.
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
Trifloksystrobina - kod 1000000 oprócz 1040000: suma trifloksystrobiny i jej metabolitu, kwasu (E, E)-metoksyimino- {2-[1-(3-trifluoro-metylo-fenylo)-etylidenoamino-oksymetylo]-fenylo}-octowego (CGA 321113)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0231020 Papryka roczna
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe
0251030 Endywia o liściach szerokich
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe
0260010 Fasola (w strąkach)
0500050 Owies zwyczajny
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tkanka tłuszczowa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012010 Mięśnie
1012020 Tkanka tłuszczowa
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tkanka tłuszczowa
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tkanka tłuszczowa
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1016010 Mięśnie
1016020 Tkanka tłuszczowa
1016030 Wątroba
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe"

b) dodaje się kolumnę dotyczącą amidosulfuronu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

(NDP) (a)

Amidosulfuron (A) (R)
(1) (2) (3)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,01 (*)
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe
0120000 Orzechy z drzew orzechowych
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) rośliny psiankowate
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe
0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe
0500000 ZBOŻA 0,01 (*)
0500010 Jęczmień (+)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny (+)
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne (+)
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna (+)
0500990 Pozostałe
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*)
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*)
0840020 Imbir 0,05 (*)
0840030 Kurkuma 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (+)
0840990 Pozostałe 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Tkanki z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,02 (*)
1011020 Tkanka tłuszczowa 0,02 (*)
1011030 Wątroba 0,02 (*)
1011040 Nerka 0,05
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05
1011990 Pozostałe 0,02 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,03
1012020 Tkanka tłuszczowa 0,03
1012030 Wątroba 0,04
1012040 Nerka 0,2
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1012990 Pozostałe 0,02 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,03
1013020 Tkanka tłuszczowa 0,03
1013030 Wątroba 0,04
1013040 Nerka 0,2
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1013990 Pozostałe 0,02 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,03
1014020 Tkanka tłuszczowa 0,03
1014030 Wątroba 0,04
1014040 Nerka 0,2
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1014990 Pozostałe 0,02 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,03
1015020 Tkanka tłuszczowa 0,03
1015030 Wątroba 0,04
1015040 Nerka 0,2
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1015990 Pozostałe 0,02 (*)
1016000 f) drobiu 0,02 (*)
1016010 Mięśnie
1016020 Tkanka tłuszczowa
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,03
1017020 Tkanka tłuszczowa 0,03
1017030 Wątroba 0,04
1017040 Nerka 0,2
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1017990 Pozostałe 0,02 (*)
1020000 Mleko 0,07
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,02 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Amidosulfuron (A) (R)

(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla amidosulfuronu desmetylu jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w pierwszym zdaniu, do dnia 23 lipca 2016 r. lub, jeśli wzorzec ten nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego niedostępność.

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Amidosulfuron - kod 1000000 oprócz 1040000: amidosulfuron (suma amidosulfuronu i amidosulfuronu desmetylu wyrażona jako amidosulfuron)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
0500050 Owies zwyczajny
0500070 Żyto zwyczajne
0500090 Pszenica zwyczajna
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"

2) w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A skreśla się kolumnę dotyczącą amidosulfuronu;

b) w części B skreśla się kolumny dotyczące fenheksamidu, krezoksymu metylu, tiakloprydu i trifloksystrobiny.

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for amidosulfuron according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) amidosulfuronu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2014;12(3):3614. [40 s.].
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for fenhexamid according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) fenheksamidu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2014;12(1):3536. [42 s.].
4 "Reasoned opinion on modification of the MRLs for fenhexamid in various berries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany NDP fenheksamidu w różnych jagodach). Dziennik EFSA 2014; 12(7):3785. [18 s.].
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for kresoxim-methyl according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) krezoksymu metylu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2014;12(1):3549. [70 s.].
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for thiacloprid according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) tiakloprydu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2014;12(3):3617. [111 s.].
7 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for trifloxystrobin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) trifloksystrobiny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2014;12(2):3592. [81 s.].
8 "Reasoned opinion on the modification of the existing MRL for trifloxystrobin in cane fruit" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obowiązującego NDP trifloksystrobiny w owocach leśnych). Dziennik EFSA 2014; 12(7):3751. [17 s.].
9 Art. 2 zmieniony przez sprostowanie z dnia 28 listopada 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.313.44).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2015.195.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2015/1200 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości amidosulfuronu, fenheksamidu, krezoksymu metylu, tiakloprydu i trifloksystrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 22/07/2015
Data ogłoszenia: 23/07/2015
Data wejścia w życie: 12/08/2015, 12/02/2016