KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając dyrektywę Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającą przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi 1 , w szczególności jej art. 8 zdanie wprowadzające, art. 8 pkt 1 akapit pierwszy i art. 8 pkt 4 oraz art. 9 ust. 4,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego 2 , w szczególności jego art. 9 akapit drugi,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi 3 , w szczególności jego art. 11 ust. 1 i art. 16 akapit drugi,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 ustanawia szczególne przepisy dotyczące higieny w dziedzinie produktów pochodzenia zwierzęcego obowiązujące podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze. Zgodnie z tym rozporządzeniem podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze produkujące mleko surowe, przetwory mleczne, siarę i produkty na bazie siary przeznaczone do spożycia przez ludzi muszą przestrzegać odpowiednich przepisów załącznika III do tego rozporządzenia.
(2) Ponadto rozporządzenie (WE) nr 853/2004 stanowi, że podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze sprowadzające produkty pochodzenia zwierzęcego z państw trzecich zobowiązane są zapewnić, aby przywóz miał miejsce wyłącznie, jeśli państwo trzecie wysyłki znajduje się w wykazie sporządzonym zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 854/2004, a produkty spełniają między innymi wymogi rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz warunki przywozu ustanowione zgodnie z prawodawstwem unijnym regulującym kontrole przywozowe produktów pochodzenia zwierzęcego.
(3) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 605/2010 4 ustanowiono warunki dotyczące zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt oraz wymogi wydawania świadectw weterynaryjnych przy wprowadzaniu do Unii przesyłek mleka surowego i przetworów mlecznych. Ustanawia się w nim także wykaz państw trzecich, z których wprowadzanie takich przesyłek do Unii jest dozwolone.
(4) Rozporządzenie (UE) nr 605/2010 wprowadza różne warunki przywozu w zależności od statusu zdrowia zwierząt w państwie trzecim wywozu w odniesieniu do pryszczycy i księgosuszu. Państwa trzecie, które są wolne od pryszczycy bez szczepień i od księgosuszu w okresie przynajmniej 12 miesięcy przed przywozem, są wymienione w kolumnie A załącznika I do rozporządzenia (UE) nr 605/2010, a przywóz do Unii mleka surowego i przetworów mlecznych uzyskanych z mleka surowego niepoddanych specjalnej obróbce z tych państw trzecich jest dozwolony.
(5) Komisja otrzymała kilka wniosków ze strony niektórych państw członkowskich i partnerów handlowych o ustanowienie wymagań dotyczących zdrowia zwierząt w odniesieniu do przywozu do Unii siary i produktów na bazie siary do spożycia przez ludzi.
(6) Rozporządzenie (UE) nr 605/2010 nie ma zastosowania do siary oraz produktów na bazie siary. Siara stanowi jednak w odniesieniu do pryszczycy takie samo zagrożenie dla zdrowia zwierząt jak mleko surowe. Siara w związku z tym może być bezpiecznie przywożona z państw, z których dozwolony jest przywóz mleka surowego i które są wymienione w kolumnie A załącznika I do rozporządzenia (UE) nr 605/2010.
(7) Z pasteryzowanej lub sterylizowanej siary jest produkowanych kilka produktów handlowych. Ponieważ jednak skutki pasteryzacji i sterylizacji nie zostały zwalidowane w odniesieniu do siary o wysokiej zawartości komórek, pasteryzowana lub sterylizowana siara i produkty na bazie siary powinny być przywożone wyłącznie z tych państw trzecich, które są wolne od pryszczycy bez szczepień, wymienionych w kolumnie A załącznika I do rozporządzenia (UE) nr 605/2010.
(8) Art. 11, 12 i 13 dyrektywy Rady 97/78/WE 5 określają zasady i warunki kontroli, które mają być stosowane do przesyłek produktów pochodzenia zwierzęcego przywożonych do Unii, ale przeznaczonych do państwa trzeciego w drodze bezpośredniego tranzytu lub po przechowywaniu w Unii.
(9) W celu umożliwienia wprowadzania siary i produktów na bazie siary do Unii w części 2 załącznika II do rozporządzenia (UE) nr 605/2010 należy dodać nowy wzór świadectwa zdrowia dla tych towarów, a wzór świadectwa zdrowia dla mleka surowego lub przetworów mlecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w odniesieniu do tranzytu przez Unię Europejską lub przechowywania w Unii Europejskiej, określony w części 3 załącznika II do tego rozporządzenia, należy zmienić w celu objęcia nim siary oraz produktów na bazie siary.
(10) W celu włączenia siary i produktów na bazie siary w zakres Wspólnotowego świadectwa weterynaryjnego dla wwozu i przewozu (CVED), o którym mowa w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 136/2004 6 , we wzorze świadectwa zdrowia obejmującym tego rodzaju produkty należy podać odpowiedni kod wg systemu zharmonizowanego wymieniony w rozdziale 4 załącznika I do decyzji Komisji 2007/275/WE 7 .
(11) Aby uniknąć zakłóceń w handlu, w okresie przejściowym należy zezwolić na korzystanie ze świadectw zdrowia zwierząt dla mleka surowego i przetworów mlecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, przeznaczonych na tranzyt przez terytorium Unii lub przechowywanie w Unii, wydanych zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 605/2010.
(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (UE) nr 605/2010.
(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 5 marca 2014 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |