KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Część A unijnego wykazu zawiera zarówno substancje aromatyczne poddane ocenie, którym nie przyporządkowano przypisów, jak i substancje aromatyczne w trakcie oceny, które w tym wykazie są oznaczone odesłaniami do przypisów 1-4.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwany dalej "Urzędem", zakończył ocenę 8 substancji, które obecnie są wymienione w wykazie jako substancje aromatyczne w trakcie oceny. Wspomniane substancje aromatyczne zostały ocenione przez EFSA w ramach następujących grupowych ocen środków aromatyzujących: ocena FGE.21rev4 3 (substancje o numerach FL 15.054, 15.055, 15.086 i 15.135), ocena FGE.24rev2 4 (substancja 14.085), ocena FGE.77rev1 5 (substancja o numerze FL 14.041) oraz ocena FGE.93rev1 6 (substancje o numerach FL 15.010 i 15.128). EFSA uznała, że przy szacowanych poziomach pobrania z dietą wspomniane substancje aromatyczne nie dają powodów do obaw związanych z bezpieczeństwem.
(4) Część oceny Urzędu stanowią uwagi dotyczące specyfikacji niektórych substancji. Uwagi te dotyczą nazw, czystości lub składu następujących substancji: nr FL 15.054 i 15.055. Uwagi te należy wprowadzić do wykazu.
(5) Substancje aromatyczne ocenione w ramach wspomnianych grupowych ocen środków aromatyzujących należy wymienić w wykazie jako substancje poddane ocenie, skreślając odesłania do przypisów 2, 3 lub 4 w odpowiednich pozycjach unijnego wykazu.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić i poprawić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Paszy,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 17 października 2014 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Dziennik EFSA 2013; 11(11):3451.
4 Dziennik EFSA 2013; 11(11):3453.
5 Dziennik EFSA 2014; 12(2):3586.
6 Dziennik EFSA 2013; 11(11):3452.