a także mając na uwadze, co następuje:(1) Rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 ustanowiono przepisy dotyczące ochrony zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego w zakresie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i uzyskanych z nich produktów pochodnych. W rozporządzeniu tym określono okoliczności, w których należy usuwać produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zagrożeń dla zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt. Ponadto w rozporządzeniu określono warunki, na których produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego mogą być stosowane w paszach oraz do różnych innych celów, np. w kosmetykach, produktach leczniczych i do celów technicznych. Rozporządzenie zobowiązuje również podmioty do dokonywania wszelkich czynności na produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego w przedsiębiorstwach i zakładach podlegających kontrolom urzędowym.
(2) Rozporządzenie (WE) nr 1069/2009 stanowi, że szczegółowe przepisy dotyczące dokonywania czynności na produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktach pochodnych, np. norm przetwarzania, warunków higienicznych oraz formatu dokumentów poświadczających dołączanych do przesyłek produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych dla zapewnienia identyfikowalności, mają być przyjmowane w drodze środków wykonawczych.
(3) Szczegółowe przepisy dotyczące stosowania i usuwania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w niniejszym rozporządzeniu powinny być określone mając na uwadze osiągnięcie celów rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, w szczególności zrównoważonego stosowania materiałów pochodzenia zwierzęcego, a także wysokiego poziomu ochrony zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt w Unii Europejskiej.
(4) Rozporządzenie (WE) nr 1069/2009 nie ma zastosowania do całych ciał ani części ciał zwierząt dzikich, które nie są podejrzane o zakażenie chorobą przenoszoną na ludzi lub zwierzęta, ani też o to, że są dotknięte taką chorobą, z wyjątkiem zwierząt wodnych, wyładowanych w celach handlowych. Nie ma również zastosowania do całych ciał ani części ciał zwierząt łownych, niezebranych po odłowie, zgodnie z dobrą praktyką łowiecką. W przypadku tego rodzaju produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, uzyskanych z odłowu, usuwanie powinno odbywać się w sposób zapobiegający przeniesieniu zagrożeń, zgodnie z odpowiednimi szczegółowymi praktykami łowieckimi oraz z dobrą praktyką łowiecką.
(5) Rozporządzenie (WE) nr 1069/2009 ma zastosowanie wobec produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego stosowanych do preparowania trofeów myśliwskich. Preparowanie tego rodzaju trofeów, a także preparowanie zwierząt i ich części z wykorzystaniem innych metod, np. plastynacji, powinno odbywać się w warunkach zapobiegających przeniesieniu zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt.
(6) Rozporządzenie (WE) nr 1069/2009 ma zastosowanie do odpadów gastronomicznych, o ile pochodzą one ze środków transportu międzynarodowego, a więc np. do materiałów pochodzących ze środków spożywczych podawanych na pokładzie samolotu lub statku przybywającego do Unii Europejskiej z państwa trzeciego. Odpady gastronomiczne są również objęte zakresem wspomnianego rozporządzenia, o jeśli są przeznaczone do celów paszowych, do przetworzenia zgodnie z jedną z metod przetwarzania dozwolonych niniejszym rozporządzeniem lub do przekształcenia na biogaz lub kompost. Rozporządzenie (WE) nr 1069/2009 zabrania skarmiania zwierząt gospodarskich innych niż zwierzęta futerkowe odpadami gastronomicznymi. W związku z powyższym, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009, odpady gastronomiczne mogą być przetwarzane i wykorzystywane, pod warunkiem że powstałe z nich produkty pochodne nie są stosowane do skarmiania takich zwierząt.
(7) Dla zapewnienia spójności prawodawstwa UE podstawą zdefiniowania materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego w niniejszym rozporządzeniu powinna być definicja materiałów paszowych zawarta w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylającym dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE 3 .
(8) Rozporządzenie (WE) nr 1069/2009 zabrania wysyłki produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych z gatunków podatnych z gospodarstw, przedsiębiorstw, zakładów i obszarów objętych ograniczeniami w związku z wystąpieniem poważnej choroby zakaźnej. W celu zapewnienia w UE wysokiego poziomu ochrony zdrowia zwierząt należy ustalić, że wykaz chorób zawarty w Kodeksie zdrowia zwierząt lądowych oraz w Kodeksie zdrowia zwierząt wodnych Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (dalej zwanej "OIE") jest wykazem poważnych chorób zakaźnych dla celów określenia zakresu wspomnianego zakazu.
(9) Ponieważ spalanie i współspalanie określonych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego jako odpadów nie wchodzi w zakres dyrektywy 2000/76/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 4 grudnia 2000 r. w sprawie spalania odpadów 4 , w niniejszym rozporządzeniu należy ustanowić właściwe przepisy służące zapobieganiu zagrożeniom dla zdrowia wynikającym z tego rodzaju działań, z uwzględnieniem możliwego wpływu na środowisko. Pozostałości spalania lub współspalania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych powinny być poddawane recyklingowi lub usuwane zgodnie z prawodawstwem UE dotyczącym ochrony środowiska, w szczególności ponieważ prawodawstwo to zezwala na stosowanie składnika fosforowego popiołów w nawozach oraz przekazywanie popiołów z kremacji zwierząt domowych ich właścicielom.
(10) Zgodnie z dyrektywą Rady 1999/31/WE z dnia 26 kwietnia 1999 r. w sprawie składowania odpadów 5 produkty pochodzenia zwierzęcego lub środki spożywcze zawierające takie produkty mogą być usuwane wyłącznie na składowiska odpadów, o ile zostały one przetworzone zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych 6 w celu ograniczenia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia.
(11) Usuwanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych wraz ze ściekami powinno być zabronione, ponieważ ścieki nie podlegają wymogom zapewniającym odpowiedni poziom kontroli zagrożeń dla zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt. Należy podjąć odpowiednie kroki w celu przeciwdziałania niedopuszczalnym zagrożeniom wynikającym z przypadkowego usunięcia płynnych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, np. przy myciu podłóg i urządzeń stosowanych przy przetwarzaniu.
(12) W dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie odpadów oraz uchylającej niektóre dyrektywy 7 ustanowiono pewne środki ochrony środowiska i zdrowia ludzi. Artykuł 2 ust. 2 lit. b) wspomnianej dyrektywy stanowi, że niektóre materiały są wyłączone z zakresu tej dyrektywy w zakresie, w jakim są one objęte innymi aktami prawodawstwa UE; dotyczy to m.in. produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego objętych zakresem rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi 8 , z wyjątkiem produktów przeznaczonych do spalenia jako odpady, usunięcia na składowisko odpadów lub wykorzystania w wytwórni biogazu lub kompostowni. Wspomniane rozporządzenie jest obecnie uchylone i zostało zastąpione rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 od dnia 4 marca 2011 r. Dla zapewnienia spójności prawodawstwa UE procesy, w toku których produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne są przekształcane w biogaz lub kompostowane, powinny być zgodne z przepisami dotyczącymi ochrony zdrowia, określonymi w tymże rozporządzeniu, a także w przepisach dotyczących ochrony środowiska naturalnego, ustanowionymi w dyrektywie 2008/98/WE.
(13) Właściwy organ danego państwa członkowskiego powinien mieć możliwość zezwolenia na stosowanie alternatywnych parametrów przekształcania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w biogaz lub ich kompostowania na podstawie walidacji według zharmonizowanego wzoru. W takim przypadku powinno być możliwe wprowadzanie pozostałości fermentacyjnych i kompostu do obrotu w całej Unii Europejskiej. Ponadto właściwy organ państwa członkowskiego powinien mieć możliwość zezwolenia na określone parametry dotyczące niektórych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, np. odpadów gastronomicznych i ich mieszanin z niektórymi innymi materiałami, które przekształca się w biogaz lub poddaje kompostowaniu. Ponieważ zezwolenia takie nie są wydawane zgodnie ze zharmonizowanym wzorem, pozostałości fermentacyjne i kompost powinny być wprowadzane do obrotu wyłącznie w państwie członkowskim, w którym zezwolono na takie parametry.
(14) Dla uniknięcia zanieczyszczenia żywności czynnikami chorobotwórczymi przedsiębiorstwa lub zakłady przetwarzające produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego powinny prowadzić swą działalność w obiektach oddzielonych od rzeźni lub innych przedsiębiorstw, gdzie przetwarzane są środki spożywcze, w szczególności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego 9 , chyba że przetwarzanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego odbywa się w warunkach zatwierdzonych przez właściwy organ w celu zapobieżenia przenoszeniu zagrożeń dla zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt do przedsiębiorstw przetwarzających żywność.
(15) W rozporządzeniu (WE) nr 999/2001 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającym zasady zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii 10 zobowiązuje się państwa członkowskie do prowadzenia corocznych programów monitorowania pasażowalnych encefalopatii gąbczastych (TSE). Wspomniane programy monitorowania powinny obejmować również ciała zwierząt stosowane do skarmiania niektórych gatunków w celu wspierania różnorodności biologicznej - w zakresie, w jakim jest to niezbędne, aby programy te zapewniały wystarczający zasób informacji o występowaniu TSE w danym państwie członkowskim.
(16) Rozporządzenie (WE) nr 1069/2009 zezwala na skarmianie zagrożonych lub chronionych gatunków ptaków padlinożernych i innych gatunków żyjących w ich własnym siedlisku niektórymi materiałami kategorii 1 w celu wspierania różnorodności biologicznej. Skarmianie takie powinno być dozwolone w odniesieniu do niektórych gatunków mięsożernych, o których mowa w dyrektywie Rady 92/43/EWG z dnia 21 maja 1992 r. w sprawie ochrony siedlisk przyrodniczych oraz dzikiej fauny i flory 11 , oraz w odniesieniu do niektórych gatunków ptaków drapieżnych, o których mowa w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/147/WE z dnia 30 listopada 2009 r. w sprawie ochrony dzikiego ptactwa 12 w celu uwzględnienia naturalnego zachowania żywieniowego tych gatunków.
(17) Rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 wprowadzono procedurę dopuszczenia alternatywnych metod stosowania lub usuwania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych. Metody takie mogą być dopuszczane przez Komisję po otrzymaniu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej zwanego "EFSA"). Dla ułatwienia oceny wniosków przez EFSA należy określić standardowy format, stanowiący dla wnioskodawców ilustrację materiałów dowodowych, które należy przedłożyć. Zgodnie z traktatami powinna istnieć możliwość przedstawiania wniosków o stosowanie alternatywnych metod w językach urzędowych Unii Europejskiej, określonych w rozporządzeniu Rady EWG nr 1 w sprawie określenia systemu językowego Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej 13 .
(18) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającym wymagania dotyczące higieny pasz 14 podmioty działające na rynku pasz, inne niż producenci pierwotni, są zobowiązane do zachowania określonych warunków higieny w czasie przechowywania i transportu pasz. Ponieważ warunki te pozwalają na ograniczenie w równoważnym stopniu ewentualnych zagrożeń, mieszanki paszowe uzyskane z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nie powinny podlegać wymogom niniejszego rozporządzenia dotyczącym przechowywania i transportu.
(19) W celu wspierania nauki i badań, a także w celu zapewnienia najlepszego możliwego wykorzystania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych w diagnostyce chorób u ludzi i zwierząt, właściwy organ powinien być upoważniony do określania warunków dotyczących próbek tego rodzaju materiałów, wykorzystywanych w celach badawczych, edukacyjnych i diagnostycznych. Zasad takich nie powinno się jednak określać w odniesieniu do próbek czynników chorobotwórczych, w odniesieniu do których obowiązują szczególne zasady określone w dyrektywie Rady 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz w zakresie czynników chorobotwórczych do dyrektywy 90/425/EWG 15 .
(20) Dyrektywą 97/78/WE zwolniono z kontroli weterynaryjnych w punktach kontroli granicznej w miejscu wprowadzenia do UE produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego przeznaczone na wystawy, pod warunkiem że nie są one przeznaczone do sprzedaży, a także produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do określonych badań lub analiz. Dyrektywa ta pozwala na przyjęcie środków wykonawczych w odniesieniu do wymienionych zwolnień. W niniejszym rozporządzeniu należy określić odpowiednie warunki przywozu produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych przeznaczonych na wystawy oraz do określonych badań i analiz w celu wykluczenia możliwości rozprzestrzeniania niedopuszczalnych zagrożeń dla zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt przy wprowadzaniu takich produktów do UE. Dla zapewnienia spójności prawodawstwa UE oraz umożliwienia podmiotom działania w warunkach pewności prawnej należy w niniejszym rozporządzeniu określić wspomniane powyżej warunki oraz przepisy wykonawcze do dyrektywy 97/78/WE.
(21) Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego powinny po ich zgromadzeniu być poddawane dalszym czynnościom w warunkach wykluczających możliwość przeniesienia niedopuszczalnych zagrożeń dla zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt. Przedsiębiorstwa i zakłady, w których prowadzone są niektóre działania przed poddaniem produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego dalszemu przetwarzaniu, powinny być budowane i eksploatowane w sposób zapobiegający przeniesieniu wspomnianych zagrożeń. Powinno się to odnosić również do przedsiębiorstw lub zakładów, w których prowadzone są czynności na produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego zgodnie z prawodawstwem weterynaryjnym UE, z wyjątkiem czynności podejmowanych w ramach działalności leczniczej prywatnych lekarzy weterynarii.
(22) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 podmioty powinny zapewnić identyfikowalność produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych na wszystkich etapach łańcucha produkcji, stosowania i usuwania, tak aby uniknąć niepotrzebnych zakłóceń rynku wewnętrznego związanych z przypadkami wystąpienia rzeczywistych lub potencjalnych zagrożeń zdrowia publicznego lub zdrowia zwierząt. Identyfikowalność powinny zatem zapewnić nie tylko podmioty zajmujące się wytwarzaniem, gromadzeniem lub transportem produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, lecz również podmioty zajmujące się usuwaniem takich produktów lub produktów pochodnych poprzez ich spalanie bądź współspalanie w charakterze odpadów lub usuwanie na składowiska odpadów.
(23) Kontenery i środki transportu stosowane do produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych powinny być utrzymywane w czystości, aby zapobiec zanieczyszczeniu. W przypadku gdy są one przeznaczone do transportu konkretnego materiału, np. płynnego produktu ubocznego pochodzenia zwierzęcego, który nie stanowi niedopuszczalnego zagrożenia dla zdrowia, podmioty mogą dostosować środki podejmowane dla zapobieżenia zanieczyszczeniu do rzeczywistego poziomu zagrożenia związanego z danym materiałem.
(24) Państwa członkowskie powinny być uprawnione do zobowiązania podmiotów do stosowania zintegrowanego skomputeryzowanego systemu weterynaryjnego (TRACES), wprowadzonego decyzją Komisji 2004/292/WE z dnia 30 marca 2004 r. w sprawie wprowadzenia systemu TRACES i zmieniającą decyzję 92/486/EWG 16 (dalej zwanego "systemem TRACES"), w celu udowodnienia dotarcia przesyłek produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych do miejsca przeznaczenia. W innym wypadku dowód dotarcia przesyłki powinien być przedstawiany w postaci czwartego egzemplarza dokumentu handlowego, odsyłanego do producenta. Po pierwszym roku wdrażania niniejszego rozporządzenia należy ocenić doświadczenia wynikające ze stosowania opisanych dwóch alternatywnych sposobów.
(25) W rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 określono pewne parametry obróbki tłuszczów wytopionych, oleju z ryb oraz produktów jajecznych, zapewniające odpowiednią kontrolę ewentualnych zagrożeń dla zdrowia w sytuacjach, w których produkty te są stosowane do celów innych niż spożycie przez ludzi. Należy zatem dopuścić stosowanie tych parametrów jako alternatywy wobec określonych w niniejszym rozporządzeniu sposobów obróbki produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
(26) Siara i produkty z siary powinny pochodzić ze stad bydła wolnych od określonych chorób, o których mowa w dyrektywie Rady 64/432/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy bydłem i trzodą chlewną 17 .
(27) Należy zaktualizować odesłania do: dyrektywy Rady 76/768/EWG z dnia 27 lipca 1976 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących produktów kosmetycznych 18 , dyrektywy Rady 96/22/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. dotycząca zakazu stosowania w gospodarstwach hodowlanych niektórych związków o działaniu hormonalnym, tyreostatycznym i ß-agonistycznym 19 oraz dyrektywy 96/23/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie środków monitorowania niektórych substancji i ich pozostałości u żywych zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego 20 , a także odesłanie do dyrektywy Rady 2009/158/WE z dnia 30 listopada 2009 r. w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt, regulujących handel wewnątrzwspólnotowy i przywóz z państw trzecich drobiu i jaj wylęgowych 21 w przepisach zdrowotnych dotyczących handlu nieprzetworzonym obornikiem.
(28) Czynności na niektórych pochodzących z przywozu materiałach do produkcji karmy dla zwierząt domowych oraz stosowanie takich materiałów powinno odbywać się w warunkach odpowiednich do zagrożeń, jakie mogą stanowić takie materiały. W szczególności należy ustanowić przepisy dotyczące bezpiecznego kierowania takich materiałów do przedsiębiorstw lub zakładów przeznaczenia, gdzie są one, podobnie jak materiał kategorii 3, włączane do karmy dla zwierząt domowych. W odniesieniu do przedsiębiorstw lub zakładów przeznaczenia właściwy organ powinien być uprawniony do udzielania zezwolenia na przechowywanie przywiezionych materiałów wraz z materiałami kategorii 3, pod warunkiem zapewnienia identyfikowalności materiałów przywiezionych.
(29) W rozporządzeniu (WE) nr 1069/2009 jest mowa o niektórych produktach pochodnych, które mogą być wprowadzane do obrotu zgodnie z wymogami ustanowionymi w określonych innych przepisach prawa UE. Akty te określają również warunki przywozu, gromadzenia i przemieszczania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych w celu wytwarzania takich produktów pochodnych. Niemniej jednak rozporządzenie (WE) nr 1069/2009 ma zastosowanie w sytuacjach, w których wspomniane inne przepisy prawa UE nie określają warunków dotyczących zagrożeń dla zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt, które mogą wiązać się z takimi materiałami. Ponieważ nie określono takich warunków w odniesieniu do materiałów, które poddano pewnym etapom przetwarzania, zanim spełniły one warunki wprowadzenia do obrotu zgodnie z wspomnianymi innymi przepisami prawa UE, warunki takie powinny zostać ustanowione w niniejszym rozporządzeniu. W szczególności należy ustanowić warunki przywozu takich materiałów i dokonywania czynności na nich wewnątrz UE w zgodzie ze ścisłymi wymogami dotyczącymi kontroli i dokumentacji, aby zapobiec ewentualnym zagrożeniom dla zdrowia, jakie mogą wiązać się z takimi materiałami.
(30) W szczególności należy określić w niniejszym rozporządzeniu odpowiednie warunki dotyczące ochrony zdrowia w odniesieniu do materiałów stosowanych w produkcji produktów leczniczych - zgodnie z dyrektywą 2001/83/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 6 listopada 2001 r. w sprawie wspólnotowego kodeksu odnoszącego się do produktów leczniczych stosowanych u ludzi 22 , weterynaryjnych produktów leczniczych - zgodnie z dyrektywą 2001/82/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 6 listopada 2001 r. w sprawie wspólnotowego kodeksu odnoszącego się do weterynaryjnych produktów leczniczych 23 , wyrobów medycznych - zgodnie z dyrektywą Rady 93/42/EWG z dnia 14 czerwca 1993 r. dotyczącą wyrobów medycznych 24 , wyrobów medycznych używanych do diagnozy in vitro - zgodnie z dyrektywą 98/79/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 1998 r. w sprawie wyrobów medycznych używanych do diagnozy in vitro 25 , wyrobów medycznych aktywnego osadzania - zgodnie z dyrektywą Rady 90/385/EWG z dnia 20 czerwca 1990 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do wyrobów medycznych aktywnego osadzania 26 , lub odczynników laboratoryjnych ("produkty gotowe"). Jeśli zagrożenia związane z takimi materiałami są ograniczone dzięki oczyszczaniu, odpowiedniemu stężeniu w produkcie lub zastosowaniu odpowiednich warunków przy dokonywaniu czynności na takich materiałach lub ich usuwaniu, wówczas powinny obowiązywać jedynie wymogi rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i niniejszego rozporządzenia dotyczące identyfikowalności. W takim przypadku nie powinny mieć zastosowania wymogi dotyczące oddzielenia produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego różnych kategorii w danym przedsiębiorstwie lub zakładzie wytwarzającym wspomniane produkty gotowe, ponieważ można wykluczyć dalsze stosowanie materiałów w innych celach, w szczególności dostanie się ich do żywności lub paszy, dzięki odpowiedniemu stosowaniu zasad przez podmiot pod nadzorem właściwego organu. Przesyłki takich materiałów przeznaczone do przywozu do Unii Europejskiej powinny podlegać kontrolom weterynaryjnym w punktach kontroli granicznej wprowadzenia zgodnie z dyrektywą 97/78/WE w celu upewnienia się, że produkty te spełniają wymogi wprowadzenia ich do obrotu w UE.
(31) Zgodnie z dyrektywą Rady 2009/156/WE z dnia 30 listopada 2009 r. w sprawie warunków zdrowotnych zwierząt, regulujących przemieszczanie i przywóz zwierząt z rodziny koniowatych z państw trzecich 27 , niektóre choroby, na które podatne są zwierzęta z rodziny koniowatych, podlegają obowiązkowi zgłaszania. Aby ograniczyć ryzyko przemieszczania tych chorób, produkty z krwi koniowatych, przeznaczone do celów innych niż pasze, np. produkty z krwi przeznaczone do wytwarzania weterynaryjnych produktów leczniczych, powinny być pozyskiwane od zwierząt koniowatych, które nie wykazują klinicznych objawów tych chorób.
(32) Wprowadzanie do obrotu świeżych skór i skórek w celach innych niż spożycie przez ludzi powinno być dopuszczalne, pod warunkiem że spełniają one warunki w zakresie zdrowia zwierząt dotyczące świeżego mięsa, określone zgodnie z dyrektywą Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającą przepisy sanitarne regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi 28 , ponieważ warunki te zapewniają odpowiednie ograniczenie ewentualnych zagrożeń dla zdrowia.
(33) Określone w niniejszym rozporządzeniu przepisy w zakresie zdrowia dotyczące wytwarzania i wprowadzania do obrotu trofeów myśliwskich i innych preparatów ze zwierząt, pozwalające na eliminację ewentualnych zagrożeń, powinny stanowić jedynie uzupełnienie przepisów o ochronie niektórych gatunków dzikich zwierząt, wprowadzonych rozporządzeniem Rady (WE) nr 338/97 z dnia 9 grudnia 1996 r. w sprawie ochrony gatunków dzikiej fauny i flory w drodze regulacji handlu nimi 29 , ponieważ cel tego rozporządzenia jest inny. Preparaty anatomiczne ze zwierząt lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, poddane procesowi takiemu jak plastynacja, który w równorzędnym stopniu eliminuje ewentualne zagrożenia, nie powinny podlegać ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt, co ma na celu ułatwienie stosowania takich preparatów, szczególnie w edukacji.
(34) Pszczele produkty uboczne, które mają być wprowadzone do obrotu, powinny być wolne od niektórych chorób, na które podatne są pszczoły, wymienionych w dyrektywie Rady 92/65/EWG z dnia 13 lipca 1992 r. ustanawiającej wymagania dotyczące zdrowia zwierząt regulujące handel i przywóz do Wspólnoty zwierząt, nasienia, komórek jajowych i zarodków nieobjętych wymaganiami dotyczącymi zdrowia zwierząt ustanowionymi w szczególnych zasadach Wspólnoty określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 90/425/EWG 30 .
(35) Parlament Europejski i Rada wezwały Komisję do określenia punktu końcowego w łańcuchu produkcji produktów oleochemicznych, poza którym nie podlegają już one wymogom określonym w rozporządzeniu (WE) nr 1069/2009. Decyzję dotyczącą punktu końcowego należy podjąć jak najszybciej po uzyskaniu wyników oceny tego, w jakim stopniu procesy oleochemiczne mogą ograniczyć potencjalne zagrożenia dla zdrowia związane z tłuszczami zwierzęcymi stanowiącymi materiały którejkolwiek kategorii, poddawanymi przetwarzaniu.
(36) Niniejsze rozporządzenie powinno zawierać odesłanie do rozporządzenia Komisji (UE) nr 206/2010 z dnia 12 marca 2010 r. ustanawiającego wykazy krajów trzecich, ich terytoriów lub części, upoważnionych do wprowadzania do Unii Europejskiej niektórych zwierząt oraz świeżego mięsa, a także wymogi dotyczące świadectw weterynaryjnych 31 - w zakresie, w którym należy zezwolić tym krajom trzecim i innym terytoriom na przywóz niektórych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych, ponieważ zagrożenia ze strony tych produktów są te same, jak zagrożenia wynikające potencjalnie z przywozu żywych zwierząt lub świeżego mięsa.
(37) Dla zapewnienia spójności prawodawstwa UE należy zamieścić odesłanie do dalszych wykazów państw trzecich, z których dozwolony jest przywóz niektórych materiałów pochodzenia zwierzęcego, w celu ustalenia państw trzecich, z których dozwolony jest przywóz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego danych gatunków, na podstawie podobnych kwestii dotyczących zagrożeń dla zdrowia. Wykazy takie ustanowiono w decyzji Komisji 2004/211/WE z dnia 6 stycznia 2004 r. ustanawiającej wykaz państw trzecich oraz części ich terytoriów, z których państwa członkowskie dopuszczają przywóz żywych zwierząt z rodziny koniowatych, nasienia, komórek jajowych i zarodków koni oraz zmieniającej decyzje 93/195/EWG i 94/63/WE 32 , rozporządzeniu Komisji (UE) nr 605/2010 z dnia 2 lipca 2010 r. ustanawiającym warunki dotyczące zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego oraz wydawania świadectw weterynaryjnych przy wprowadzaniu do Unii Europejskiej mleka surowego i przetworów mlecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi 33 , decyzji Komisji 2006/766/WE z dnia 6 listopada 2006 r. ustanawiającej wykazy państw i terytoriów trzecich, z których dopuszczony jest przywóz małży, szkarłupni, osłonic, ślimaków morskich i produktów rybołówstwa 34 , rozporządzeniu Komisji (WE) nr 798/2008 z dnia 8 sierpnia 2008 r. ustanawiającym wykaz państw trzecich, terytoriów, stref lub grup, z których dopuszczalny jest przywóz do i tranzyt przez terytorium Wspólnoty drobiu i produktów drobiowych oraz wymogów dotyczących świadectw weterynaryjnych 35 oraz rozporządzeniu Komisji (WE) nr 119/2009 z dnia 9 lutego 2009 r. ustanawiającym wykaz krajów trzecich i ich części do celów przywozu do Wspólnoty i tranzytu przez jej terytorium mięsa dzikich zającowatych, niektórych dzikich ssaków lądowych oraz królików utrzymywanych w warunkach fermowych, a także stosowne wymagania w zakresie świadectw weterynaryjnych 36 .
(38) Ponieważ odpady z przemysłu fotograficznego, w którym stosowane są pewne produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, np. kręgosłupy bydlęce, stanowią zagrożenie nie tylko dla zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt, ale również dla środowiska, odpady takie powinny być usuwane lub wywożone do państwa trzeciego, z którego pochodzą dane produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1013/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 14 czerwca 2006 r. w sprawie przemieszczania odpadów 37 .
(39) Zasady tranzytu niektórych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych pomiędzy terytoriami Federacji Rosyjskiej przez terytorium Unii Europejskiej powinny zawierać odesłanie do wykazu punktów kontroli granicznej określonego w decyzji Komisji 2009/821/WE z dnia 28 września 2009 r. ustalającej wykaz zatwierdzonych punktów kontroli granicznej, ustanawiającej niektóre zasady kontroli przeprowadzanych przez ekspertów weterynaryjnych Komisji oraz ustanawiającej jednostki weterynaryjne w systemie TRACES 38 . Na potrzeby tego tranzytu należy stosować Wspólnotowe świadectwo weterynaryjne dla wwozu i przewozu, określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 136/2004 z dnia 22 stycznia 2004 r. ustanawiającym procedurę kontroli weterynaryjnej we wspólnotowych punktach kontroli granicznej dotyczącą produktów przywożonych z państw trzecich 39 .
(40) Niniejsze rozporządzenie powinno stanowić, że świadectwa zdrowia, które mają towarzyszyć przesyłkom produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych w miejscach wprowadzania do UE, w których odbywają się kontrole weterynaryjne, powinny być wydawane zgodnie z zasadami certyfikacji równoważnymi z zasadami określonymi w dyrektywie Rady 96/93/WE z dnia 17 grudnia 1996 r. w sprawie certyfikacji zwierząt i produktów zwierzęcych 40 .
(41) W celu zapewnienia spójności prawodawstwa UE kontrole urzędowe całego łańcucha produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych powinny być przeprowadzane zgodnie z ogólnymi postanowieniami dotyczącymi kontroli urzędowych, określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt 41 .
(42) Należy zatem ustanowić w niniejszym rozporządzeniu środki wykonawcze dla rozporządzenia (WE) nr 1069/2009.
(43) Rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009 uchyla się rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 ze skutkiem od dnia 4 marca 2011 r.
(44) W następstwie przyjęcia rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 przyjęto pewne akty wykonawcze, mianowicie rozporządzenie Komisji (WE) nr 811/2003 42 dotyczące zakazu powtórnego przetwarzania wewnątrzgatunkowego ryb, a także składowania lub spopielania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, decyzję Komisji 2003/322/WE 43 dotyczącą karmienia pewnych ptaków padlinożernych pewnymi materiałami kategorii 1, decyzję Komisji 2003/324/WE 44 o odstępstwie od zakazu powtórnego przetwarzania wewnątrzgatunkowego w odniesieniu do zwierząt futerkowych, rozporządzenie Komisji (WE) nr 79/2005 45 dotyczące mleka i produktów na bazie mleka, rozporządzenie Komisji (WE) nr 92/2005 46 o sposobach usuwania i wykorzystania, rozporządzenie Komisji (WE) nr 181/2006 47 dotyczące nawozów organicznych i dodatków do wzbogacania gleby innych niż nawóz naturalny, rozporządzenie Komisji (WE) nr 1192/2006 48 dotyczące wykazów zatwierdzonych zakładów oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 2007/2006 49 dotyczące przywozu i tranzytu niektórych produktów pośrednich kategorii 3.
(45) Ponadto w celu ustanowienia środków proporcjonalnych do ryzyka w odniesieniu do pewnych konkretnych zastosowań produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego przyjęto pewne środki przejściowe, w szczególności rozporządzenie Komisji (WE) nr 878/2004 50 o przywozie pewnych materiałów kategorii 1 i 2 i obchodzeniu się z nimi, decyzję 2004/407/WE 51 o przywozie niektórych materiałów służących do produkcji żelatyny fotograficznej oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 197/2006 52 dotyczące obchodzenia się z wycofanymi środkami spożywczymi i ich usuwania.
(46) W celu dalszego uproszczenia przepisów UE dotyczących produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, przyjmowaniu rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, dokonano przeglądu wspomnianych przepisów wykonawczych i przejściowych. Powinny one obecnie zostać uchylone i w razie potrzeby zastąpione niniejszym rozporządzeniem w celu stworzenia spójnych ram prawnych dotyczących produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych.
(47) Rozporządzenie (WE) nr 1069/2009 stosuje się od dnia 4 marca 2011 r., zatem niniejsze rozporządzenie również powinno stosować się od tej daty. Ponadto należy ustanowić okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom dostosowanie się do nowych przepisów, a także wprowadzenie do obrotu niektórych produktów wytworzonych zgodnie z obowiązującymi przed wspomnianą datą przepisami UE w zakresie ochrony zdrowia oraz w celu utrzymania ciągłości przywozu po rozpoczęciu stosowania wymogów określonych w niniejszym rozporządzeniu.
(48) Wprowadzanie do obrotu i wywóz niektórych produktów, o których mowa w rozporządzeniu (WE) nr 878/2004, powinny nadal odbywać się zgodnie z przepisami krajowymi, ponieważ skala zagrożeń wiążących się z ograniczoną ilością materiałów, których to dotyczy, pozwala obecnie na stosowanie uregulowań na szczeblu krajowym do czasu ewentualnej harmonizacji w przyszłości. Do czasu przyjęcia, na podstawie dalszych dowodów, środków dotyczących gromadzenia i usuwania określonych ograniczonych ilości produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego z sektora detalicznego, właściwy organ powinien nadal mieć możliwość zezwalania na gromadzenie i usuwanie takich produktów innymi środkami, pod warunkiem zapewnienia równoważnego poziomu ochrony zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt.
(49) Zgodnie z postulatem Parlamentu Europejskiego przedstawionym przy wyrażaniu zgody na rozporządzenie (WE) nr 1069/2009 przy pierwszym czytaniu, a także biorąc pod uwagę bardziej szczegółowe sugestie Parlamentu dotyczące pewnych kwestii technicznych, projekt niniejszego rozporządzenia przedstawiono w dniu 27 września 2010 r. Komisji ds. Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności Parlamentu Europejskiego w celu wymiany poglądów.
(50) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Dz.U. L 300 z 14.11.2009, s. 1.
2 Dz.U. L 24 z 30.1.1998, s. 9.
3 Dz.U. L 229 z 1.9.2009, s. 1.
4 Dz.U. L 332 z 28.12.2000, s. 91.
5 Dz.U. L 182 z 16.7.1999, s. 1.
6 Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1.
7 Dz.U. L 312 z 22.11.2008, s. 3.
8 Dz.U. L 273 z 10.10.2002, s. 1.
9 Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55.
10 Dz.U. L 147 z 31.5.2001, s. 1.
11 Dz.U. L 206 z 22.7.1992, s. 7.
12 Dz.U. L 20 z 26.1.2010, s. 7.
13 Dz.U. 17 z 6.10.1958, s. 385/58.
14 Dz.U. L 35 z 8.2.2005, s. 1.
15 Dz.U. L 62 z 15.3.1993, s. 49.
16 Dz.U. L 94 z 31.3.2004, s. 63.
17 Dz.U. 121 z 29.7.1964, s. 1977/64.
18 Dz.U. L 262 z 27.9.1976, s. 169.
19 Dz.U. L 125 z 23.5.1996, s. 3.
20 Dz.U. L 125 z 23.5.1996, s. 10.
21 Dz.U. L 343 z 22.12.2009, s. 74.
22 Dz.U. L 311 z 28.11.2001, s. 67.
23 Dz.U. L 311 z 28.11.2001, s. 1.
24 Dz.U. L 169 z 12.7.1993, s. 1.
25 Dz.U. L 331 z 7.12.1998, s. 1.
26 Dz.U. L 189 z 20.7.1990, s. 17.
27 Dz.U. L 192 z 23.7.2010, s. 1.
28 Dz.U. L 18 z 23.1.2003, s. 11.
29 Dz.U. L 61 z 3.3.1997, s. 1.
30 Dz.U. L 268 z 14.9.1992, s. 54.
31 Dz.U. L 73 z 20.3.2010, s. 1.
32 Dz.U. L 73 z 11.3.2004, s. 1.
33 Dz.U. L 175 z 10.7.2010, s. 1.
34 Dz.U. L 320 z 18.11.2006, s. 53.
35 Dz.U. L 226 z 23.8.2008, s. 1.
36 Dz.U. L 39 z 10.2.2009, s. 12.
37 Dz.U. L 190 z 12.7.2006, s. 1.
38 Dz.U. L 296 z 12.11.2009, s. 1.
39 Dz.U. L 21 z 28.1.2004, s. 11.
40 Dz.U. L 13 z 16.1.1997, s. 28.
41 Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.
42 Dz.U. L 117 z 13.5.2003, s. 14.
43 Dz.U. L 117 z 13.5.2003, s. 32.
44 Dz.U. L 117 z 13.5.2003, s. 37.
45 Dz.U. L 16 z 20.1.2005, s. 46.
46 Dz.U. L 19 z 21.1.2005, s. 27.
47 Dz.U. L 29 z 2.2.2006, s. 31.
48 Dz.U. L 215 z 5.8.2006, s. 10.
49 Dz.U. L 379 z 28.12.2006, s. 98.
50 Dz.U. L 162 z 30.4.2004, s. 62.
51 Dz.U. L 151 z 30.4.2004, s. 11.
52 Dz.U. L 32 z 4.2.2006, s. 13.
53 Art. 3 lit. g) zmieniona przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
54 Art. 3 lit. h) dodana przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
55 Art. 3 lit. i):- dodana przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
- zmieniona przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
56 Art. 3 lit. j) dodana przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
57 Art. 3 pkt k dodany przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2017/1261 z dnia 12 lipca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.182.31) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 sierpnia 2017 r.
58 Art. 6 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia nr 592/2014 z dnia 3 czerwca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.165.33) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2014 r.
59 Art. 6 ust. 6 dodany przez art. 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia nr 592/2014 z dnia 3 czerwca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.165.33) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2014 r.
60 Art. 6 ust. 7 dodany przez art. 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia nr 592/2014 z dnia 3 czerwca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.165.33) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2014 r.
61 Art. 6 ust. 8:- dodany przez art. 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia nr 592/2014 z dnia 3 czerwca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.165.33) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2014 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2017/1262 z dnia 12 lipca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.182.34) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 sierpnia 2017 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 735/2020 z dnia 2 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.172.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 czerwca 2020 r.
62 Art. 13 ust. 1 lit. e) zmieniona przez art. 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
63 Art. 13 ust. 1 lit. f) dodana przez art. 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
64 Art. 13 ust. 2 lit. e) zmieniona przez art. 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
65 Art. 13 ust. 2 lit. f) dodana przez art. 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
66 Art. 15:- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
67 Art. 19 lit. b) ppkt ix dodany przez art. 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia nr 762/2020 z dnia 9 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.182.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2020 r.
68 Art. 19 lit. c) zmieniona przez art. 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
69 Art. 19 lit. d):- dodana przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 762/2020 z dnia 9 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.182.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2020 r.
70 Art. 19 lit. e) dodana przez art. 1 pkt 2 lit. c rozporządzenia nr 762/2020 z dnia 9 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.182.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2020 r.
71 Art. 20 ust. 4 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1063/2012 z dnia 13 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.314.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 grudnia 2012 r.
72 Art. 20 ust. 4 lit. c) zmieniona przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1097/2012 z dnia 23 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.326.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2012 r.
73 Art. 20 ust. 4 lit. d):- dodana przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1097/2012 z dnia 23 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.326.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 lit. a rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
74 Art. 20 ust. 4 lit. e) dodana przez art. 1 pkt 3 lit. b rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
75 Art. 20 ust. 4 lit. f) dodana przez art. 1 pkt 3 lit. b rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
76 Art. 20a dodany przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1084 z dnia 25 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.171.100) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 lipca 2019 r.
78 Art. 21 ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 757/2020 z dnia 8 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.179.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 czerwca 2020 r.
79 Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/786 z dnia 19 maja 2015 r. określające kryteria dopuszczalności procesów detoksykacji stosowanych w odniesieniu do produktów przeznaczonych do żywienia zwierząt, zgodnie z dyrektywą 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 125 z 21.5.2015, s. 10).
80 Art. 22 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
81 Art. 23 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
82 Art. 25 ust. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1063/2012 z dnia 13 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.314.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 grudnia 2012 r.
83 Art. 25 ust. 3 lit. c) dodana przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 797/2020 z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.194.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
84 Art. 25 ust. 4 dodany przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2017/172 z dnia 1 lutego 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.28.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 lutego 2017 r.
85 Art. 26 lit. e) dodana przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 797/2020 z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.194.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
86 Art. 27 ust. 2 uchylony przez art. 14 rozporządzenia nr 2122/2019 z dnia 10 października 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.321.45) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
87 Art. 29 ust. 1 lit. b-d) uchylone przez art. 46 pkt 1 lit. a rozporządzenia nr 2019/2124 z dnia 10 października 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.321.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
88 Art. 29 ust. 2 uchylony przez art. 46 pkt 1 lit. b rozporządzenia nr 2019/2124 z dnia 10 października 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.321.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
89 Art. 29 ust. 3 uchylony przez art. 46 pkt 1 lit. b rozporządzenia nr 2019/2124 z dnia 10 października 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.321.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
90 Art. 29a dodany przez art. 1 rozporządzenia nr 555/2013 z dnia 14 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.164.11) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2013 r.
91 Art. 29a ust. 1 lit. b-d) uchylone przez art. 46 pkt 2 lit. a rozporządzenia nr 2019/2124 z dnia 10 października 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.321.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
92 Art. 29a ust. 2 uchylony przez art. 46 pkt 2 lit. b rozporządzenia nr 2019/2124 z dnia 10 października 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.321.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
93 Art. 29a ust. 3 uchylony przez art. 46 pkt 2 lit. b rozporządzenia nr 2019/2124 z dnia 10 października 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.321.73) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
94 Art. 30 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr (UE) 2019/1084 z dnia 25 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.171.100) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 lipca 2019 r.
95 Art. 31 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 797/2020 z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.194.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
96 Art. 32 ust. 7 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr (UE) 2019/1084 z dnia 25 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.171.100) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 lipca 2019 r.
97 Art. 36 ust. 3 skreślony przez art. 1 pkt 6 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
98 Załącznik I:- zmieniony przez sprostowanie z dnia 31 października 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.289.80) zmieniające nin. rozporządzenie z dniem 4 marca 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 1063/2012 z dnia 13 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.314.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 grudnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2017/786 z dnia 8 maja 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.119.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2017 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 762/2020 z dnia 9 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.182.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2020 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2021/1925 z dnia 5 listopada 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.393.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 listopada 2021 r.
99 Dyrektywa Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz.U. L 328 z 24.11.2006, s. 14).
100 Załącznik II zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
101 Załącznik III:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 592/2014 z dnia 3 czerwca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.165.33) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2014 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1262 z dnia 12 lipca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.182.34) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 sierpnia 2017 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 735/2020 z dnia 2 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.172.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 czerwca 2020 r.
102 Załącznik IV:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1261 z dnia 12 lipca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.182.31) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 sierpnia 2017 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 762/2020 z dnia 9 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.182.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2020 r.
103 BS EN 12880:2000, Characterization of sludges. Determination of dry residue and water content. Europejski Komitet Normalizacyjny.
104 CEN EN 459-2:2002, metoda CEN/TC 51 - Cement i wapno budowlane (CEN EN 459-2:2002 method CEN/TC 51 - Cement and building limes) Europejski Komitet Normalizacyjny.
105 Dz.U. L 135 z 30.5.1991, s. 40.
106 Załącznik V:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/172 z dnia 1 lutego 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.28.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 lutego 2017 r.
107 Załącznik VI:- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
108 CEN TC/102 - Sterylizatory do celów medycznych - EN 285:2006 + A2:2009 - Sterylizacja - Sterylizatory parowe - Duże sterylizatory, odniesienie opublikowane w Dz.U. C 293 z 2.12.2009, s. 39.
109 Załącznik VII zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
110 Załącznik VIII:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1097/2012 z dnia 23 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.326.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1261 z dnia 12 lipca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.182.31) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 sierpnia 2017 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr (UE) 2019/1084 z dnia 25 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.171.100) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 lipca 2019 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 757/2020 z dnia 8 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.179.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 czerwca 2020 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 762/2020 z dnia 9 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.182.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2020 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1699/2021 z dnia 22 września 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.336.42) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 października 2021 r.
111 Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).
112 Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55).
113 Rozporządzenie (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz (Dz.U. L 35 z 8.2.2005, s. 1).
115 Decyzja Komisji 2009/821/WE z dnia 28 września 2009 r. ustalająca wykaz zatwierdzonych punktów kontroli granicznej, ustanawiająca niektóre zasady kontroli przeprowadzanych przez ekspertów weterynaryjnych Komisji oraz ustanawiająca jednostki weterynaryjne w systemie TRACES (Dz.U. L 296 z 12.11.2009, s. 1).
116 Załącznik IX:- zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 762/2020 z dnia 9 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.182.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2020 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2021/1925 z dnia 5 listopada 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.393.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 listopada 2021 r.
117 Zgodnie z Umową o wystąpieniu Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej z Unii Europejskiej i Europejskiej Wspólnoty Energii Atomowej, w szczególności z art. 5 ust. 4 Protokołu w sprawie Irlandii/ Irlandii Północnej w związku z załącznikiem 2 do tego protokołu, do celów niniejszego załącznika odniesienia do państw członkowskich obejmują Zjednoczone Królestwo w odniesieniu do Irlandii Północnej.
118 Zgodnie z Umową o wystąpieniu Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej z Unii Europejskiej i Europejskiej Wspólnoty Energii Atomowej, w szczególności z art. 5 ust. 4 Protokołu w sprawie Irlandii/ Irlandii Północnej w związku z załącznikiem 2 do tego protokołu, do celów niniejszego załącznika odniesienia do państw członkowskich obejmują Zjednoczone Królestwo w odniesieniu do Irlandii Północnej.
119 Załącznik X:- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2017/786 z dnia 8 maja 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.119.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2017 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/893 z dnia 24 maja 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.138.92) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2017 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2021/1925 z dnia 5 listopada 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.393.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 listopada 2021 r.
* F0 to wskaźnik skuteczności zabijania przetrwalników bakterii. Wartość F0 równa 3,00 oznacza, że najchłodniejsze miejsce produktu zostało ogrzane w stopniu wystarczającym do osiągnięcia takiej samej skuteczności zabijania, jak natychmiastowe podgrzanie do temperatury 121 °C (250 °F) na okres trzech minut, a następnie natychmiastowe schłodzenie.
** UHT = sterylizacja w bardzo wysokiej temperaturze (132 °C) przez co najmniej jedną sekundę.
*** HTST = krótkotrwała pasteryzacja w wysokiej temperaturze (72 °C) przez co najmniej 15 sekund lub pasteryzacja o równoważnym skutku, prowadząca do ujemnego wyniku w badaniu fosfatazy.
**** HTST = krótkotrwała pasteryzacja w wysokiej temperaturze (72 °C) przez co najmniej 15 sekund lub pasteryzacja o równoważnym skutku, prowadząca do ujemnego wyniku w badaniu fosfatazy.
120 Załącznik XI:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2021/1925 z dnia 5 listopada 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.393.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 listopada 2021 r.
121 Załącznik XII zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
122 Załącznik XIII:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 1063/2012 z dnia 13 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.314.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 grudnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 762/2020 z dnia 9 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.182.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2020 r.
123 Załącznik XIV:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 1063/2012 z dnia 13 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.314.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 grudnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/172 z dnia 1 lutego 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.28.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 lutego 2017 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/893 z dnia 24 maja 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.138.92) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2017 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr (UE) 2019/1177 z dnia 10 lipca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.185.26) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 lipca 2019 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 797/2020 z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.194.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2019 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 207/2020 z dnia 14 lutego 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.43.69) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 marca 2020 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 762/2020 z dnia 9 czerwca 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.182.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 czerwca 2020 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1720/2020 z dnia 17 listopada 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.386.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 grudnia 2020 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 899/2021 z dnia 3 czerwca 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.197.68) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2021 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1891/2021 z dnia 26 października 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.384.84) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 listopada 2021 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2021/1925 z dnia 5 listopada 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.393.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 listopada 2021 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2021/1929 z dnia 8 listopada 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.394.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 listopada 2021 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2022/384 z dnia 4 marca 2022 r. (Dz.U.UE.L.2022.78.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 marca 2022 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2023/2613 z dnia 23 listopada 2023 r. (Dz.U.UE.L.2023.2613) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2023 r.
124 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/1715 z dnia 30 września 2019 r. ustanawiające zasady funkcjonowania systemu zarządzania informacjami w zakresie kontroli urzędowych i jego elementów systemowych ("rozporządzenie w sprawie systemu IMSOC") (Dz.U. L 261 z 14.10.2019, s. 37).
125 Załącznik XV:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 6 rozporządzenia nr 1063/2012 z dnia 13 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.314.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 grudnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 717/2013 z dnia 25 lipca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.201.31) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 grudnia 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/893 z dnia 24 maja 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.138.92) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2017 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2019/319 z dnia 6 lutego 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.61.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 marca 2019 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1891/2021 z dnia 26 października 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.384.84) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 listopada 2021 r.
126 Załącznik XVI:- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 749/2011 z dnia 29 lipca 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.198.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 sierpnia 2011 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1097/2012 z dnia 23 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.326.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 grudnia 2012 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 294/2013 z dnia 14 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.98.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2013 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 592/2014 z dnia 3 czerwca 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.165.33) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2014 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr (UE) 2015/9 z dnia 6 stycznia 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.3.10) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 lutego 2015 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2017/1262 z dnia 12 lipca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.182.34) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 sierpnia 2017 r.
- zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr (UE) 2019/1084 z dnia 25 czerwca 2019 r. (Dz.U.UE.L.2019.171.100) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 lipca 2019 r.