ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1161/2011
z dnia 14 listopada 2011 r.
zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 953/2009 w odniesieniu do wykazów składników mineralnych, które można dodawać do żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych(1), w szczególności jej art. 4 ust. 5,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji(2), w szczególności jego art. 3 ust. 3,
uwzględniając dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(3), w szczególności jej art. 4 ust. 3,
po konsultacji z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA),
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do dyrektywy 2002/46/WE ustanowiono wykaz witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych. Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1170/2009(4) zastąpiono załączniki I i II do dyrektywy 2002/46/WE. Zmiany do wykazu ustanowionego w załączniku II do dyrektywy 2002/46/WE, zmienionej wspomnianym rozporządzeniem, należy przyjmować zgodnie z wymogami ustanowionymi w art. 4 tej dyrektywy oraz zgodnie z procedurą, o której mowa w jej art. 13 ust. 3.
(2) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 ustanowiono wykaz witamin i składników mineralnych, które mogą być dodawane do żywności.
(3) W załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) nr 953/2009(5) ustanowiono wykaz substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
(4) EFSA poddał ocenie nowe składniki mineralne pod kątem ich stosowania w żywności. Składniki, w odniesieniu do których EFSA wyraził pozytywną opinię, należy dodać do wykazów we wspomnianych aktach.
(5) Przeprowadzono konsultacje z zainteresowanymi stronami za pośrednictwem Grupy Doradczej ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt i Roślin i uwzględniono otrzymane opinie.
(6) W związku z tym należy odpowiednio zmienić dyrektywę 2002/46/WE, rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 oraz rozporządzenie (WE) nr 953/2009.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 14 listopada 2011 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |
______(1) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.
(2) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.
(3) Dz.U. L 124 z 20.5.2009, s. 21.
(4) Dz.U. L 314 z 1.12.2009, s. 36.
(5) Dz.U. L 269 z 14.10.2009, s. 9.