KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 30 ust. 5,
po zasięgnięciu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa Komisji 2008/60/WE(2) ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących określa kryteria czystości dla substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych wymienionych w dyrektywie 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(3).
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił informacje o bezpieczeństwie stosowania neotamu jako substancji słodzącej i wzmacniającej smak i zapach oraz przedstawił swoją opinię w dniu 27 września 2007 r.(4). Na podstawie proponowanych zastosowań uznano, że można zezwolić na stosowanie tego dodatku do żywności. Niezbędne jest zatem przyjęcie specyfikacji tego dodatku do żywności, któremu przypisano numer E 961.
(3) Należy uwzględnić specyfikacje i techniki analityczne dotyczące dodatków wymienionych w Codex Alimentarius opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA). W szczególności, w stosownych przypadkach, należy dostosować szczególne kryteria czystości, aby uwzględnić dopuszczalne poziomy dla poszczególnych metali ciężkich.
(4) W związku z tym należy odpowiednio zmienić dyrektywę 2008/60/WE.
(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli dnia 17 czerwca 2010 r.
|
W imieniu Komisji |
|
José Manuel BARROSO |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 158 z 18.6.2008, s. 17.
(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, s. 3.
(4) Opinia naukowa panelu ds. dodatków do żywności, środków aromatyzujących, substancji pomocniczych w przetwórstwie i materiałów pozostających w kontakcie z żywnością wydana na wniosek Komisji Europejskiej w sprawie stosowania neotamu jako substancji słodzącej i wzmacniającej smak i zapach. The EFSA Journal (2007) 581, s. 1-43.