KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego(1), w szczególności jego art. 9,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi(2), w szczególności jego art. 16,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 11 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 854/2004 stanowi, że produkty pochodzenia zwierzęcego przywozi się jedynie z państwa trzeciego lub części państwa trzeciego znajdującego się w wykazie sporządzonym zgodnie z tym rozporządzeniem.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki przejściowe do celów wdrożenia rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady(3) przewiduje, w drodze odstępstwa od art. 11 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 854/2004, że państwa członkowskie, z zastrzeżeniem określonych warunków, mogą zezwolić na przywóz produktów rybołówstwa z państw trzecich wymienionych w załączniku II do tego rozporządzenia.
(3) Te państwa trzecie, w których nie przeprowadzono jeszcze żadnej wspólnotowej inspekcji w celu sprawdzenia, czy spełniają one wymogi sanitarne i czy kontrole przeprowadzane przez właściwe organy tych państw odpowiadają wymaganiom prawodawstwa wspólnotowego, zostały wymienione w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 2076/2005. Kamerun jest obecnie wymieniony w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 2076/2005.
(4) Podczas inspekcji wspólnotowej przeprowadzonej w Kamerunie w 2003 r. stwierdzono poważne uchybienia w zakresie higieny w postępowaniu z produktami rybołówstwa oraz w zakresie zdolności właściwych organów Kamerunu do przeprowadzania rzetelnych kontroli produktów rybołówstwa. Kamerun nie jest zatem w stanie zagwarantować, że produkty rybołówstwa zostały uzyskane w warunkach co najmniej równoważnych warunkom, jakie obowiązują w odniesieniu do produkcji i wprowadzania produktów do obrotu we Wspólnocie. W następstwie inspekcji Kamerun zawiesił wywóz produktów rybołówstwa do UE.
(5) Od 2004 r. właściwy organ Kamerunu nie informował Wspólnoty o postępach we wdrażaniu działań naprawczych mających na celu usunięcie braków stwierdzonych w 2003 r. W 2008 r. Kamerun odmówił przyjęcia wspólnotowej inspekcji na miejscu, argumentując, że w najbliższym czasie żadne kameruńskie przedsiębiorstwo rybackie ani statek rybacki nie przewiduje wywozu produktów rybołówstwa do UE.
(6) Przywóz do Wspólnoty produktów rybołówstwa z Kamerunu nie powinien już więc być dozwolony.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2076/2005.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 20 lutego 2009 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Androulla VASSILIOU |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55.
(2) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 206.
(3) Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 83.