KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(1), w szczególności jej art. 21,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dyrektywie Komisji 2007/68/WE(2) ustanowiono listę składników żywności lub substancji zwolnionych z wymogu etykietowania.
(2) Ponieważ zmiany w przepisach dotyczących etykietowania mają wpływ przemysł, w szczególności na małe i średnie przedsiębiorstwa, które potrzebują okresu przejściowego, aby sprawnie dostosować się do nowych wymogów w zakresie etykietowania, w dyrektywie 2007/68/WE przewidziano środki tymczasowe ułatwiające stosowanie nowych przepisów, zezwalając na obrót środkami spożywczymi zgodnymi z przepisami dyrektywy Komisji 2005/26/WE(3), które zostały wprowadzone do obrotu lub oznakowane przed dniem 31 maja 2009 r., do wyczerpania zapasów.
(3) Rozporządzenie Rady (WE) nr 479/2008 z dnia 29 kwietnia 2008 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina, zmieniające rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 1290/2005 i (WE) nr 3/2008 oraz uchylające rozporządzenia (EWG) nr 2392/1986 i (WE) nr 1493/1999(4) wprowadza zmiany w sposobie regulacji rynku wina przez UE. Zgodnie z art. 129 ust. 1 lit. e) tego rozporządzenia tytuł III rozdziały II, III, IV, V i VI, art. 108, 111 i 112 oraz odpowiadające im przepisy, w szczególności przepisy zawarte w odpowiednich załącznikach, stosuje się od dnia 1 sierpnia 2009 r., o ile nie przewidziano inaczej w drodze rozporządzenia, przyjmowanego zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 113 ust. 1. Przepisy wykonawcze do tego rozporządzenia, określające między innymi szczegółowe zasady dotyczące etykietowania, mające zastosowanie w sektorze wina, są obecnie przygotowywane, a ze względu na ich stosowanie od dnia 1 sierpnia 2009 r. przewidziany jest okres przejściowy w celu ułatwienia przejścia od wcześniejszych przepisów w sektorze wina, w szczególności od rozporządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(5), do rozporządzenia (WE) nr 479/2008, aby umożliwić podmiotom działającym na rynku dostosowanie się do nowych wymogów w zakresie etykietowania.
(4) Biorąc pod uwagę, że podmioty działające na rynku wina podlegałyby dwóm zbiorom przepisów w zakresie etykietowania, mianowicie przepisom dyrektywy 2007/68/WE oraz przepisom wykonawczym do rozporządzenia (WE) nr 479/2008, a także biorąc pod uwagę, że okresy przejściowe nie nakładają się na siebie, ponieważ zgodnie z dyrektywą 2007/68/WE środki spożywcze zgodne z przepisami dyrektywy 2005/26/WE, które zostały wprowadzone do obrotu lub oznakowane przed dniem 31 maja 2009 r., mogą być przedmiotem obrotu do wyczerpania zapasów, w celu sprawnego zarządzania i uniknięcia niepotrzebnego obciążania organów państw członkowskich oraz podmiotów działających na rynku należy ustanowić jedną datę obowiązkowego stosowania przez sektor wina dyrektywy 2007/68/WE oraz przepisów wykonawczych przyjętych w ramach rozporządzenia (WE) nr 479/2008.
(5) W odniesieniu do produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 479/2008 zakończenie okresu przejściowego przewidzianego w dyrektywie 2007/68/WE powinno zatem zostać ustalone na dzień 31 grudnia 2010 r.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 maja 2009 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Androulla VASSILIOU |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, s. 29.
(2) Dz.U. L 310 z 28.11.2007, s. 11.
(3) Dz.U. L 75 z 22.3.2005, s. 33.
(4) Dz.U. L 148 z 6.6.2008, s. 1.
(5) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, s. 1.