ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 723/2008
z dnia 25 lipca 2008 r.
rejestrujące niektóre nazwy w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Afuega'l Pitu (ChNP), Mazapán de Toledo (ChOG), Agneau de Lozère (ChOG), Oignon doux des Cévennes (ChNP), Butelo de Vinhais lub Bucho de Vinhais lub Chouriço de Ossos de Vinhais (ChOG), Chouriça Doce de Vinhais (ChOG))
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 7 ust. 4 akapit pierwszy,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit pierwszy i na mocy art. 17 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 wnioski o rejestrację nazw "Afuega'l Pitu" i "Mazapán de Toledo" złożone przez Hiszpanię, wnioski o rejestrację nazw "Agneau de Lozčre" i "Oignon doux des Cévennes" złożone przez Francję oraz wnioski o rejestrację nazw "Butelo de Vinhais" lub "Bucho de Vinhais" lub "Chouriço de Ossos de Vinhais" i "Chouriça Doce de Vinhais" złożone przez Portugalię zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(2).
(2) Ponieważ nie zgłoszono Komisji żadnego oświadczenia o sprzeciwie na podstawie art. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, należy zarejestrować te nazwy,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 25 lipca 2008 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Mariann FISCHER BOEL |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 417/2008 (Dz.U. L 125 z 9.5.2008, s. 27).
(2) Dz.U. C 268 z 10.11.2007, s. 28 (Afuega'l Pitu), Dz.U. C 267 z 9.11.2007, s. 50 (Mazapán de Toledo), Dz.U. C 267 z 9.11.2007, s. 46 (Agneau de Lozčre), Dz.U. C 270 z 13.11.2007, s. 15 (Oignon doux des Cévennes), Dz.U. C 268 z 10.11.2007, s. 36 (Butelo de Vinhais lub Bucho de Vinhais, lub Chouriço de Ossos de Vinhais), Dz.U. C 268 z 10.11.2007, s. 33 (Chouriça Doce de Vinhais).