(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 7029)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(2007/31/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 13 stycznia 2007 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając Traktat o Przystąpieniu Bułgarii i Rumunii, w szczególności jego art. 4 ust. 3,
uwzględniając Akt Przystąpienia Bułgarii i Rumunii, w szczególności jego art. 42,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/662/EWG z dnia 11 grudnia 1989 r. dotyczącą kontroli weterynaryjnych w handlu wewnątrzwspólnotowym w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego(1), w szczególności jej art. 9 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych(2) ustanawia ogólne zasady dla przedsiębiorstw sektora spożywczego dotyczące higieny środków spożywczych, na podstawie zasad analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Stanowi ono, że przedsiębiorstwa sektora spożywczego muszą zastosować się do wymagań strukturalnych opartych na wspomnianych zasadach. Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne zasady higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego(3) uzupełnia zasady ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004. Zasady ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 obejmują szczególne wymagania dla zakładów przetwórstwa mięsnego i zakładów mleczarskich.
(2) Zgodnie z wynikami misji przeprowadzonej przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii (FVO) w Bułgarii w dniach od 27 listopada do 1 grudnia 2006 r. niektóre zakłady przetwórcze w sektorach mięsnym i mleczarskim nie stosują się do przepisów rozporządzeń (WE) nr 852/2004 i (WE) nr 853/2004.
(3) Ponadto obecny system identyfikowalności w Bułgarii nie wystarcza, aby zaspokoić potrzeby wynikające z sytuacji w Bułgarii w warunkach, gdy mięso pochodzące z krajów trzecich i mięso uzyskane w Bułgarii przed 1 stycznia 2007 r. oraz surowe mleko w Bułgarii, które nie spełniają wymagań zawartych we wspomnianych rozporządzeniach, znajdują się na terytorium Bułgarii.
(4) Biorąc pod uwagę obecną sytuację w Bułgarii, stosowne jest ustanowienie środków przejściowych w odniesieniu do niektórych produktów sektorów mięsnego i mleczarskiego.
(5) W okresie przejściowym należy ocenić sytuację wszystkich zakładów przetwórczych w sektorach mięsnym i mleczarskim w celu zapewnienia zakończenia procesu modernizacji niektórych zakładów tak, aby spełniały wymagania wspólnotowe. Ponadto system identyfikowalności należy usprawnić, aby odpowiadał normom wspólnotowym.
(6) W okresie przejściowym należy ustanowić zakaz wysyłania niektórych produktów sektorów mięsnego i mleczarskiego z Bułgarii do innych państw członkowskich. Jednakże właściwe jest przewidzenie odstępstwa dla niektórych zakładów przetwórczych uprawnionych na podstawie prawodawstwa wspólnotowego do wywozu wspomnianych produktów do Wspólnoty przed dniem 1 stycznia 2007 r., w związku z gwarancjami dostępnymi dla tych zakładów.
(7) Okres przejściowy przewidziany w niniejszej decyzji należy ograniczyć do jednego roku. Należy dokonać przeglądu sytuacji sektorów mięsnego i mleczarskiego w Bułgarii przed upływem tego okresu, w szczególności w związku z wynikami nowych inspekcji FVO, które mają zostać przeprowadzone w styczniu 2007 r.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 2006 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Markos KYPRIANOU |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 395 z 30.12.1989, str. 13. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 157 z 30.4.2004, str. 33).
(2) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 1.
(3) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, str. 83).
(4) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 206.