KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICHuwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2199/97, w szczególności jego art. 6c ust. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 3 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1535/2003 z dnia 29 sierpnia 2003 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w zakresie systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych(2) przewiduje, że pomoc będzie udzielana wyłącznie dla śliwek suszonych uzyskanych ze śliwek d'Ente dostarczonych dla przemysłu przetwórczego między dniem 15 sierpnia a 15 stycznia.
(2) W lecie roku 2003 wyjątkowe warunki pogodowe dotknęły francuskie regiony produkcyjne. W rezultacie, podział części przez producentów wymagał więcej czasu, prowadząc do opóźnień w dostawach.
(3) Aby zapobiec ukaraniu producentów z powodu tych okoliczności, wyjątkowo i wyłącznie na rok gospodarczy 2003/2004, należy wprowadzić odstępstwo od terminów ustanowionych w art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1535/2003.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 1 marca 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 453/2002 (Dz.U. L 72 z 14.3.2002, str. 9).
(2) Dz.U. L 218 z 29.8.2003, str. 14.