KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICHuwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych(1), w szczególności jego art. 6 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) art. 3 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1535/2003 z dnia 29 sierpnia 2003 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia (WE) nr 2201/96 w zakresie systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych(2) stanowi, że Komisja publikuje kwotę pomocy dla pomidorów po sprawdzeniu zgodności z przydziałami wyznaczonymi w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 2201/96.
(2) art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2201/96 przewiduje, że ilość, o którą przekraczane są progi w odniesieniu do przetwarzania, jest obliczana poprzez porównanie wartości progowej ze średnią ilością przetworzoną przy udziale pomocy za trzy lata gospodarcze poprzedzające rok, na który pomoc należy określić.
(3) Średnia ilość pomidorów dostarczonych do celów przetwarzania przy udziale pomocy podczas lat gospodarczych 2001/2002, 2002/2003 i 2003/2004, zgodnie z powiadomieniem przekazanym przez Państwa Członkowskie była o 196004 ton większa od progu wspólnotowego. Zatem pomoc na rok 2004/2005 musi być odpowiednio dostosowana przy uwzględnieniu poziomu określonego w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2201/96.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 30 stycznia 2004 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 453/2002 (Dz.U. L 72 z 14.3.2002, str. 9).
(2) Dz.U. L 218 z 30.8.2003, str. 14.