KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 545/2002(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1799/2001(3), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 453/2002(4), ustanowiło przepisy w sprawie jakości, sortowanie według wielkości, prezentacji i oznakowania owoców cytrusowych.
(2) Ostatnio została zmieniona norma dla owoców cytrusowych rekomendowana przez Europejską Komisję Gospodarczą Narodów Zjednoczonych i zawiera ona możliwość sortowania owoców według ilości, nowe przepisy w stosunku do jednorodności w zakresie wielkości oraz możliwości pakowania rożnych gatunków owoców cytrusowych w te same opakowania detaliczne.
(3) Ponadto, właściwym jest wyjaśnienie kilku obecnych przepisów. Po pierwsze, dla wielkości 1-X, tradycyjnie wprowadzanej do obrotu pod oznaczeniem "1", konieczna jest alternatywna denominacja. Po drugie, uaktualnione zostaną minimalne zawartości soku stosowane w odniesieniu do różnych odmian pomarańczy. Wreszcie właściwym jest określenie, że wymóg etykietowania dotyczącego środków konserwujących dotyczy jedynie zabiegów następujących po zbiorach plonów.
(4) Dlatego konieczne jest dokonane zmiany w rozporządzeniu (WE) nr 1799/2001.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 12 listopada 2002 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 84 z 28.3.2002, str. 1.
(3) Dz.U. L 244 z 14.9.2001, str. 12.
(4) Dz.U. L 72 z 14.3.2002, str. 9.