KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 85/591/EWG z dnia 20 grudnia 1985 r. dotyczącą wprowadzenia wspólnotowych metod pobierania próbek i analizy w celu monitorowania środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiającym procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności(2) stwierdza się, że dla ochrony zdrowia publicznego należy ustalić maksymalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001 z dnia 8 marca 2001 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych(3) określa między innymi maksymalne poziomy ołowiu, kadmu, rtęci i 3-monochloropropanodiolu-1,2 (3-MCPD) w środkach spożywczych i odwołuje się do środków ustanawiających metody pobierania próbek i analiz, jakie należy stosować.
(3) Ogólne zasady wykonywania kontroli środków spożywczych ustanowiono w dyrektywie Rady 89/397/EWG z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie urzędowej kontroli środków spożywczych(4). W dyrektywie Rady 93/99/EWG z dnia 29 października 1993 r. w sprawie dodatkowych środków urzędowej kontroli środków spożywczych(5) wprowadzono system norm jakości dla laboratoriów, którym Państwa Członkowskie powierzają urzędową kontrolę środków spożywczych.
(4) Zasadnicze znaczenie dla uzyskiwania reprezentatywnych wyników w celu ustalania poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą być niejednolicie rozłożone w danej partii, ma pobieranie próbek.
(5) Ogólne kryteria dotyczące metod pobierania próbek i analizy ustalono w dyrektywie 85/591/EWG, ale w niektórych przypadkach niezbędne są bardziej szczegółowe kryteria, aby zagwarantować, że laboratoria, które przeprowadzają kontrole, stosują metody analizy dające porównywalne wyniki.
(6) Przepisy dotyczące pobierania próbek i metod analiz zostały sporządzone na podstawie aktualnej wiedzy i mogą zostać zmienione w celu uwzględnienia postępu wiedzy naukowej i technicznej.
(7) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 8 marca 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
_______
(1) Dz.U. L 372 z 31.12.1985, str. 50.
(2) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1.
(3) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1.
(4) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 23.
(5) Dz.U. L 290 z 24.11.1993, str. 14.
ZAŁĄCZNIKI
1 Art. 3 zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2001/873/WE z dnia 4 grudnia 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.325.34) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem notyfikacji.
2 Załącznik I zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2005/4/WE z dnia 19 stycznia 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.19.50) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 10 lutego 2005 r.
3 Załącznik II zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2005/4/WE z dnia 19 stycznia 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.19.50) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 10 lutego 2005 r.