KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1513/2001(2), w szczególności jego art. 5,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1638/98 z dnia 20 lipca 1998 r. zmieniające rozporządzenie nr 136/66/EWG w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(3), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1513/2001, w szczególności jego art. 2,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2261/84 z dnia 17 lipca 1984 r. ustanawiające ogólne zasady przyznawania pomocy na produkcję oliwy z oliwek oraz organizacjom producentów(4), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1638/98, w szczególności jego art. 19,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 1513/2001, zmieniające rozporządzenia nr 136/66/EWG i (WE) nr 1638/98 w odniesieniu do przedłużenia okresu ważności systemu pomocy i strategii jakości w odniesieniu do oliwy z oliwek, przedłuża do końca roku gospodarczego 2003/04 stosowanie obowiązujących już przepisów w sektorze olejów i tłuszczów. W związku z tym powinno zostać zmienione rozporządzenie (WE) nr 2366/98(5), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 648/2001(6).
(2) Artykuł 15 rozporządzenia (EWG) nr 2261/84 określa, że jeżeli kontrole przeprowadzone w zatwierdzonych olejarniach nie potwierdzą liczb w ewidencji towarowej danej olejarni, Państwo Członkowskie musi ustalić ilość oliwy objętej systemem pomocy na każdego producenta, biorąc pod uwagę zbiory oliwek i ilość uzyskanej oliwy ustalone zgodnie ze standardowymi metodami ustanowionymi w art. 18. Aby kwalifikowane ilości odzwierciedlały możliwie dokładnie rzeczywistą produkcję danych producentów, Państwo Członkowskie musi podczas ich ustalania wziąć również pod uwagę inne obiektywne czynniki. Liczba drzew oliwnych, zbiór ustalony dla jednorodnego obszaru oraz współczynnik uwzględniający różnicę, na poziomie krajowym, między produkcją wynikającą z szacowanych zbiorów a produkcją rzeczywistą ustaloną przez Komisję zgodnie z art. 17a, ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2261/84 tworzą takie kryteria i dlatego muszą zostać włączone do obliczeń kwalifikowanych ilości.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 23 października 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U L 201 z 26.7.2001, str. 4.
(3) Dz.U L 210 z 28.7.1998, str. 32.
(4) Dz.U L 208 z 3.8.1984, str. 3.
(5) Dz.U L 293 z 31.10.1998, str. 50.
(6) Dz.U L 91 z 31.3.2001, str. 45.