(Tekst mający znaczenie dla EOG)(Dz.U.UE L z dnia 31 maja 2001 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (1), zmienioną dyrektywą 94/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),
po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Konieczne jest ustalenie kryteriów czystości dla wszystkich dodatków innych niż barwniki i substancje słodzące wymienione w dyrektywie 95/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (3), ostatnio zmienionej dyrektywą 2001/5/WE (4).
(2) Dyrektywa Komisji 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (5), ostatnio zmieniona dyrektywą 2000/63/WE (6), ustanawia kryteria czystości dla niektórych dodatków do środków spożywczych. Niniejsza dyrektywa powinna obecnie zostać uzupełniona o kryteria czystości dla pozostałych dodatków do środków spożywczych wymienionych w dyrektywie 95/2/WE.
(3) Koniecznym jest uwzględnienie specyfikacji i technik analitycznych w zakresie dodatków ustanowionych w Codex Alimentarius, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Środków Spożywczych (JWEFA).
(4) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 2 maja 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
David BYRNE |
|
Członek Komisji |
_______
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.
(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.
(3) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1.
(4) Dz.U. L 55 z 24.2.2001, str. 59.
(5) Dz.U. L 339 z 30.12.1996, str. 1.
(6) Dz.U. L 227 z 30.10.2000, str. 1.