Dyrektywa 2001/30/WE zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące

DYREKTYWA KOMISJI 2001/30/WE
z dnia 2 maja 2001 r.
zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 31 maja 2001 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (1), zmienioną dyrektywą 94/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Konieczne jest ustalenie kryteriów czystości dla wszystkich dodatków innych niż barwniki i substancje słodzące wymienione w dyrektywie 95/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (3), ostatnio zmienionej dyrektywą 2001/5/WE (4).

(2) Dyrektywa Komisji 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (5), ostatnio zmieniona dyrektywą 2000/63/WE (6), ustanawia kryteria czystości dla niektórych dodatków do środków spożywczych. Niniejsza dyrektywa powinna obecnie zostać uzupełniona o kryteria czystości dla pozostałych dodatków do środków spożywczych wymienionych w dyrektywie 95/2/WE.

(3) Koniecznym jest uwzględnienie specyfikacji i technik analitycznych w zakresie dodatków ustanowionych w Codex Alimentarius, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Środków Spożywczych (JWEFA).

(4) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 96/77/WE wprowadza się następujące zmiany:

W Załączniku dodaje się tekst Załącznika do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2
1.
Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy przed 1 czerwca 2002 r. Państwa Członkowskie niezwłocznie informują o tym Komisję.
2.
Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.
3.
Produkty wprowadzone do obrotu i etykietowane przed 1 czerwca 2002 r., które nie są zgodne z przepisami niniejszej dyrektywy mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.
Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 2 maja 2001 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

_______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.

(3) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1.

(4) Dz.U. L 55 z 24.2.2001, str. 59.

(5) Dz.U. L 339 z 30.12.1996, str. 1.

(6) Dz.U. L 227 z 30.10.2000, str. 1.

ZAŁĄCZNIK 

E 170i) WĘGLAN WAPNIA

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/45/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych (1).

_______

(1) Dz.U. L 226 z 22.9.1995, str. 13.

E 353 KWAS METAWINOWY
Synonimy Kwas diwinowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego Kwas metawinowy
Wzór chemiczny C4H6O6
Oznaczenie Nie mniej niż 99,5 %
Opis W formie krystalicznej lub formie proszku, o barwie białej lub żółtawej. Bardzo łatwo topnieje, ze słabym zapachem karmelu
Identyfikacja
A. Bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie i alkoholu etylowym
B. Umieścić próbkę 1 do 10 mg substancji w próbówce wraz z 2 mg skondensowanego kwasu siarkowego oraz 2 kroplami odczynnika siarkowo-rezorcynowego. Przy podgrzaniu do 150 °C pojawia się intensywne fioletowe zabarwienie
Stopień czystości
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
E 354 WINIAN WAPNIA
Synonimy Winian L-wapnia
Definicja
Nazwa związku chemicznego Diwodzian wapna L(+)-2,3-diwodotlenkobutanodoiatu
Wzór chemiczny C4H4CaO6 · 2H2O
Masa cząsteczkowa 224,18
Oznaczenie Nie mniej niż 98,0 %
Opis Drobny krystaliczny proszek, o barwie białej lub białawej
Identyfikacja
A. Słabo rozpuszczalny w wodzie.

Rozpuszczalność ok. 0.01 g/100

ml wody (20 °C). Częściowo

rozpuszczalny w alkoholu

etylowym. Słabo rozpuszczalny

w eterze dietylu.

Rozpuszczalny w kwasach.

B. Specyficzna rotacja [α]20D + 7,0° do + 7,4° (0,1 % w 1N roztworze HCl)
C. pH 5 % rozcieńczonej

substancji

Między 6,0 a 9,0
Stopień czystości
Sulfaty (jak H2SO4) Nie więcej niż 1 g/kg
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
E 356 ADYPINIAN SODU
Definicja
Nazwa związku chemicznego Adypinian sodu
EINECS 231-293-5
Wzór chemiczny C6H8Na2O4
Masa cząsteczkowa 190,11
Oznaczenie Zawartość nie mniej niż 99,0 % (na bazie bezwodnej)
Opis Białe, bezwonne kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Temperatury topnienia Między 151 a 152 °C (dla kwasu adypinowego)
B. Rozpuszczalność Ok. 50 g/100 ml wody (20 °C)
C. Test na obecność sodu
Stopień czystości
Woda Nie więcej niż 3 % (Karl Fischer)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
E 357 ADYPINIAN POTASU
Definicja
Nazwa związku chemicznego Adypinian potasu
EINECS 242-838-1
Wzór chemiczny C6H8K2O4
Masa cząsteczkowa 222,32
Oznaczenie Zawartość nie mniej niż 99,0 % (na bazie bezwodnej)
Opis Białe, bezwonne kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Temperatury topnienia Między 151 a 152 °C (dla kwasu adypinowego)
B. Rozpuszczalność Ok. 60 g/100 ml wody (20 °C)
C. Test na obecność sodu
Stopień czystości
Woda Nie więcej niż 3 % (Karl Fischer)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg

E 420(i) SORBITOL

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych(1).

E 420(ii) SYROP SORBITOLOWY

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych.

E 421 MANNIT

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych.

____________

(1) Dz.U. L 178 z 28.7.1995, str. 1.

E 425(i) GUMA KONJAC
Definicja Guma Konjac jest rozpuszczalnym w wodzie hydrokoloidem uzyskiwanym z mączki Konjac poprzez ekstrakcję wodną. Mączka Konjac jest nieoczyszczonym produktem surowym uzyskiwanym z korzeni rośliny wieloletniej Amorphophallus konjac. Głównym składnikiem gumy Konjac jest rozpuszczalny w wodzie i mający wysoką masę cząsteczkową glukomanian polisacharydu, składający się z cząsteczek d-mannozy i d-glukozy w proporcji molowej 1,6:1,0, połączonych przez wiązania beta(1-4)-glikozydowe. Krótsze łańcuchy boczne przyczepione są przez wiązania beta(1-3)-glikozydowe, a grupy acetylowe występują losowo w proporcji ok. 1 grupa na 9-19 cząsteczek cukru
Masa cząsteczkowa Główny składnik, glukomanian, ma średnią masę cząsteczkową 200.000 do 2.000.000
Oznaczenie Nie mniej niż 75 % wodzianu węgla
Opis Proszek barwy od białej przez kremową po jasnobeżową
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozprasza się w zimnej lub ciepłej wodzie formując wysoce lepki roztwór o pH 4,0-7,0
B. Tworzenie się żelu Dodać 5 ml 4 % boranu sodu do 1 % roztworu próbki w próbówce, potem mocno wstrząsnąć. Tworzy się żel
C. Tworzenie się żelu stabilnego

termicznie

Przygotować 2 % roztwór próbki poprzez podgrzewanie w gorącej kąpieli wodnej przez 30 min., ciągle mieszając, a wtedy schłodzić do temperatury pokojowej. Na każdy gram próbki użyty do przygotowania 30 g 2 % roztworu dodać 1 ml 10 % roztworu węglanu potasu do w pełni uwodnionego roztworu w temperaturze otoczenia. Podgrzać mieszaninę w kąpieli wodnej do 85 °C i utrzymywać w tej temperaturze przez 2 godziny bez mieszania. Pod tymi warunkami formuje się żel stabilny termicznie
D. Lepkość (roztwór 1 %) Nie mniej niż 3 kgm-1s-1 przy 25°C
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 12 % (105 °C, 5 godzin)
Skrobia Nie więcej niż 3 %.
Białko Nie więcej niż 3 % (N × 5,7)
Określić zawartość azotu przy użyciu metody Kjeldahla. Procentowa zawartość azotu w próbce przemnożona przez 5,7 wyznacza zawartość białka w próbce
Substancje rozpuszczalne w eterze Nie więcej niż 0,1 %
Popioły łącznie Nie więcej niż 5,0 % (800 °C, 3-4 godz.)
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
Salmonella spp. Niewykrywalna w 12,5 g
E. coli Niewykrywalne w 5 g
E 425(ii) GLUKOMANIAN KONJAKU
Definicja Glukomanian Konjaku jest rozpuszczalnym w wodzie hydrokoloidem uzyskiwanym z mączki Konjac poprzez przemywanie alkoholem etylowym z dodatkiem wody. Mączka Konjac jest nieoczyszczonym produktem surowym uzyskiwanym z bulw rośliny wieloletniej Amorphophallus konjac. Głównym składnikiem gumy Konjac jest rozpuszczalny w wodzie i mający wysoką masę cząsteczkową glukomanian polisacharydu, składający się z cząsteczek d-mannozy i d-glukozy w proporcji molowej 1,6:1,0, połączonych przez wiązania beta(1-4)-glikozydowe z odgałęzieniami przy około co 50-60 cząsteczce. Co ok. 19 reszta cukrowa jest acetylowana
Masa cząsteczkowa 500.000 do 2.000.000
Oznaczenie Włókno nadające się na cele spożywcze łącznie nie mniej niż 95 % masy odwodnionej
Opis Sypki i bezwonny drobnoziarnisty proszek, barwy od białej po jasnobrązową
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozprasza się w zimnej lub ciepłej wodzie formując roztwór o wysokiej lepkości i pH 5,0-7,0. Rozpuszczalność zwiększana jest przez ciepło i mieszanie mechaniczne
B. Tworzenie się żelu stabilnego

termicznie

Przygotować 2 % roztwór próbki poprzez podgrzewanie w gorącej kąpieli wodnej przez 30 min., ciągle mieszając, a wtedy schłodzić do temperatury pokojowej. Na każdy gram próbki użyty do przygotowania 30 g 2 % roztworu dodać 1 ml 10 % roztworu węglanu potasu do w pełni uwodnionego roztworu w temperaturze otoczenia. Podgrzać mieszaninę w kąpieli wodnej do 85 °C i utrzymywać w tej temperaturze przez 2 godziny bez mieszania. W tych warunkach formuje się żel stabilny termicznie
C. Lepkość (roztwór 1 %) Nie mniej niż 20 kgm-1s-1 przy 25 °C
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 8 % (105 °C, 3 godz.)
Skrobia Nie więcej niż 1 %.
Białko Nie więcej niż 1,5 % (N × 5,7)
Określić zawartość azotu przy użyciu metody Kjeldahla. Procentowa zawartość azotu w próbce przemnożona przez 5,7 wyznacza zawartość białka w próbce
Substancje rozpuszczalne w eterze Nie więcej niż 0,5 %
Siarczyny (jak SO2) Nie więcej niż 4 mg/kg
Chlorki Nie więcej niż 0,02 %
Rozpuszczalność w 50 % alkoholu Nie więcej niż 2 % próbki
Popioły łącznie Nie więcej niż 2,0 % (800 °C, 2-3 godz.)
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Salmonella spp. Niewykrywalna w 12,5 g
E. coli Niewykrywalne w 5 g
E 504(ii) WĘGLAN WODOROTLENKU MAGNEZU
Synonimy Węglan wodorowy magnezu, podwęglan magnezu (lekki lub ciężki), uwodniony podstawowy węglan magnezu, wodorotlenek węglanu magnezu
Definicja
Nazwa związku chemicznego Uwodniony wodorotlenek węglanu magnezu
EINECS 235-192-7
Wzór chemiczny 4MgCO3Mg(OH)25H2O
Masa cząsteczkowa 485
Oznaczenie Zawartość magnezu nie mniej niż 40,0 % i nie więcej niż 45 % w przeliczeniu na MgO
Opis Biała, lekka, krucha masa albo gruboziarnisty biały proszek
Identyfikacja
A. Testy na obecność magnezu i

węglanu

B. Rozpuszczalność Praktycznie nierozpuszczalny w wodzie. Nierozpuszczalny w alkoholu etylowym
Stopień czystości
Kwasy nierozpuszczalne w wodzie Nie więcej niż 0,05 %
Substancje rozpuszczalne w wodzie Nie więcej niż 1,0 %
Wapno Nie więcej niż 1,0 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
E 553b TALK
Synonimy Talk
Definicja Naturalnie spotykana forma uwodnionego krzemianu magnezu, zawierająca zróżnicowane proporcje takich pokrewnych minerałów jak alfa-kwarc, kalcyt, chloryt, dolomit, magnezyt i flogopit
Nazwa związku chemicznego Wodorowy metakrzemian magnezu
EINECS 238-877-9
Wzór chemiczny Mg3(Si4O10)(OH)2
Masa cząsteczkowa 379,22
Opis Lekki, jednolity proszek barwy białej lub prawie białej, lepki w dotyku
Identyfikacja
A. Absorpcja podczerwieni Szczytowe charakterystyki przy

3.677, 1.018 i 669 cm-1

B. Rozproszenie promieni Rentgena Szczyt przy 9,34 / 4,66 / 3,12 Å
C. Rozpuszczalność Nierozpuszczalny w wodzie i alkoholu etylowym
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 0,5 % (105 °C, 1 godz.)
Substancje rozpuszczalne w kwasach Nie więcej niż 6 %
Substancje rozpuszczalne w wodzie Nie więcej niż 0,2 %
Żelazo rozpuszczalne w kwasach Niewykrywalne
Arsen Nie więcej niż 10 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
E 554 KRZEMIAN GLINOWY SODU
Synonimy Krzemianoglinian sodu, glinokrzemian sodu, krzemian sodowo-glinowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego Krzemian glinowy sodu
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej:
- w przeliczeniu na SiO2, 66,0-88,0 %
- w przeliczeniu na Al2O3, 5,0-15,0 %
Opis Drobny biały, amorficzny proszek lub paciorki
Identyfikacja
A. Testy na obecność sodu, glinu

i krzemianu

B. pH 5 % mieszaniny. 6,5-11,5
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 8,0 % (105 °C, 2 godz.)
Strata przy spalaniu 5,0- 11,0 % masy odwodnionej(1.000 °C, stała waga)
Sód 5,0- 8,5 % (w przeliczeniu na Na2O) masy odwodnionej
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
E 555 KRZEMIAN GLINOWY POTASU
Synonimy Mika
Definicja Naturalna mika składa się głównie z krzemianu glinowego potasu (muskowitu)
EINECS 310-127-6
Nazwa związku chemicznego Krzemian glinowy potasu
Wzór chemiczny KAl2[AlSi3O10](OH)2
Masa cząsteczkowa 398
Oznaczenie Zawartość nie mniej niż 98 %
Opis Krystaliczne granulki lub proszek barwy od jasnoszarej do białej
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Nierozpuszczalny w wodzie, rozcieńczonych kwasach oraz rozpuszczalnikach alkalicznych i organicznych
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 0,5 % (105 °C, 2 godz.)
Antymon Nie więcej niż 20 mg/kg
Cynk Nie więcej niż 25 mg/kg
Bar Nie więcej niż 25 mg/kg
Chrom Nie więcej niż 100 mg/kg
Miedź Nie więcej niż 25 mg/kg
Nikiel Nie więcej niż 50 mg/kg
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 10 mg/kg
E 556 KRZEMIAN GLINOWY WAPNIA
Synonimy Glinokrzemian wapnia, krzemianoglinian wapnia, krzemian wapniowo-glinowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego Krzemian glinowy wapnia
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej:
- w przeliczeniu na SiO2, 44,0-50,0 %
- w przeliczeniu na Al2O3, 3,0-5,0 %
- w przeliczeniu na CaO, 32,0-38,0 %
Opis Delikatny, biały, sypki proszek
Identyfikacja
A. Testy na obecność wapnia,

glinu i krzemianu

Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 10,0 %

(105 °C, 2 godz.)

Strata przy spalaniu 14,0-18,0 % masy odwodnionej

(1.000 °C, stała waga)

Fluorki Nie więcej niż 50 mg/kg
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 10 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
E 558 BENTONIT
Definicja Bentonit jest naturalną glinką zawierającą wysoki procent montmorillonitu, rodzimego uwodnionego krzemianu glin, w którym cześć atomów glinu i krzemu została w sposób naturalny zastąpiona przez inne atomy, jak magnezu i żelaza. Między warstwami mineralnymi uwięzione zostały atomy wapnia i sodu. Istnieją cztery powszechnie spotykane rodzaje bentonitu: naturalny bentonit sodowy, naturalny bentonit wapniowy, bentonit sodo-aktywny oraz bentonit kwaso-aktywny
EINECS 215-108-5
Wzór chemiczny (Al, Mg)8(Si4O10)4(OH)8 · 12H2O
Masa cząsteczkowa 819
Oznaczenie Zawartość montmorillonitu nie mniej niż 80 %
Opis Bardzo delikatny proszek lub granulki barwy żółtawobiałej lub białoszarej. Struktura bentonitu umożliwia absorbowanie wody do wewnątrz i na powierzchni zewnętrznej (pęcznienie)
Identyfikacja
A. Test błękitu

metylowego

B. Rozproszenie

promieni Rentgena

Szczytowe charakterystyki przy 12,5/15 A
C. Absorpcja

podczerwieni

Szczyt przy 428/470/530/1.110-1.020/3.750-3.400 cm-1
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 15,0 % (105 °C, 2 godz.)
Arsen Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 20 mg/kg
E 559 KRZEMIAN GLINU (KAOLIN)
Synonimy Kaolin, lekki albo ciężki
Definicja Uwodniony krzemian glinu (kaolin) to oczyszczona, biała, plastyczna glinka składająca się z kaolinitu, krzemianu glinowego potasu, skalenia i kwarcu. Przetwarzanie nie powinno obejmować zwapnienia
EINECS 215-286-4 (kaolinit)
Wzór chemiczny Al2Si2O5(OH)4 (kaolinit)
Masa cząsteczkowa 264
Oznaczenie Zawartość nie mniej niż 90 % (suma związków krzemu i glinu, po spaleniu)
Krzemionka (SiO2) 45-55 %
Tlenek glinu (Al2O3) 30-39 %
Opis Delikatny, tłusty proszek barwy białej lub białoszarej. Kaolin składa się z luźnych agregacji przypadkowo rozmieszczonych stosów płatków kaolinitu albo z pojedynczych sześciokątnych płatków
Identyfikacja
A. Testy na obecność tlenku glinu

i krzemionki

B. Rozproszenie promieni Rentgena Szczytowe charakterystyki przy

7,18 / 3,58 / 2,38 / 1,78 Å

C. Absorpcja podczerwieni Szczyt przy 3.700 i 3.620 cm-1
Stopień czystości
Strata przy spalaniu 10,0-14,0 % (1.000 °C, stała waga)
Substancje rozpuszczalne w wodzie Nie więcej niż 0,3 %
Substancje rozpuszczalne w

kwasach

Nie więcej niż 2 %
Żelazo Nie więcej niż 5 %
Ditlenek potasu (K2O) Nie więcej niż 5 %
Węgiel Nie więcej niż 0,5 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
E 620 KWAS GLUTAMINOWY
Synonimy L-kwas glutaminowy, L-alfa-kwas glutaminowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego L-kwas glutaminowy, L-2-kwas amino-pentanedowy
EINECS 200-293-7
Wzór chemiczny C5H9NO4
Masa cząsteczkowa 147,13
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej 99-101 %
Opis Białe kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność kwasu

glutaminowego przy użyciu

chromatografii

cienkowarstwowej

B. Specyficzna rotacja [α]D20 Między + 31,5° a + 32,2°
(10 % roztwór (masa odwodniona) w 2N HCl, próbówka 200 mm)
C. pH saturowanego roztworu 3,0-3,5
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 0,2 % (80 °C, 3 godz.)
Popiół siarkowy Nie więcej niż 0,2 %
Chlorki Nie więcej niż 0,2 %
Kwas pirolidonowo-karboksylowy Nie więcej niż 0,2 %
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 621 GLUTAMIT MONOSODOWY
Synonimy glutamit sodowy, MSG
Definicja
Nazwa związku chemicznego Monowodzian L-glutamitu monosodowego
EINECS 205-538-1
Wzór chemiczny C5H8NaNO4 · H2O
Masa cząsteczkowa 187,13
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej 99-101 %
Opis Białe, praktycznie bezwonne kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność sodu
B. Test na obecność kwasu

glutaminowego przy użyciu

chromatografii cienkowarstwowej

C. Specyficzna rotacja [α]D20 Między + 24,8° a + 25,3°
(10 % roztwór (masa odwodniona) w 2N HCl, próbówka 200 mm)
D. pH 5 % roztworu 6,7-7,2
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 0,5 % (98 °C, 5 godz.)
Chlorki Nie więcej niż 0,2 %
Kwas pirolidonowo-karboksylowy Nie więcej niż 0,2 %
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 622 GLUTAMIT MONOPOTASOWY
Synonimy glutamit potasowy, MPG
Definicja
Nazwa związku chemicznego Monowodzian L-glutamitu monopotasowego
EINECS 243-094-4
Wzór chemiczny C5H8KNO4·H2O
Masa cząsteczkowa 203,24
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej 99,0-101,0 %
Opis Białe, praktycznie bezwonne kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność sodu
B. Test na obecność kwasu

glutaminowego przy użyciu

chromatografii cienkowarstwowej

C. Specyficzna rotacja [α]D20 Między + 22,5° a + 24,0°
(10 % roztwór (masa odwodniona) w 2N HCl, próbówka 200 mm)
D. pH 2 % roztworu 6,7-7,3
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 0,2 % (80 °C, 5 godz.)
Chlorki Nie więcej niż 0,2 %
Kwas pirolidonowo-karboksylowy Nie więcej niż 0,2 %
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 623 DIGLUTAMIT WAPNIOWY
Synonimy glutamit wapniowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego Monowodzian di-L-glutamitu
EINECS 242-905-5
Wzór chemiczny C10H16CaN2O8 · x H2O (x = 0, 1, 2 lub 4)
Masa cząsteczkowa 332,32 (substancja odwodniona)
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej 98-102 %
Opis Białe, praktycznie bezwonne kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność sodu
B. Test na obecność kwasu

glutaminowego przy użyciu

chromatografii cienkowarstwowej

C. Specyficzna rotacja [α]D20 Między + 27,4° a + 29,2° (dla diglutamitu wapniowego x = 4) (10 % roztwór (masa odwodniona) w 2N HCl, próbówka 200 mm)
Stopień czystości
Woda Nie więcej niż 19,0 % (dla diglutamitu wapniowego x = 4) (Karl Fischer)
Chlorki Nie więcej niż 0,2 %
Kwas pirolidonowo-karboksylowy Nie więcej niż 0,2 %
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 624 GLUTAMIT MONOAMONOWY
Synonimy glutamit amonowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego Monowodzian L-glutamitu monoamonowego
EINECS 242-413-0
Wzór chemiczny C5H12N2O H2O
Masa cząsteczkowa 182,18
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej 99-101 %
Opis Białe lub białawe, praktycznie bezwonne kryształy lub proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność magnezu
B. Test na obecność kwasu

glutaminowego przy użyciu

chromatografii cienkowarstwowej

C. Specyficzna rotacja [α]D20 Między + 25,4° a + 26,4°

(10 % roztwór (masa odwodniona) w 2N HCl, próbówka 200 mm)

D. pH 5 % roztworu 6,0-7,0
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 0,5 % (50 °C, 4 godz.)
Popiół siarkowy Nie więcej niż 0,1 %
Kwas pirolidonowo-karboksylowy Nie więcej niż 0,2 %
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 625 DIGLUTAMIT MAGNEZOWY
Synonimy glutamit magnezowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego tetrawodzian di-L-glutamitu monomagnezowego
EINECS 242-413-0
Wzór chemiczny C10H16MgN2O8 · 4H2O
Masa cząsteczkowa 388, 62
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej 95,0-105,0 %
Opis Białe, praktycznie bezwonne kryształy lub krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność amonu
B. Test na obecność kwasu

glutaminowego przy użyciu

chromatografii cienkowarstwowej

C. Specyficzna rotacja [α]D20 Między + 23,8° a + 24,4°
(10 % roztwór (masa odwodniona) w 2N HCl, próbówka 200 mm)
D. pH 2 % roztworu 6,4-7,5
Stopień czystości
Woda Nie więcej niż 24,0 % (Karl Fischer)
Chlorki Nie więcej niż 0,2 %
Kwas pirolidonowo-karboksylowy Nie więcej niż 0,2 %
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 626 KWAS GUANYLOWY
Synonimy Kwas guanylowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego Kwas monofosforowo-5'-guanozynowy
EINECS 201-598-8
Wzór chemiczny C10H14N5O8P
Masa cząsteczkowa 363,22
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej nie mniej niż 97,0 %
Opis Białe lub bezbarwne, bezwonne kryształy lub biały krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność rybozy oraz

organicznego fosforu

B. pH 0,25 % roztworu 1,5-2,5
C. Spektometria Maksymalna absorpcja 20 mg/l roztworu 0,01N HCl przy 256 nm
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 1,5 % (120 °C, 4 godz.)
Inne nukleotydy Niewykrywalne przy użyciu chromatografii cienkowarstwowej
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 627 GUANYLAT DISODOWY
Synonimy Guanylat sodowy, 5'-guanyl sodowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego 5'-guazynowy monofosforan disodowy
EINECS 221-849-5
Wzór chemiczny C10H12N5Na2O8P · x H2O (x = ok. 7)
Masa cząsteczkowa 407,19 (substancja odwodniona)
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej nie mniej niż 97,0 %
Opis Białe lub bezbarwne, bezwonne kryształy lub biały krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność rybozy, sodu

oraz organicznego fosforu

B. pH 5 % roztworu 7,0-8,5
C. Spektometria Maksymalna absorpcja 20 mg/l roztworu 0,01N HCl przy 256 nm
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 25 % (120 °C, 4 godz.)
Inne nukleotydy Niewykrywalne przy użyciu chromatografii cienkowarstwowej
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 628 GUANYLAT DIPOTASOWY
Synonimy Guanylat potasowy, 5'-guanyl potasowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego 5'-guazynowy monofosforan dipotasowy
EINECS 226-914-1
Wzór chemiczny C10H12K2N5O8P
Masa cząsteczkowa 439,40
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej nie mniej niż 97,0 %
Opis Białe lub bezbarwne, bezwonne kryształy lub biały krystaliczny proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność rybozy,

potasu oraz organicznego

fosforu

B. pH 5 % roztworu 7,0-8,5
C. Spektometria Maksymalna absorpcja 20 mg/l roztworu 0,01N HCl przy 256 nm
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 5 % (120 °C, 4 godz.)
Inne nukleotydy Niewykrywalne przy użyciu chromatografii cienkowarstwowej
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 629 GUANYLAT WAPNIOWY
Synonimy 5'-guanylat wapniowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego 5'-guazynowy monofosforan wapniowy
Wzór chemiczny C10H12CaN5O8P·nH2O
Masa cząsteczkowa 401,20 (substancja odwodniona)
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej nie mniej niż 97,0 %
Opis Białe lub bezbarwne, bezwonne kryształy lub proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność rybozy, wapnia

oraz organicznego fosforu

B. pH 0,05 % roztworu 7,0-8,0
C. Spektometria Maksymalna absorpcja 20 mg/l roztworu 0,01N HCl przy 256 nm
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 23,0 % (120 °C, 4 godz.)
Inne nukleotydy Niewykrywalne przy użyciu chromatografii cienkowarstwowej
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 630 KWAS INOZYNOWY
Synonimy Kwas 5'-inozynowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego 5'-inozynowy kwas monofosforowy
EINECS 205-045-1
Wzór chemiczny C10H13N4O8P
Masa cząsteczkowa 348,21
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej nie mniej niż 97,0 %
Opis Białe lub bezbarwne, bezwonne kryształy lub proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność rybozy oraz

organicznego fosforu

B. pH 5 % roztworu 1,0-2,0
C. Spektometria Maksymalna absorpcja 20 mg/l roztworu 0,01N HCl przy 250 nm
Stopień czystości
Strata przy suszeniu Nie więcej niż 3,0 % (120 °C, 4 godz.)
Inne nukleotydy Niewykrywalne przy użyciu chromatografii cienkowarstwowej
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 631 INOZYN DISODOWY
Synonimy Inozyn sodowy, 5'-inozyn sodowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego 5'-inozyn monofosforowy disodowy
EINECS 225-146-4
Wzór chemiczny C10H11N4Na2O8P · H2O
Masa cząsteczkowa 392,17 (substancja odwodniona)
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej nie mniej niż 97,0 %
Opis Białe lub bezbarwne, bezwonne kryształy lub proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność rybozy, sodu

oraz organicznego fosforu

B. pH 5 % roztworu 7,0-8,5
C. Spektometria Maksymalna absorpcja 20 mg/l roztworu 0,01N HCl przy 250 nm
Stopień czystości
Woda Nie więcej niż 28,5 % (Karl Fischer)
Inne nukleotydy Niewykrywalne przy użyciu chromatografii cienkowarstwowej
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 632 INOZYN DIPOTASOWY
Synonimy Inozyn potasowy, 5'-inozyn potasowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego 5'-inozyn monofosforowy dipotasowy
EINECS 243-652-3
Wzór chemiczny C10H11K2N4O8P
Masa cząsteczkowa 424,39
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej nie mniej niż 97,0 %
Opis Białe lub bezbarwne, bezwonne kryształy lub proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność rybozy, potasu

oraz organicznego fosforu

B. pH 5 % roztworu 7,0-8,5
C. Spektometria Maksymalna absorpcja 20 mg/l roztworu 0,01N HCl przy 250 nm
Stopień czystości
Woda Nie więcej niż 10,0 % (Karl Fischer)
Inne nukleotydy Niewykrywalne przy użyciu chromatografii cienkowarstwowej
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 633 INOZYN WAPNIOWY
Synonimy 5'-inozyn wapniowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego 5'-inozyn monofosforowy wapniowy
Wzór chemiczny C10H11CaN4O8P · nH2O
Masa cząsteczkowa 386,19 (substancja odwodniona)
Oznaczenie Zawartość na bazie bezwodnej nie mniej niż 97,0 %
Opis Białe lub bezbarwne, bezwonne kryształy lub proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność rybozy, wapnia

oraz organicznego fosforu

B. pH 5 % roztworu 7,0-8,0
C. Spektometria Maksymalna absorpcja 20 mg/l roztworu 0,01N HCl przy 250 nm
Stopień czystości
Woda Nie więcej niż 23,0 % (Karl Fischer)
Inne nukleotydy Niewykrywalne przy użyciu chromatografii cienkowarstwowej
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 634 5'-RYBONUKLEOTYD WAPNIOWY
Definicja
Nazwa związku chemicznego Nazwa związku chemicznego. 5'-rybonukleotyd wapniowy to zasadniczo mieszanina 5'-inozynu monofosforowego wapniowego oraz 5'-guazynu monofosforanowego wapniowego
Wzór chemiczny C10H11N4CaO8P · nH2O i
C10H12N5CaO8P · nH2O
Oznaczenie Zawartość obu głównych składników nie mniej niż 97,0 %, w tym każdego z nich nie mniej niż 47,0 % i nie więcej niż 53 %, w każdym przypadku na bazie bezwodnej
Opis Białe lub prawie białe, bezwonne kryształy lub proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność rybozy, wapnia

oraz organicznego fosforu

B. pH 0,05 % roztworu 7,0-8,0
Stopień czystości
Woda Nie więcej niż 23,0 % (Karl Fischer)
Inne nukleotydy Niewykrywalne przy użyciu chromatografii cienkowarstwowej
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 635 5'-RYBONUKLEOTYD DISODOWY
Synonimy 5'-rybonukleotyd sodowy
Definicja
Nazwa związku chemicznego 5'-rybonukleotyd disodowy to zasadniczo mieszanina 5'-inozynu monofosforowego disodowego oraz. 5'-guazynu monofosforowego disodowego
Wzór chemiczny C10H11N4O8P · nH2O i
C10H12N5Na2O8P · nH2O
Oznaczenie Zawartość obu głównych składników nie mniej niż 97,0 %, w tym każdego z nich nie mniej niż 47,0 % i nie więcej niż 53 %, w każdym przypadku na bazie bezwodnej
Opis Białe lub prawie białe, bezwonne kryształy lub proszek
Identyfikacja
A. Test na obecność rybozy, sodu

oraz organicznego fosforu

B. pH 5 % roztworu 7,0-8,5
Stopień czystości
Woda Nie więcej niż 26,0 % (Karl Fischer)
Inne nukleotydy Niewykrywalne przy użyciu chromatografii cienkowarstwowej
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 905 WOSK MIKROKRYSTALICZNY
Synonimy wosk z ropy naftowej
Definicja Wosk mikrokrystaliczny to rafinowana mieszanina ciężkich, saturowanych węglowodorów, głównie rozgałęzionej parafiny uzyskiwanej z ropy naftowej
Opis Bezbarwny wosk, barwy od białej do bursztynowej
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Nierozpuszczalny w wodzie, bardzo słabo rozpuszczalny w alkoholu etylowym
B. Współczynnik załamania

światła.

n D100 1,434-1,448
Stopień czystości
Masa cząsteczkowa Średnio nie mniej niż 500
Lepkość przy 100 °C Nie mniej niż 1,1. 10-5 m2s-1
Pozostałości spalania Nie więcej niż 0,1 %
Liczba węglowa przy 5 % punkcie destylacji Nie więcej niż 5 % cząsteczek z liczbą węglową poniżej 25
Kolor Przechodzi test
Siarka Nie więcej niż 0,4 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 3 mg/kg
Policykliczne składniki aromatyczne Policykliczne węglowodory aromatyczne, uzyskiwane za pomocą ekstrakcji przy użyciu siarkotlenku dimetylu, powinny spełniać następujące limity absorpcji:
nm Maksymalna absorpcja na cm długości ścieżki
280-2.890,15
290-2.990,12
300-359 0,08
360-400 0,02
E 912 ESTRY KWASU MONTANOWEGO
Definicja Kwasy i/lub estry montanowe z etylenem glikolu i/lub 1,3-butanediolem i/lub glicerolem
Nazwa związku chemicznego Estry kwasu montanowego
Opis Płatki, proszek, granulki lub kuleczki, barwy od prawie białej do żółtawej
Identyfikacja
A. Gęstość (20 °C) 0,98-1,05
B. Temperatura kroplenia Powyżej 77 °C
Stopień czystości
Wartość kwasowa Nie więcej niż 40
Glicerol Nie więcej niż 1 % (przy chromatografii gazowej)
Inne poliale Nie więcej niż 1 % (przy chromatografii gazowej)
Inne rodzaje wosków Niewykrywalne (przy skanującej kalorymetrii różnicowej oraz spektroskopii w podczerwieni)
Arsen Nie więcej niż 2 mg/kg
Chrom Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg
E 914 OKSYDOWANY WOSK POLIETYLENOWY
Definicja Produkt reakcji polarnych przy łagodnej oksydacji polietylenu
Nazwa związku chemicznego Oksydowany polietylen
Opis Płatki, proszek, granulki lub kuleczki, barwy prawie białej
Identyfikacja
A. Gęstość (20 °C) 0,92-1,05
B. Temperatura kroplenia Powyżej 95 °C
Stopień czystości
Wartość kwasowa Nie więcej niż 70
Lepkość przy 120 °C Nie mniej niż 8,1 · 10-5 m2s-1
Inne rodzaje wosków Niewykrywalne (przy skanującej kalorymetrii różnicowej oraz spektroskopii w podczerwieni)
Tlen Nie więcej niż 9,5 %
Chrom Nie więcej niż 5 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg

E 950 ACESULFAM K

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych.

E 951 ASPARTAM

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych.

E 953 IZOMALT

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych, zmienionej dyrektywą 98/66/WE.

E 957 TAUMATYNA

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych.

E 959 NEOHESPERYDYNA DC

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych.

E 965(i) MALTITOL

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych.

E 965(ii) SYROP MALTITOLOWY

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych.

E 966 LAKTITOL

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych.

E 967 KSYLITOL

Kryteria czystości dla tego dodatku są takie same, co kryteria ustalone w Załączniku do dyrektywy 95/31/WE ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2001.146.1

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2001/30/WE zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące
Data aktu: 02/05/2001
Data ogłoszenia: 31/05/2001
Data wejścia w życie: 20/06/2001, 01/05/2004