KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2699/2000(2), w szczególności jego art. 6 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 2 rozporządzenia (WE) nr 2201/96 przewiduje system pomocy dla organizacji producentów, które dostarczają pomidorów, brzoskwiń i gruszkek do przetworzenia na produkty wymienione w załączniku I do tego rozporządzenia.
(2) Rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1764/86 z dnia 27 maja 1986 r. w sprawie minimalnych wymagań jakości dla produktów opartych na pomidorach kwalifikujących się do pomocy produkcyjnej(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1593/98(4), (EWG) nr 2319/89 z dnia 28 lipca 1989 r. w sprawie minimalnych wymagań jakości dla gruszek odmian Williams i Rocha w syropie i naturalnym soku owocowym korzystających z systemu pomocy produkcyjnej(5) oraz (EWG) nr 2320/89 z dnia 28 lipca 1989 r. w sprawie minimalnych wymogów jakości dla brzoskwiń w syropie i brzoskwiń w naturalnym soku owocowym w celu zastosowania systemu pomocy produkcyjnej(6) ustanawiają minimalne wymagania jakościowe dla wymienionych przetworów. Powyższe rozporządzenia powinny zostać zmienione w sposób uwzględniający zmiany do systemu pomocy wprowadzone rozporządzeniem Rady (WE) nr 2699/2000.
(3) Wymogi jakościowe ustanowione w rozporządzeniach (EWG) nr 1764/86, (EWG) nr 2319/89 i (EWG) nr 2320/89 są szczegółowymi zasadami stosowania, niezależnie od zasad ustanowionych rozporządzeniem Komisji (WE) nr 449/2001 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu do systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych(7), które uchyliło i zastąpiło rozporządzenie Komisji (WE) nr 504/97(8).
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 22 maja 2001 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.
(2) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 9.
(3) Dz.U. L 153 z 7.6.1986, str. 1.
(4) Dz.U. L 208 z 29.7.1998, str. 17.
(5) Dz.U. L 220 z 29.7.1989, str. 51.
(6) Dz.U. L 220 z 29.7. 1989, str. 54.
(7) Dz.U. L 64 z 6.3.2001, str. 16.
(8) Dz.U. L 78 z 20.3.1997, str. 14.