PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 100a,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 2,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),
stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 189b Traktatu(3),
a także mając na uwadze, co następuje:
wiele zmian technicznych zostało dokonanych w zakresie substancji słodzących od czasu przyjęcia dyrektywy 94/35/WE(4);
dyrektywę tę należy dostosować w celu wzięcia pod uwagę tych zmian;
przed przyjęciem przepisów mogących mieć wpływ na zdrowie publiczne przeprowadzono konsultacje z Komitetem Naukowym ds. Żywności utworzonym na mocy decyzji 95/273/EWG(5),
PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 1996 r.
W imieniu Parlamentu Europejskiego |
W imieniu Rady |
K. HÄNSCH |
S. BARRETT |
Przewodniczący |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 94/34/WE (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1).
(2) Dz.U. C 174 z 17.6.1996, str. 1.
(3) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 12 marca 1996 r. (Dz.U. C 96 z 1.4.1996, str. 24). Wspólne stanowisko Rady z dnia 25 czerwca 1996 r. (Dz.U. C 315 z 24.10.1996, str. 12) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 23 października 1996 r. (Dz.U. C 347 z 18.11.1996). Decyzja Rady z dnia 9 grudnia 1996 r.
(4) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.
(5) Dz.U. L 167 z 18.7.1995, str. 22.