Dyrektywa 96/83/WE zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA 96/83/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 19 grudnia 1996 r.
zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 100a,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 3 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),

stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 189b Traktatu(3),

a także mając na uwadze, co następuje:

wiele zmian technicznych zostało dokonanych w zakresie substancji słodzących od czasu przyjęcia dyrektywy 94/35/WE(4);

dyrektywę tę należy dostosować w celu wzięcia pod uwagę tych zmian;

przed przyjęciem przepisów mogących mieć wpływ na zdrowie publiczne przeprowadzono konsultacje z Komitetem Naukowym ds. Żywności utworzonym na mocy decyzji 95/273/EWG(5),

PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 94/35/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 1 dodaje się ust. 5 w brzmieniu:

"5. Niniejsza dyrektywa stosuje się również do odpowiednich środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w rozumieniu dyrektywy 89/398/EWG.";

2) w art. 2 wprowadza się następujące zmiany:

a) ustęp 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Substancje słodzące nie mogą być używane w żywności przeznaczonej dla niemowląt i dla małych dzieci, zgodnie z dyrektywą 89/398/EWG, w tym również dla niemowląt i małych dzieci, których stan zdrowia nie jest dobry, o ile nie jest to przedmiotem przepisów szczególnych.";

b) dodaje się ust. 5 w brzmieniu:

"5. W Załączniku quantum satis oznacza, że nie określono najwyższego dopuszczalnego poziomu. Jednakże substancje słodzące należy stosować zgodnie z dobrą praktyką wytwarzania, przy czym dawka nie powinna przekraczać dawki koniecznej dla uzyskania zamierzonego celu, a konsument nie może być wprowadzany w błąd.";

3) dodaje się art. 2a w brzmieniu:

"Artykuł 2a

Bez uszczerbku dla innych przepisów wspólnotowych dopuszcza się obecność substancji słodzącej w następujących środkach spożywczych:

- w złożonych środkach spożywczych bez cukru lub o zredukowanej wartości energetycznej, w dietetycznych złożonych środkach spożywczych stosowanych w niskokalorycznej diecie oraz w dietetycznych złożonych środkach spożywczych o długim okresie przydatności do spożycia - innych niż te wymienione w art. 2 ust. 3, o ile substancja słodząca została dopuszczona w jednym ze składników złożonego środka spożywczego, lub

- jeżeli środek spożywczy ma zostać wykorzystany wyłącznie do przygotowania złożonego środka spożywczego, który pozostaje w zgodności z niniejszą dyrektywą.";

4) kategoria "Witaminy i preparaty dietetyczne" w Załączniku otrzymuje nazwę "Substancje wzbogacające żywność/integratory dietetyczne oparte na witaminach i/lub mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia";

5) tabela w Załączniku zostaje uzupełniona o tabelę z Załącznika do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie dokonają, tam gdzie jest to niezbędne, zmian w krajowych przepisach ustawowych, wykonawczych i administracyjnych, tak aby:

– umożliwić handel produktami, które odpowiadają wymogom niniejszej dyrektywy, najpóźniej do dnia 19 grudnia 1997 r.,

– zakazać handlu produktami, które nie odpowiadają wymogom niniejszej dyrektywy od dnia 19 czerwca 1998 r. Jednakże produkty wprowadzone na rynek lub oznakowane przed tą datą, które nie odpowiadają wymogom niniejszej dyrektywy, mogą być wprowadzane do obrotu do wyczerpania zapasów.

Państwa Członkowskie bezzwłocznie poinformują o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie siódmego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 1996 r.
W imieniu Parlamentu Europejskiego W imieniu Rady
K. HÄNSCH S. BARRETT
Przewodniczący Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 94/34/WE (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1).

(2) Dz.U. C 174 z 17.6.1996, str. 1.

(3) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 12 marca 1996 r. (Dz.U. C 96 z 1.4.1996, str. 24). Wspólne stanowisko Rady z dnia 25 czerwca 1996 r. (Dz.U. C 315 z 24.10.1996, str. 12) oraz decyzja Parlamentu Europejskiego z dnia 23 października 1996 r. (Dz.U. C 347 z 18.11.1996). Decyzja Rady z dnia 9 grudnia 1996 r.

(4) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.

(5) Dz.U. L 167 z 18.7.1995, str. 22.

ZAŁĄCZNIK 1

Uwagi:

1. W odniesieniu do substancji E 952, kwasu cyklaminowego oraz jego soli Na i Ca maksymalne dawki określono dla wolnego kwasu.

2. W odniesieniu do substancji E 954, sacharyny oraz soli Na, K i Ca maksymalne dawki określono dla wolnego imidu.

E-Nr Nazwa Środki spożywcze Maksymalna dawka
E 950 Acesulfam K - płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.200 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/l
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2.500 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 25 mg/1
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 350 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 350 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- wyroby cukiernicze w postaci pastylek o obniżonej wartości energetycznej 500 mg/kg
- Feinkostsalat 350 mg/kg
- Eβoblaten 2.000 mg/kg
E 951 Aspartam - płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 1.000 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/l
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 6.000 mg/kg
- odświeżające pastylki na gardło o silnym smaku, bez dodatku cukru 2.000 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 25 mg/1
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 600 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 600 mg/kg
- Feinkostsalat 350 mg/kg
E 952 Kwas cyklaminowy oraz jego sole Na i Ca - napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 250 mg/1
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2.500 mg/kg
- substancje wzbogacające żywność/dietetyczne integratory oparte na witaminach i/lub na mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia 1.250 mg/kg
E 954 Sacharyna i jej sól Na, K i Ca - płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 100 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 110 mg/I
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 3.000 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 80 mg/l
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 80 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 800 mg/kg
- Feinkostsalat 160 mg/kg
E 957 Taumatyna - lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
E 959 Neohesperydyna DC - płatki śniadaniowe z zawartością włókien ponad 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru 50 mg/kg
- zupy o obniżonej wartości energetycznej 50 mg/1
- cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 400 mg/kg
- substancje wzbogacające żywność/dietetyczne integratory oparte na witaminach i/lub na mikroelementach, w postaci syropów lub do żucia 400 mg/kg
- napoje zawierające mieszaninę napojów bezalkoholowych i piwo, wino z jabłek, wino z gruszek, wyroby spirytusowe lub wino 30 mg/1
- napoje spirytusowe o zawartości alkoholu mniejszej niż 15 % 30 mg/kg
- rożki i wafle, do produkcji lodów, bez dodatku cukru 50 mg/kg
- Feinkostsalat 50 mg/kg
- piwo o obniżonej wartości energetycznej 10 mg/kg
- preparaty dietetyczne i suplementy dozwolone do spożycia pod nadzorem medycznym 100 mg/kg
- zakąski ("snacks"): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych 50 mg/kg
1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 5 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.175.40/1).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1997.48.16

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 96/83/WE zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych
Data aktu: 19/12/1996
Data ogłoszenia: 19/02/1997
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 26/02/1997