KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2931/95(2), w szczególności jego art. 13 ust. 3 i art. 17 ust. 14,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (WE) nr 1466/95(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 592/96(4), ustanawia specjalne szczegółowe zasady stosowania refundacji wywozowych do mleka i przetworów mlecznych;
zdobyte doświadczenie pokazuje, iż konieczne jest wyjaśnienie uzgodnień wprowadzonych w art. 1a oraz przepisów w sprawie tolerancji określonych w art. 10 rozporządzenia (WE) nr 1466/95;
w ramach konsultacji ze Szwajcarią w sprawie wprowadzenia w życie wyników Rundy Urugwajskiej, ustalono zastosowanie szeregu działań przewidujących w szczególności obniżki ceł na niektóre wspólnotowe sery przywożone do Szwajcarii; należy zagwarantować pochodzenie wspólnotowe takich produktów; w tym celu, pozwolenia na wywóz powinny być obowiązkowe na wszystkie sery wywożone w ramach uzgodnień, włącznie z serami, w odniesieniu do których refundacje wywozowe nie są wypłacane; pozwolenia powinny być wystawiane pod warunkiem przedstawienia przez eksportera oświadczenia potwierdzającego pochodzenie wspólnotowe produktu; system ten zastępuje system przewidziany w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 1953/82 z dnia 6 lipca 1982 r. ustanawiającym specjalne warunki wywozu niektórych serów do niektórych państw trzecich(5), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 3337/94(6), które może być odpowiednio uchylone;
w Załączniku do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3846/87 z dnia 17 grudnia 1987 r. sektor 9 przypis 6, ustanawiającego nomenklaturę produktów rolnych do celów refundacji wywozowych(7), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 310/96(8), ustala minimalną wartość niektórych serów kwalifikujących się do objęcia uzgodnieniami dotyczącymi refundacji wywozowych; do celów spójności i przejrzystości przepisy te powinny być włączone do rozporządzenia (WE) nr 1466/95; z uwagi na tendencje cen rynkowych oraz aby uzgodnienia dotyczące refundacji osiągnęły swój pełny gospodarczy skutek, należy zwiększyć wartość minimalną i stosować ją do wszystkich serów;
Komitet Zarządzający ds. Mleka i Przetworów Mlecznych nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 3 maja 1996 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Franz FISCHLER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 148 z 28.06.1968, str. 13.
(2) Dz.U. L 307 z 20.12.1995, str. 10.
(3) Dz.U. L 144 z 28.06.1995, str. 22.
(4) Dz.U. L 84 z 3.04.1996, str. 31.
(5) Dz.U. L 212 z 21.07.1982, str. 5.
(6) Dz.U. L 350 z 31.12.1994, str. 66.
(7) Dz.U. L 366 z 24.12.1987, str. 1.
(8) Dz.U. L 46 z 23.02.1996, str. 1.