RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą wymagania zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa(1), w szczególności jej art. 13,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
dyrektywa Rady 92/48/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiająca minimalne warunki higieny mające zastosowanie do produktów rybołówstwa uzyskanych na pokładzie niektórych statków, zgodnie z art. 3 ust. 1 lit. a) lit. i) dyrektywy 91/493/EWG(2) przewiduje, że właściwe władze mają prowadzić systematyczny i uaktualniany rejestr statków zamrażalni;
produkty rybołówstwa uzyskane na pokładach statków zamrażalni, spełniających warunki higieny ustanowione przez dyrektywę 92/48/EWG, mogą być wprowadzone na rynek na tych samych warunkach identyfikacyjnych co produkty rybołówstwa zamrożone w zakładach znajdujących się na lądzie; należy wnieść stosowne zmiany do Załącznika do dyrektywy 91/493/EWG;
ponieważ Państwa Członkowskie stwierdziły występowanie pewnych problemów z zastosowaniem dyrektywy 91/493/EWG, należy wyjaśnić pewne zagadnienia techniczne tej dyrektywy; umożliwi to ujednolicenie przepisów dyrektywy na terenie Wspólnoty, przede wszystkim w odniesieniu do identyfikacji produktów rybołówstwa wprowadzanych na rynek,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1995 r.
|
W imieniu Rady |
|
L. ATIENZA SERNA |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15. Dyrektywa zmieniona Aktem Przystąpienia z 1994 r.
(2) Dz.U. L 187 z 7.7.1992, str. 41.