RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę 77/99/EWG(1), w szczególności jej art. 19,
uwzględniając wniosek Komisji,
a także mając na uwadze, co następuje:
w celu uwzględnienia postępu technologicznego w sektorze przetwarzania mięsa i w celu dostosowania wymogów technicznych do aktualnej praktyki, należy dostosować niektóre aspekty załączników do dyrektywy 77/99/EWG;
dlatego jest niezbędne dokonanie zmian wymogów dotyczących ogólnych warunków zatwierdzania zakładów, ogólnych warunków zdrowotnych stosowanych w odniesieniu do pomieszczeń, sprzętu i narzędzi i szczególnych warunków zdrowotnych odnośnie do zakładów przygotowujących produkty mięsne, wymogów dotyczących opakowań jednostkowych i zbiorczych, etykietowania, oznakowania zdrowotności, składowania i transportu produktów mięsnych i tych wymogów, które dotyczą szczególnych warunków przygotowywanych mączek mięsnych i wytopionych tłuszczów;
do czasu przyjęcia środków mających na celu uproszczenie aktualnych tekstów konieczne jest przyjęcie środków tymczasowych, w celu uniknięcia stosowania szeregu oznakowań zdrowotności produktów mięsnych zawierających inne produkty pochodzenia zwierzęcego;
zmiany wprowadzone przez Radę do dyrektywy Rady 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem(2), włączając małe chłodnie i zmiany wprowadzone przez Radę do dyrektywy Rady 88/657/EWG z dnia 14 grudnia 1988 r. ustanawiająca wymogi dla produkcji i handlu mięsem mielonym, mięsem w kawałkach, których waga nie przekracza 100 gramów i przetworami mięsnymi oraz zmieniająca dyrektywy 64/533/EWG, 71/118/EWG i 72/462/EWG(3) powodują potrzebę wprowadzenia dalszych dostosowań do dyrektywy 77/99/EWG; do czasu odpowiednich wniosków należy przyjąć środki dostosowujące załączniki do dyrektywy 77/99/EWG do postępu technologicznego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1995 r.
|
W imieniu Rady |
|
L. ATIENZA SERNA |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85. Dyrektywa ostatnio zmieniona Aktem Przystąpienia z 1994 r.
(2) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012/64. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 95/23/WE (Dz.U. L 243 z 11.10.1995, str. 7).
(3) Dz.U. L 382 z 31.12.1988, str. 3. Dyrektywa ostatnio zmieniona Aktem Przystąpienia z 1994 r.