KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) 1907/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj (1), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2617/93 (2), w szczególności jego art. 10 ust. 3 i art. 20 ust. 1,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2617/93, w szczególności jego art. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1274/91 (3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2221/92 (4), ustanawia szczegółowe zasady konieczne do wprowadzenia w życie takich norm handlowych;
w celu zapewnienia zaopatrzenia konsumentów w produkty dobrej jakości właściwe jest ustanowienie częstszego odbioru jaj oraz surowszych kryteriów jakościowych w odniesieniu do jaj oznakowanych jako "ekstra";
wprowadzenie obowiązkowego oznaczania daty minimalnej trwałości wraz z zaleceniami właściwego składowania opakowań z jajami klasy A, zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2617/93, czyni koniecznym przyjęcie szczegółowych zasad oznaczania daty, ustanowionych w rozporządzeniu (EWG) nr 1274/91; 1
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
1 Motyw zmieniony przez sprostowanie z dnia 1 grudnia 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.296.52/1).
2 Art. 1 pkt 3 zmieniony przez sprostowanie z dnia 1 grudnia 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.296.52/1).
3 Art. 1 pkt 8 zmieniony przez sprostowanie z dnia 1 grudnia 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.296.52/1).
4 Art. 2 zmieniony przez sprostowanie z dnia 1 grudnia 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.296.52/1).
5 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 1 grudnia 1993 r. (Dz.U.UE.L.93.296.52/1).