KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 75/726/EWG z dnia 17 listopada 1975 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących soków owocowych i niektórych podobnych produktów(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 89/394/EWG(2), w szczególności jej art. 1 ust. 7 lit. b), który stanowi, że w przypadku niektórych owoców, których sok cechuje się wysoką naturalną zawartością cukru, dopuszcza się produkowanie z nich nektaru bez dodatku cukrów,
a także mając na uwadze, co następuje:
owoce wymienione w Załączniku do dyrektywy 75/726/EWG pkt II i III, a także morele, mogą posiadać wysoką naturalną zawartość cukru i przez to przynależeć do omawianej kategorii owoców;
w związku z powyższym, w przypadkach, w których spełniane są warunki, wskazane jest zatwierdzenie produkcji nektarów bez dodatku cukrów lub miodu;
ze względu na zakres i skutki przewidywanych działań w tym zakresie, środki wspólnotowe ustanowione w niniejszej dyrektywie są nie tylko konieczne, ale także nieodzowne dla osiągnięcia wyznaczonych celów; osiągnięcie niniejszych celów samodzielnie przez każde z poszczególnych Państw Członkowskich nie jest możliwe; ponadto takie cele na poziomie wspólnotowym zostały już określone w dyrektywie 75/726/EWG;
wykaz ustanowiony w niniejszej dyrektywie jest zgodny z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 17 czerwca 1993 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Martin BANGEMANN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 311 z 1.12.1975, str. 40.
(2) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 14.