KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1696/71 z dnia 26 lipca 1971 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku chmielu(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3577/90(2), w szczególności jego art. 2 ust. 5 i art. 18,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Rady (EWG) nr 1784/77(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1605/91(4), ustanawia podstawowe zasady certyfikacji chmielu;
od czasu wejścia w życie rozporządzenia Komisji (EWG) nr 890/78(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 921/89(6), nastąpił znaczny wzrost w zakresie przetwarzania chmielu i produktów chmielowych;
praktyka wskazuje, że zapewnienie właściwej certyfikacji produktów chmielowych wiąże się z pewnymi trudnościami;
z uwagi na ciągły rozwój techniczny wskazane wydaje się bardziej szczegółowe określenie warunków i charakteru zamkniętego cyklu produkcyjnego w celu zapobieżenia odmiennym interpretacjom;
ponadto właściwe wydaje się wprowadzenie bardziej szczegółowych zapisów dotyczących urzędowych kontroli przetwarzania chmielu i produktów chmielowych w celu zapewnienia bardziej efektywnej i jednolitej procedury certyfikacji oraz nadzoru nad wykonaniem odpowiednich rozporządzeń przez Państwa Członkowskie Wspólnoty;
właściwe wydaje się ustanowienie sankcji w przypadkach poważnego naruszenia przepisów dotyczących certyfikacji;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Chmielu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 26 lipca 1991 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 175 z 4.8.1971, str. 1.
(2) Dz.U. L 353 z 17.12.1990, str. 23.
(3) Dz.U. L 200 z 8.8.1977, str. 1.
(4) Dz.U. L 149 z 14.6.1991, str. 14.
(5) Dz.U. L 117 z 29.4.1978, str. 43.
(6) Dz.U. L 97 z 11.4.1989, str. 40.