KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 525/77 z dnia 14 marca 1977 r. ustanawiające system pomocy produkcyjnej w odniesieniu do ananasów w puszce(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1699/85(2), w szczególności jego art. 8,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2077/85(3), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 344/86(4), rozszerza na ananasy w puszce stosowanie niektórych norm dotyczących pomocy w odniesieniu do produkcji przetworów owocowych i warzywnych; odniesienia przedstawione w tym rozporządzeniu powinny zostać uaktualnione w wyniku przyjęcia rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1558/91(5) oraz zmiany do Nomenklatury Scalonej podanych w załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87(6), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2472/90(7);
rozporządzenie (EWG) nr 1558/91 ustanawia nowe szczegółowe zasady stosowania systemu pomocy produkcyjnej w odniesieniu do przetworów owocowych i warzywnych; środki te stosują się również do ananasów w puszce;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach CzłonkowskichSporządzono w Brukseli, dnia 7 czerwca 1991 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 73 z 21.3.1977, str. 46.
(2) Dz.U. L 163 z 22.6.1985, str. 12.
(3) Dz.U. L 196 z 26.7.1985, str. 28.
(4) Dz.U. L 41 z 18.2.1986, str. 15.
(5) Dz.U. L 144 z 8.6.1991, str. 31.
(6) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(7) Dz.U. L 107 z 27.4.1991, str. 10.