KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3499/90(2), w szczególności jego art. 5 ust. 5 i art. 11 ust. 8,
a także mając na uwadze, co następuje:
przywóz oliwek z państw trzecich do Wspólnoty w celu produkcji oliwy ciągle wzrasta; istnieje niebezpieczeństwo, że pomoc produkcyjna i pomoc w odniesieniu do konsumpcji oliwy z oliwek mogą zostać przyznane na oliwę tłoczoną z tych oliwek;
zgodnie z regułami wspólnotowymi ta pomoc ograniczona jest do oliwy produkowanej z oliwek uprawianych we Wspólnocie; powinny zatem zostać podjęte działania zapewniające, że środki te nie będą przyznawane na oliwę produkowaną z oliwek dopuszczonych do swobodnego obrotu we Wspólnocie;
wydaje się, że nałożenie wymagania o wnoszeniu zabezpieczenia jest najmniejszą przeszkodą dla handlu oraz działaniem najbardziej właściwym;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 16 stycznia 1992 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 338 z 5.12.1990, str. 1.
(3) Dz.U. L 205 z 3.8.1985, str. 5.