KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3796/81 z dnia 29 grudnia w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1495/89(2), w szczególności jego art. 4 ust. 4,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 103/76 z dnia 19 stycznia 1976 r. ustanawiające wspólne normy wprowadzania do obrotu niektórych świeżych i schłodzonych ryb(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 33/89(4), w szczególności jego art. 6 ust. 7, art. 8 ust. 5 i art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
możliwe jest ułatwienie wykonania uzgodnień kontrolnych; należy przeznaczyć dostateczną ilość czasu na klasyfikację i oznakowanie niektórych ryb świeżych i chłodzonych;
doświadczenie pokazuje, że należy rozszerzyć system pobierania próbek tak, aby obejmował on również gatunki ryb pelagicznych, inne niż śledź i makrela; należy ustanowić szczegółowe zasady w odniesieniu do gatunków, które miałyby być objęte tym systemem;
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3703/85(5) należy dlatego zmienić;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 23 listopada 1989 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Manuel MARÍN |
|
Wiceprzewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 379 z 31.12.1981, str. 1.
(2) Dz.U. L 148 z 1.6.1989, str. 1.
(3) Dz.U. L 20 z 28.1.1976, str. 29.
(4) Dz.U. L 5 z 7.1.1989, str. 18.
(5) Dz.U. L 351 z 28.12.1985, str. 63.