(85/539/EWG)(Dz.U.UE L z dnia 12 grudnia 1985 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), ostatnio zmieniona przez dyrektywę 83/91/EWG(2) w szczególności jej art. 4 ust. 1, art. 18 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
zakłady w państwach trzecich nie mogą wywozić świeżego mięsa do Wspólnoty o ile nie spełnią ogólnych i specjalnych warunków określonych w dyrektywie 72/462/EWG;
Grenlandia zaproponowała, zgodnie z art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG, jeden zakład zatwierdzony do wywozu do Wspólnoty;
wizytacja z ramienia Wspólnoty wykazała, że normy higieny tego zakładu są wystarczające i może on wobec tego zostać dopuszczony zgodnie z art. 4 ust. 1 wymienionej dyrektywy do przywozu świeżego mięsa do Wspólnoty;
należy przypomnieć, że przywóz świeżego mięsa podlega także innym wspólnotowym przepisom weterynaryjnym, szczególnie w odniesieniu do wymogów w zakresie zdrowia zwierząt;
warunki przywozu świeżego mięsa z zakładu wymienionego w Załączniku podlegają w dalszym ciągu przepisom określonym odrębnie oraz ogólnym przepisom Traktatu; w szczególności przywóz z państw trzecich i następnie wysyłka do innych Państw Członkowskich niektórych kategorii mięsa, takich jak mięso zawierające pozostałości niektórych substancji, które nie są jeszcze objęte zharmonizowanymi przepisami wspólnotowymi, podlegają w dalszym ciągu przepisom zdrowotnym importującego Państwa Członkowskiego;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 29 listopada 1985 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Frans ANDRIESSEN |
|
Wiceprzewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(2) Dz.U. L 59 z 5.3.1983, str. 34.