KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(1), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Grecji, w szczególności jego art. 7 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2182/77(2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 983/81(3), ustanowiło szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące sprzedaży mrożonej wołowiny pochodzącej z zapasów interwencyjnych, przeznaczonej do przetworzenia, rozporządzenie to ustala współczynniki stosowane do wyznaczenia ilości mrożonego mięsa bez kości zawartego w określonej ilości konserw;
jeśli konserwy zawierają 20 % lub więcej, ale mniej niż 40 % mięsa, praktyka wykazuje, że ilość mięsa wymaganego do produkcji niektórych produktów różni się, z przyczyn niezależnych od podmiotów gospodarczych, od ilości wynikającej z zastosowania ustalonego współczynnika; sytuacja ta jest przyczyną trudności, z jakimi boryka się wiele zakładów przetwórczych, dlatego wydaje się koniecznym wyrażenie zgody na zastosowanie szczególnych procedur kontrolnych;
Komitet Zarządzający ds. Wołowiny i Cielęciny nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 11 stycznia 1982 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Poul DALSAGER |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 24.
(2) Dz.U. L 251 z 1.10.1977, str. 60.
(3) Dz.U. L 99 z 10.4.1981, str. 30.