(80/213/EWG)RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43 i 100,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
dyrektywa 72/461/EWG(3), ostatnio zmieniona dyrektywą 78/54/EWG(4), ustanawia wymagania zdrowotne, jakie muszą zostać spełnione przez zwierzęta, z których uzyskiwane jest mięso;
jeżeli mięso uzyskiwane ze zwierząt nie spełnia warunków zdrowotnych, musi zostać wykluczone z handlu wewnątrzwspólnotowego świeżym mięsem z powodu ryzyka rozprzestrzeniania chorób zakaźnych zwierząt; może ono zostać użyte do innych celów, jeżeli poddane zostało zabiegom mającym na celu zniszczenie zarazków tych chorób;
takie mięso powinno zostać opatrzone specjalnym znakiem wskazującym, że jest ono wykluczone z handlu wewnątrzwspólnotowego jako mięso świeże, gwarantując przy tym jakość higieniczną w innych użyciach, przykładowo w przygotowywaniu niektórych kategorii produktów mięsnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 stycznia 1980 r.
|
W imieniu Rady |
|
G. MARCORA |
|
Przewodniczący |
__________
(1) Dz.U. C 289 z 19.11.1979, str. 42.
(2) Opinia wydana dnia 24 i 25 października 1979 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(3) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 24.
(4) Dz.U. L 16 z 20.1.1978, str. 22.