(78/633/EWG)KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 70/373/EWG z dnia 20 lipca 1970 r. w sprawie wprowadzenia wspólnotowych metod pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli pasz (1), ostatnio zmienioną Aktem Przystąpienia, w szczególności jego art. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
dyrektywa wymaga, by urzędowa kontrola pasz była prowadzona przy użyciu wspólnotowych metod pobierania próbek i analizy do celów kontroli zgodności z wymaganiami wynikającymi z przepisów ustawowych, wykonawczych i administracyjnych dotyczących jakości i składu pasz;
dyrektywy Komisji 71/250/EWG z dnia 15 czerwca 1971 r. (2), 71/393/EWG z dnia 18 listopada 1971 r. (3), 72/199/EWG z dnia 27 kwietnia 1972 r. (4), 73/46/EWG z dnia 5 grudnia 1972 r. (5), 74/203/EWG z dnia 25 marca 1974 r. (6), 75/84/EWG z dnia 20 grudnia 1974 r. (7) oraz 76/372/EWG z dnia 1 marca 1976 r. (8) ustanowiły szereg metod analizy; postęp prac od tamtej pory wskazuje celowość przyjęcia ósmego zestawu metod;
środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 15 czerwca 1978 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Finn GUNDELACH |
|
Wiceprzewodniczący |
_______
(1) Dz.U. L 170 z 3.8.1970, str 2.
(2) Dz.U. L 155 z 12.7.1971, str 13.
(3) Dz.U. L 279 z 20.12.1971, str 7.
(4) Dz.U. L 123 z 29.5.1972, str 6.
(5) Dz.U. L 83 z 30.3.1973, str 21.
(6) Dz.U. L 108 z 22.4.1974, str 7.
(7) Dz.U. L 32 z 5.02.1975, str 26.
(8) Dz.U. L 102 z 15.4.1976, str 8.
1 Art. 1 ust. 2 skreślony przez art. 8 dyrektywy nr 81/680/EWG z dnia 30 lipca 1981 r. (Dz.U.UE.L.81.246.32) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 19 sierpnia 1981 r.
2 Załącznik zmieniony przez art. 3 dyrektywy nr 84/4/EWG z dnia 20 grudnia 1983 r. (Dz.U.UE.L.84.15.28) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 20 grudnia 1983 r.
a)Można użyć dowolnej pożywki dostępnej w handlu, o podobnym składzie i dającej takie same wyniki, np. pożywka antybiotykowa 1 (CM 337) z dodatkiem agaru oxoidu nr 3 (L 13).
b)Można użyć dowolnej pożywki dostępnej w handlu, o podobnym składzie i dającej takie same wyniki, np. pożywka antybiotykowa 2 (CM 335) z dodatkiem agaru oxoidu nr 3 (L 13).
c)Np. SE 2 z Wacker Chemie GmbH, Monachium.
*)Zielonki (świeże lub suszone) mogą zawierać duże ilości krzemionki roślinnej, która może zawierać pierwiastki śladów związku, z którym musi zostać usunięta. Dlatego też w przypadku przygotowywania próbek z zielonek należy stosować następującą zmodyfikowaną procedurę.Należy wykonać czynności w pkt 5.1.1. i) dotyczące filtracji. Następnie należy wypłukać filtr papierowy zawierający nierozpuszczalne pozostałości dwukrotnie wrzątkiem i umieścić w platynowym tyglu (4.3). Należy włączyć piec muflowy (4.1), nastawić temperaturę poniżej 550 °C i poczekać, aż całkowicie zniknie wszelki materiał zawierający węgiel. Poczekać aż ostygnie, dodać kilka kropli wody, a następnie 10-15 ml kwasu fluorowodorowego (3.4) i odparować do osiągnięcia suchości w temperaturze około 150 °C. Jeśli w pozostałościach pozostanie krzemionka, to należy ponownie rozpuścić te pozostałości w kilku mililitrach kwasu fluorowodorowego (3.4) i odparować aż do osiągnięcia suchości. Dodać pięć kropli kwasu siarkowego (3.5) i podgrzewać do momentu pokazania się białego dymu. Po dodaniu 5 ml 6 N kwasu solnego (3.2) i około 30 ml wody, podgrzać, przefiltrować roztwór do 250-mililitrowej kolby pomiarowej i dopełnić wodą aż do kreski (stężenie kwasu solnego około 0,5 N). Następnie należy wykonać oznaczenie zgodnie z pkt. 5.1.3.