Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 5 października 2017 r.
w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności

Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 oraz z 2022 r. poz. 24 i 138) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym metody obliczania niektórych opłat, stawki opłat oraz sposób wnoszenia opłat.
§  2. 
1. 
Opłaty za czynności wykonywane przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności obejmują koszty wykonania następujących czynności:
1)
czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań prawa żywnościowego;
2)
oceny spełniania wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności przez środki spożywcze oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym:
a)
oceny cech organoleptycznych,
b)
pobrania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych,
c)
wykonania badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawienia ich wyników;
3)
czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
2. 
Koszty, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z:
1)
dojazdem do miejsca wykonania czynności;
2)
kontrolą dokumentów;
3)
wysłaniem próbek do badań laboratoryjnych;
4)
kontrolą prawidłowości procesów technologicznych, warunków produkcji, magazynowania i transportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
§  3. 
Stawka opłaty za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, obejmuje:
1)
stawkę ryczałtową z tytułu przeprowadzenia czynności kontrolnych - 52 zł oraz
2)
stawkę ryczałtową za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzenia czynności kontrolnych - 17 zł.
§  4. 
1. 
Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:
1)
ocena cech organoleptycznych - 9 zł;
2)
prawidłowość oznakowania, prezentacji i reklamy:
a)
środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - 23 zł,
b)
suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi - 52 zł;
3)
proste pobranie próbek - 17 zł;
4)
złożone pobranie próbek - 52 zł.
2. 
(uchylony).
3. 
(uchylony).
§  5. 
1. 
Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. c, określa załącznik do rozporządzenia.
2. 
W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu wysokości opłaty uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.
§  6. 
Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:
1)
kontrola dokumentacji towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 17 zł;
2)
oględziny towaru o masie:
a)
do 500 kg - 17 zł,
b)
powyżej 500 kg do 1 tony - 40 zł,
c)
powyżej 1 tony do 10 ton - 100 zł,
d)
powyżej 10 ton do 25 ton - 200 zł,
e)
powyżej 25 ton do 60 ton - 300 zł,
f)
powyżej 60 ton - 500 zł;
3)
kontrola środka transportu:
a)
którym towar jest przewożony - 41 zł,
b)
w przypadku przewozu w jednym środku transportu towaru przez kilku importerów, każdy z nich ponosi opłatę - 20 zł;
4)
proste pobranie próbek - 17 zł;
5)
złożone pobranie próbek - 52 zł;
6)
przewóz próbek do laboratorium:
a)
samochodem służbowym lub samochodem prywatnym wykorzystywanym do celów służbowych:
do 25 km - 20 zł,
powyżej 25 km - w wysokości kosztów przewozu stanowiących iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za jeden kilometr przebiegu pojazdu, określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2022 r. poz. 180 i 209),
b)
za pośrednictwem firmy świadczącej usługi kurierskie - w wysokości kosztów przewozu określonych przez firmę;
7)
wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5;
8)
w przypadku świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością za:
a)
jego sporządzenie - 35 zł,
b)
każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa - 5 zł;
9)
w przypadku wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Document) lub innego dokumentu wydanego na podstawie przepisów prawa unijnego dotyczących przywozu żywności lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z państwa trzeciego za:
a)
jego sporządzenie - 35 zł,
b)
każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz CED lub innego dokumentu - 5 zł;
10)
w przypadku dokumentu eksportowego wydawanego na podstawie przepisów państwa trzeciego za:
a)
jego sporządzenie - 35 zł,
b)
każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz tego dokumentu - 5 zł.
§  6a. 
1. 
Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3 i § 6 pkt 4, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
2. 
Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 4 i § 6 pkt 5, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
§  7. 
Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności są wnoszone:
1)
gotówką do kasy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo
2)
na wskazany rachunek bankowy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, albo
3)
na wskazany rachunek bankowy właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji albo Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.
§  8. 
Do ustalania wysokości opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności, wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
§  9. 
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. poz. 656 oraz z 2011 r. poz. 95).
§  10. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ

I. 

Badania fizykochemiczne

Lp. Rodzaj oznaczenia Stawka w zł
1 2 3
1 Alkohol etylowy:
1) metoda piknometryczna bez destylacji 59
2) metoda piknometryczna z destylacją 85
3) metoda areometryczna 9
4) metoda chromatograficzna GC 73
2 Alkohol etylowy - fuzle:

metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym:

1) pierwsza próbka 109
2) następna próbka w serii 52
3 Alkohol etylowy w occie:
metoda miareczkowa 116
4 Alkohol metylowy z destylacją: metoda kolorymetryczna:
1) pierwsza próbka 143
2) następna próbka w serii 70
5 Alkohol metylowy bez destylacji: metoda kolorymetryczna:
1) pierwsza próbka 128
2) następna próbka w serii 35
6 Alkohol metylowy:

1) metoda chromatograficzna GC:

a) pierwsza próbka 52
b) następna próbka w serii 29
2) destylacja próbki 23
7 Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa):
metoda wizualna 14
8 Azotany i azotyny:

1) metoda spektrofotometryczna:

a) pierwsza próbka 238
b) następna próbka w serii

2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych:

80
a) pierwsza próbka 354
b) następna próbka w serii 238
9 Barwa oleju:
skala jodowa 44
10 Barwniki:
1) wykrywanie 28
2) identyfikacja - metoda chromatografii bibułowej lub cienkowarstwowej 84
3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna 232
11 Barwniki:

metoda chromatograficzna HPLC:

1) w napojach:

a) pierwszy barwnik 235
b) każdy następny barwnik w próbce

2) w innych środkach spożywczych:

153
a) pierwszy barwnik 272
b) każdy następny barwnik w próbce 153
12 Barwniki: Sudan I-IV lub biksyna lub para-Red metoda chromatograficzna HPLC:
1) pierwsza próbka 258
2) następna próbka w serii 169
13 Białko:
metoda Kjeldahla 93
14 Chlorki:

1) metoda Mohra:

a) pierwsza próbka 46
b) następna próbka w serii

2) metoda Volharda:

20
a) pierwsza próbka 43
b) następna próbka w serii 34
15 Cukier:

przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona:

1) pierwsza próbka 108
2) następna próbka w serii 74
16 Ciężar właściwy:
1) metoda areometryczna 9
2) metoda piknometryczna 35
17 Cyjanowodór:

metoda spektrofotometryczna:

1) pierwsza próbka 81
2) następna próbka w serii 23
18 Dwutlenek węgla:
nasycenie 6
19 Ekstrakt:
1) metoda piknometryczna 46
2) metoda refraktometryczna 35
20 Gluten:
1) metoda wagowa 44
2) metoda immunoenzymatyczna 290
21 Glutaminian sodu:
1) metoda spektrofotometryczna

2) metoda chromatograficzna HPLC:

377
a) pierwsza próbka 297
b) następna próbka w serii 117
22 Jodek potasu:
metoda kolorymetryczna 162
23 Histamina:

metoda chromatograficzna HPLC:

1) pierwsza próbka 292
2) następna próbka w serii 116
24 Kofeina:

1) metoda chromatograficzna HPLC:

a) w napojach:

- pierwsza próbka 147
- następna próbka w serii

b) w pozostałych środkach spożywczych:

95
- pierwsza próbka 174
- następna próbka w serii 122
2) metoda Prange-Waltera 81
25 Kwasowość:
1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym 28
2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym 58
3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna 64
4) metoda potencjometryczna 21
26 Konserwanty: kwas benzoesowy
1) metoda spektrofotometryczna 164
2) metoda kolorymetryczna 207
27 Konserwanty: kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC:

1) w napojach:

a) pierwsza próbka 252
b) następna próbka w serii

2) w pozostałych środkach spożywczych:

164
a) pierwsza próbka 290
b) następna próbka w serii 202
28 Konserwanty: kwas sorbowy
metoda spektrofotometryczna 162
29 Konserwanty: kwas sorbowy metoda chromatograficzna HPLC:

1) w napojach:

a) pierwsza próbka 266
b) następna próbka w serii

2) w pozostałych środkach spożywczych:

173
a) pierwsza próbka 306
b) następna próbka w serii 213
30 Konserwanty: kwas sorbowy + kwas benzoesowy metoda chromatograficzna HPLC:

1) w napojach:

a) pierwsza próbka 286
b) następna próbka w serii

2) w pozostałych środkach spożywczych:

198
a) pierwsza próbka 324
b) następna próbka w serii 237
31 Konserwanty: dwutlenek siarki
1) metoda destylacyjna i miareczkowanie 85
2) metoda miareczkowa bezpośrednia 62
32 Kwas erukowy:

metoda chromatografii gazowej:

1) pierwsza próbka 187
2) następna próbka w serii 77
33 Liczba kwasowa w tłuszczach:
metoda miareczkowa 66
34 Liczba nadtlenkowa w tłuszczach:
metoda miareczkowa 125
35 Liczba jodowa w tłuszczach:
metoda wizualna i miareczkowa 55
36 Metale: ołów, kadm mineralizacja sucha - metoda ASA:
1) pierwsza próbka 186 (każdy pierwiastek)
2) następna próbka w serii 139 (każdy pierwiastek)
37 Metale: żelazo, nikiel
metoda ASA lub ICP 164 (każdy metal)
38 Metale: miedź, cynk mineralizacja sucha - metoda ASA:
1) pierwsza próbka za jeden pierwiastek 120
2) następna próbka w serii za jeden pierwiastek 94
39 Metale: rtęć

1) mineralizacja mokra - metoda ASA:

a) pierwsza próbka 174
b) następna próbka w serii 162
2) metoda ASA technika amalgamacji 58
40 Metale: arsen

1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP:

a) pierwsza próbka 131
b) następna próbka w serii

2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP:

120
a) pierwsza próbka 160
b) następna próbka w serii 92
41 Metale: cyna

1) mineralizacja mikrofalowa - metoda ASA lub ICP:

a) pierwsza próbka 131
b) następna próbka w serii

2) mineralizacja sucha - metoda ASA lub ICP:

79
a) pierwsza próbka 116
b) następna próbka w serii

3) metoda ekstrakcyjna - metoda ASA:

59
a) pierwsza próbka 107
b) następna próbka w serii 50
4) metoda spektrofotometryczna 232
42 Mikroelementy: wapń, magnez
metoda ASA lub ICP 81

(każdy

pierwiastek)

43 5-hydroksymetylofurfurol w miodzie:
metoda spektrofotometryczna 41
44 Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie:
metoda wizualna 41
45 Obecność melasy w miodzie:
metoda wizualna 33
46 Obecność skrobi w miodzie:
metoda wizualna 23
47 Liczba diastazowa w miodzie:
metoda miareczkowa 65
48 Mikotoksyny - ochratoksyna A:

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

a) pierwsza próbka 986
b) następna próbka w serii

2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

114
a) pierwsza próbka 1044
b) następna próbka w serii

3) metoda chromatograficzna HPLC:

406
a) pierwsza próbka 347
b) następna próbka w serii 171
49 Mikotoksyny - aflatoksyna B1:

1) metoda chromatograficzna HPLC:

a) pierwsza próbka 347
b) następna próbka w serii

2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

171
a) pierwsza próbka 579
b) następna próbka w serii

3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

151
a) pierwsza próbka 812
b) następna próbka w serii 327
50 Mikotoksyny - aflatoksyna M1:

1) metoda chromatograficzna HPLC:

a) pierwsza próbka 343
b) następna próbka w serii 171
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA 347
51 Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2:

1) metoda chromatograficzna HPLC:

a) pierwsza próbka 577
b) następna próbka w serii

2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

162
a) pierwsza próbka 389
b) następna próbka w serii

3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:

151
a) pierwsza próbka 812
b) następna próbka w serii 327
52 Mikotoksyny - zawartość ZEA:

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

a) pierwsza próbka 684
b) następna próbka w serii

2) metoda chromatograficzna HPLC:

87
a) pierwsza próbka 347
b) następna próbka w serii 171
53 Mikotoksyny - zawartość fumonizyny:

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

a) pierwsza próbka 684
b) następna próbka w serii

2) metoda chromatograficzna HPLC:

87
a) pierwsza próbka 347
b) następna próbka w serii 171
54 Mikotoksyny - zawartość DON:

1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:

a) pierwsza próbka 684
b) następna próbka w serii

2) metoda chromatograficzna HPLC:

87
a) pierwsza próbka 347
b) następna próbka w serii 171
55 Mikotoksyny - patulina: metoda chromatograficzna HPLC:
1) pierwsza próbka 371
2) następna próbka w serii 267
56 Mikotoksyny - przygotowanie próbki przed oznaczaniem:
1) próbki od 1 kg do 5 kg 13
2) próbki powyżej 5 kg do 10 kg 25
3) próbki powyżej 10 kg do 20 kg 52
4) próbki powyżej 20 kg do 30 kg 77
57 3-MCPD (3-monochloropropan-1, 2-diol):
technika GC/MS 1450
58 pH:
metoda potencjometryczna 58
59 Popiół:
1) całkowity - metoda wagowa 99
2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa 139
60 Polifosforany dodane (bez białka): metoda wagowa:
1) pierwsza próbka 125
2) następna próbka w serii 81
61 Żelazocyjanek potasu (w soli):
metoda fotokolorymetryczna 104
62 Pestycydy - amitraz:
technika GC/MS 244
63 Pestycydy - bromek metylu:
technika GC/ECD 112
64 Pestycydy - związki polarne:

technika LC/MS/MS

375
65 Pestycydy - ditiokarbaminiany:
1) metoda spektrofotometryczną UV-VIS 91
2) technika GC 174
66 Pestycydy - związki z różnych grup chemicznych: metoda Quechers technika:
1) GC/MS(/MS) i LC/MS(/MS) 435
2) GC/ECD/NPD/MS i LC/MS/MS 372
3) GC/ECD/NPD 234
4) GC/ECD/NPD/MS 291
5) GC/MS/MS 340
6) LC/MS/MS

7) HPLC/UV/FL

224

472

67 (uchylony)
68 Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany: metoda chromatograficzna HPLC:
1) w napojach 232
2) w pozostałych środkach spożywczych 306
69 Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki:
1) kwasowość/alkaliczność benzoesanu sodu - metoda miareczkowa 66
2) chlorowane związki organiczne - metoda nefelometryczna 121
70 Szkodniki żywnościowe:
1) obecność - metoda makroskopowa 12
2) obecność - metoda mikroskopowa 42
71 Tłuszcz:
1) metoda Gerbera 53
2) metoda Soxhleta 93
3) metoda Soxhleta z hydrolizą 162
4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego 81
5) metoda Grossfelda 95
72 Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA: metoda chromatograficzna HPLC:

1) bez zmydlania:

a) pierwsza próbka 429
b) następna próbka w serii

2) ze zmydlaniem:

249
a) pierwsza próbka 719
b) następna próbka w serii 348
73 Witamina C:
1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa 55
2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna 64
3) metoda HPLC 361
74 Zanieczyszczenia:
1) organiczne - wykrywanie 14
2) organiczne - oznaczenie, metoda wagowa 70
3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń 14
4) ferromagnetyczne - wykrywanie 14
5) ferromagnetyczne - oznaczenie, metoda wagowa 70
75 Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready:
metoda PCR 391

(jedna odmiana)

76 Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready:
metoda PCR 637

(jedna odmiana)

77 Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy:
metoda PCR 392

(jedna odmiana)

78 Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy:
metoda PCR 456

(wszystkie odmiany)

79 Oznaczanie jakościowe DNA sekwencji screeningowych (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS):
metoda PCR 401
80 Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy:
metoda PCR 637

(jedna odmiana)

81 Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych cez-137 w żywności:
metoda spektrometrii gamma 174
82 Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych stront-90 w żywności:
metoda radiochemiczna 418
83 Wykrywanie napromieniania żywności:
1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) 297
2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (PSL) screening 137
3) metoda termoluminescencji (TL) 646
4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej 383
84 Jakościowe próby chemiczne 29
85 Oznaczanie liczby formolowej 29
86 Ocena organoleptyczna jednego środka spożywczego:
1) metoda bezpośrednia (bez obróbki) 40
2) po przygotowaniu próbki 60
87 Ocena organoleptyczna jednego materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością:
1) metoda bezpośrednia (zapach) 25

(każda

substancja wzorcowa)

2) metoda trójkątowa (smak) 50

(każda

substancja wzorcowa)

88 Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym:
metoda chromatograficzna GC 510
89 Oznaczanie wilgotności i suchej masy 29
90 Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku:
1) do wody destylowanej 113
2) do 3% kwasu octowego 115
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego 132
4) do 50% alkoholu etylowego 184
5) do izooktanu 230
6) do 95% alkoholu etylowego 299
91 Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku:
1) do wody destylowanej 225
2) do 3% kwasu octowego 230
3) do 10% lub 20% alkoholu etylowego 265
4) do 50% alkoholu etylowego 325
5) do izooktanu 459
do 95% alkoholu etylowego 597
92 Migracja bisfenolu A: metoda chromatograficzna HPLC:

1) do 50% etanolu:

a) pierwsza próbka 1232
b) następna próbka w serii

2) do wody destylowanej lub 3% kwasu octowego:

1001
a) pierwsza próbka 909
b) następna próbka w serii 813
93 Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych:

metoda chromatograficzna HPLC:

do 3% kwasu octowego lub wody destylowanej

1) pierwsza próbka 1692
2) następna próbka w serii 1481
94 Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP:
metoda chromatografii cienkowarstwowej 62
95 Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych:
metoda chromatografii cienkowarstwowej 86
96 Oznaczanie e-kaprolaktamu: metoda chromatografii gazowej GC:
1) pierwsza próbka 241
2) następna próbka w serii 147
97 Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów:
metoda chromatografii cienkowarstwowej 84
98 Formaldehyd:
1) w papierze - metoda spektrofotometryczna 348
2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofotometryczna 348
99 Oznaczanie uwalnianego ołowiu i kadmu z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne:

metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:

1) pierwsza próbka 91 (każdy metal)
2) następna próbka w serii 56 (każdy metal)
100 Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (tworzywa sztuczne): metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
1) pierwsza próbka 91

(każdy metal)

2) następna próbka w serii 56

(każdy metal)

101 Metale: antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, selen (papier, ceramika): metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
1) pierwsza próbka 91

(każdy metal)

2) następna próbka w serii 56

(każdy metal)

102 Oznaczanie:
1) odporności nadruku farbami 27
2) sprawdzenie przyczepności nadruku 7
103 Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze: metoda kolorymetryczna:
1) pierwsza próbka 169
2) następna próbka w serii 136
104 Związki lotne w wyrobach z silikonu:
metoda wagowa 35
105 Próba nieobecności baru w gumie:
metoda wizualna 37
106 Zawartość cynku w gumie:
metoda miareczkowa 165
107 Badanie gumy:
1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu 52
2) siarczki 41
3) metale w przeliczeniu na ołów 63
4) organoleptyka bezpośrednia 11
5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami 41 (każda substancja modelowa)
6) sucha pozostałość 41
7) migracja globalna do wody destylowanej 41
108 Gramatura w papierze:
metoda wagowa 27
109 Badanie papieru:
1) chlorki 46
2) wilgotność 41
110 Ocena organoleptyczna papieru 232
111 Oznaczenie styrenu:

metoda chromatografii gazowej GC:

1) pierwsza próbka 244
2) następna próbka w serii 145
112 Papier i tworzywa:
trwałość nadruku 44
113 Oznaczenie związków polarnych w tłuszczach smażalniczych:
metoda wagowa 300
114 Oznaczenie kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans:
metoda chromatografii gazowej 350
115 Oznaczenie metali - glin, ołów, kadm:
mineralizacja mikrofalowa ciśnieniowa, odczyt metodą ASA 133

(każdy metal)

116 Ocena organoleptyczna naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej, wody stołowej oraz wody do spożycia 35
117 Oznaczenie zawartości jodu w soli kuchennej: metoda miareczkowa 44
118 Oznaczenie kaloryczności: metoda miareczkowa 80
119 Oznaczenie akryloamidu:

metoda chromatografii gazowej z detektorem masowym (GC-MS)

180
120 Witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B): metoda HPLC 117

(każda

witamina)

121 Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E): metoda HPLC 340

(każda

witamina)

122 Oznaczenia ilościowe/jakościowe modyfikacji genetycznych związane z występowaniem nieautoryzowanego GMO:
1) oznaczenie jakościowe DNA, sekwencje P35S, TNOS, CryIAb/Ac w ryżu Bt 63 pochodzenia chińskiego 1232
2) oznaczenie ilościowe dla jednej odmiany modyfikacji genetycznej na ABI 7500 495
3) oznaczenie sekwencji ctp2-CP4 epsps; bar; pat; pFMV; nptII 273 (każda sekwencja)
4) oznaczenie sekwencji P-nos-nptII 335

II. 

Badania mikrobiologiczne

Lp. Rodzaj oznaczenia Stawka w zł
1 2 3
1 Wykrywanie obecności Salmonella spp.:
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna 80
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas 99
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 311 (jedna próbka)
5) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii 175 (każda próbka)
6) identyfikacja - metoda klasyczna 165
2 Badanie w kierunku bakterii z grupy coli:
1) wykrywanie obecności 35
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa: 46
a) potwierdzenie 1 kolonii 4
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: 70
a) potwierdzenie 1 probówki 4
3 Badanie w kierunku Escherichia coli:
1) wykrywanie obecności 35
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 110
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 46
5) oznaczanie liczby - metoda NPL: 70
a) potwierdzenie 1 probówki 4
6) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda klasyczna PCR 110
7) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda Real-Time PCR 110
4 Badanie w kierunku Escherichia coli O157:
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas 139
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 329 (jedna próbka)
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii 175 (każda próbka)
5) wykrywanie obecności - metoda z użyciem separatora wg PN ISO 122
6) potwierdzenie kolonii 93
5 Badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
1) wykrywanie obecności 35
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 295 (jedna próbka)
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii 143 (każda próbka)
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 46
5) oznaczanie liczby - metoda NPL 70
6) identyfikacja 1 kolonii 6
6 Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii):
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna 35
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 295 (jedna próbka)
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii 143 (każda próbka)
4) identyfikacja 33
7 Badanie w kierunku Bacillus cereus:
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 64
2) identyfikacja 29
8 Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:
1) wykrywanie obecności 35
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 62
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: 60
a) potwierdzenie 1 probówki 7
4) identyfikacja 1 kolonii 7
9 Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej:

metoda testowa Mini Vidas:

1) bez zagęszczenia 121
2) z zagęszczeniem 176
10 Badanie w kierunku Listeria monocytogenes:
1) wykrywanie obecności w 25 g 93
2) wykrywanie obecności w 1 g 63
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
4) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas 127
5) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 89
6) identyfikacja 232
11 Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica:
1) wykrywanie obecności w 1 g 75
2) wykrywanie obecności w 25 g 290
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
4) identyfikacja 116
12 Badanie w kierunku Campylobacter spp.:
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas 139
3) wykrywanie obecności - metoda referencyjna wg PN ISO 116
4) identyfikacja 107
13 Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby - metoda płytkowa 70
14 Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby - metoda płytkowa 58
15 Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących:
1) wykrywanie obecności 23
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany 23
3) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL 99
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 77
5) identyfikacja 72
16 Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej:
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2°C - metoda płytkowa 40
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2°C - metoda płytkowa

3) badanie bakterii grupy coli:

40
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 39
b) potwierdzenie 1 kolonii 10
4) badanie Escherichia coli:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 39
b) potwierdzenie 1 kolonii 14
5) badanie enterokoków kałowych:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 39
b) potwierdzenie 1 płytki 10
6) badanie Pseudomonas aeruginosa:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 39
b) potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap 11
c) potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap 30
7) badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami):
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 59
8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami):
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 55
17 Wykonanie próby szczelności - metoda wizualna 12
18 Wykonanie próby termostatowej - metoda wizualna 12
19 Badanie bakterioskopowe 17
20 Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 - metoda HPLC:
1) pierwsza próbka 347
2) następna próbka w serii 171
21 Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii) 180
22 Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC):
1) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR 329 (jedna próbka)
2) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii 179 (każda próbka)
3) izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego) 1512
23 Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością - metoda wymazów:

1) wykrywanie obecności Salmonella spp.:

a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna 72
b) identyfikacja - metoda klasyczna

2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:

165
a) wykrywanie obecności 12
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 62
c) potwierdzenie 1 probówki 7
d) identyfikacja 1 kolonii

3) badanie w kierunku bakterii z grupy coli:

7
a) wykrywanie obecności 12
b) potwierdzenie 1 probówki

4) wykrywanie obecności Listeria monocytogenes:

4
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna 93
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 89
c) identyfikacja

5) drobnoustroje tlenowe mezofilne:

232
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 58
6) badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 46
b) identyfikacja 6 ".
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 sierpnia 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. z 2021 r. poz. 932).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2022.1130 t.j.

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.
Data aktu: 05/10/2017
Data ogłoszenia: 27/05/2022
Data wejścia w życie: 14/11/2017